O dată pe an, pe întreg globul pământesc sunt omagiați asistenții medicali. Sloganul anului 2022, stabilit de către Consiliul Inter-național al Nurselor, este „Asistenții medicali: o voce de urmat — investiți în nursing și respectați drepturile pentru a asigura sănătatea globală”, care subliniază importanța ca asistentele să devină mai active și mai vocale în dezvoltarea și implementarea politicilor sociale.
În ajunul zilei lor profesionale, mai mulți angajați de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din capitală au organizat un flashmob. Au lansat porumbei, în semn de solidaritate cu colegii lor din Ucraina.
Cu această ocazie, la Chișinău a fost organizată și o conferință națională dedicată activității asistentelor medicale. Conferința și-a desfășurat lucrările în incinta Spitalului Clinic Republican.
La lucrările conferinței au participat Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Aurel Popovici, președintele Federației Sindicatului „Sănătatea”, Olga Cernețchii, prorector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, alte persoane din domeniul medical.
Raportul de bază a fost prezentat de către președinta Asociației de Nursing, Elena Stempovscaia. Au fost abordate problemele cu care se confruntă domeniul sănătății, cum ar fi lipsa de asistente medicale, îmbătrânirea cadrelor, traumatizarea asistenților medicali, insuficiența protecției, volumul de muncă în creștere și salariile mici, toate acestea au condus la multe solicitări de investiții în forța de muncă din asistența medicală, pentru a satisface nevoile de sănătate acum și în viitor.
Noblețe, curaj și dăruire de sine
„O zi este prea puțin pentru a demonstra importanța și noblețea acestei profesii, de multe ori voi sunteți primul nivel de contact al pacientului cu sistemul de sănătate, astfel oferind sentimente de încredere pacienților. Nu este doar o simplă meserie, ci un scop nobil, fiecare dintre voi se află continuu în serviciul pacienților, pe care îl acceptă doar cei curajoși, care merită toată aprecierea pentru răbdarea nemărginită, pentru omenia și dăruirea de sine”, a menționat, la rândul său, Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale Sănătatea, în discursul său.
Evenimentul a oferit o șansă de a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările și problemele cu care se confruntă asistentele medicale.
În acest scop, au fost trasate mai multe strategii și sarcini prevăzute pentru următorii ani, până în 2030, și lansate apeluri către factorii de decizie.
Participanții la conferință au cerut să se investească în accelerarea masivă a educației în domeniul asistenței medicale – învățământ superior, infrastructură și studenți – pentru abordarea nevoilor de îngrijiri nursing, pentru a răspunde cererii interne și tehnologiilor în continuă schimbare și evoluției continue a modelelor integrate de sănătate și asistență socială.
De asemenea, să creeze noi locuri de muncă pentru asistenți medicali până în 2030, pentru a echilibra deficitul estimat și a remedia distribuția inechitabilă a asistenților medicali în sistemul de sănătate.
Să se consolideze leadership-ul profesiei de asistent medical – atât liderii actuali, cat și cei viitori – pentru a se asigura că aceștia dețin un rol influent în elaborarea politicilor de sănătate și în luarea deciziilor, precum și pentru a contribui la performanța sistemului de sănătate și de îngrijire socială.
Totodată, la conferință au fost înmânate diplome și mențiuni pentru cei mai buni asistenți medicali din partea Ministerului Sănătății, Federației Sindicale „Sănătatea”, Asociația de Nursing ș. a.
În Republica Moldova, Ziua Internațională a Asistenților Medicali este marcată începând cu anul 1994.