3 iulie 2024
Chisinau
Social

Asistența medicală de urgență, sub lupa autorităților

Loading
Social Asistența medicală de urgență, sub lupa autorităților
Asistența medicală de urgență, sub lupa autorităților
ambulanta.md

Ministrul Sănătății, Ala Nemeren­co, a făcut public un raport, urma­re a verificării Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Potri­vit oficialului, s-a constatat o ges­tionare frauduloasă a contractelor de muncă, angajări cu atestat de școală medie în funcții care cer stu­dii superioare, transfer în funcții necorespunzătoare, dar și prezența mai multor conflicte de interes în cazul rudelor și plății salariilor.

Nemerenco a menționat că instituția a fost verificată de o comisie de an­chetă în perioada iunie 2022 – ianua­rie 2023. Astfel, potrivit domniei sale, aceasta a constatat: lipsa de activitate a serviciului de audit; diferențe între state­le de personal aprobate în ședința Consiliului de Administrație și cele înaintate pentru aprobare ministrului, ce denotă falsificare în acte. De asemenea, o mare parte din personalul administrativ (ar­hiva, relațiile externe, secția petiționări și relații cu publicul, psihologii, auditul etc.) au lucrat de la distanță chiar și după anularea situației excepționale pandemice de către CSE, fără reglementări ale muncii la distanță, fără o evidență a normei de muncă, fără raportare a lucru­lui îndeplinit.

CNA a mai depistat cazuri în care au fost reduse funcții fără preavizarea perso­nalului și transfer în funcții necorespun­zătoare. Ceea ce a deranjat ofițerii CNA a fost și faptul că majoritatea angajaților în funcții de șefi în echipa administrativ-financiară, logistică și suport sunt rude între ei (circa 60 de persoane) – soț/soție, copii, cumnați. De asemenea, au fost de­pistate cazuri de angajări contrar legii (muncă la distanță, fără prezentarea în oficiu) a propriilor copii care aveau funcții de conducere în alte instituții. În plus, se achita și un adaos la salariu de până la 200% pentru indicatori de performanță angajaților care erau în conflict de inte­rese cu cei care luau decizii referitor la mărimea plăților. Iar în serviciul de relații externe angajații au beneficiat de plăți pentru performanță fără a fi raportată vreo performanță, iar raportul anual de activitate nu a conținut nici o activita­te pe externe decât un Acord care nu a putut fi demonstrat; angajați prin cu­mul – persoană cu funcții de conduce­re într-o altă instituție, de asemenea, un vicepreședinte de partid, dar și alți apropiați conducerii.

„O să mă opresc aici, căci lista de în­călcări e lungă. Favoritismul, nepotismul, protejarea intereselor proprii, fraudarea banului public, încălcări financiare, a ca­drului legal ani de-a rândul demonstrează transformarea CNAMUP într-o moșie, de pe care nu puteai să-i muți nici cu forța. Nici acu nu se dau duși – s-au ascuns prin concedii pe cont propriu, prin funcții mai mici și așteaptă, poate vine schimbarea înapoi”, a menționat Nemerenco pe rețelele de socializare.

Ea a adăugat că raportul îl va remite la Autoritatea Națională de Integritate.

Amintim că, în ianuarie 2023, minis­trul Sănătății a ordonat să fie inițiată o anchetă de serviciu pe marginea activității Nataliei Catanoi, șefa CNAMUP. Ea a fost suspendată din funcție și i s-a interzis provizoriu exercitarea atribuțiilor pe perioada anchetei de serviciu.

În ordinul semnat de ministrul Sănătății se menționează că acțiunile directorului „au condus la un management defectuos”. Urmare a acestuia, „s-a ajuns la de­cesul unor pacienți”. Totodată, în ordin se declară că pacienții și angajații instituției sunt nemulțumiți, precum și că s-ar în­registra „o lipsă de viziuni strategice de dezvoltare și activitate” a instituției.

De cealaltă parte, Catanoi a respins acuzațiile și a susținut că decizia ministru­lui Sănătății ar fi politizată.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand