28 martie 2024
Chisinau
Sanatate

Asigurarea de sănătate va fi mai scumpă la anul

Loading
Sanatate Asigurarea de sănătate va fi mai scumpă la anul
asigurari-medicale

Foto: evz.md

De la anul poliţa de asigurare medicală obligatorie se va scumpi cu un procent, de la 7 la 8 la sută. Această majorare este prevăzută în proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2014.

 

În anul 2004, când s-a început implementarea asigurării obligatorii de asistenţă medicală, primele de asigurare constituiau 4%. În 2007, 2008 şi 2009, poliţa s-a scumpit anual cu un procent. Din 2010 şi până în 2013, contribuţia la asigurarea medicală a fost constantă. În prezent, cuantumul contribuţiilor este de 7%, adică 3,5% de la angajat şi 3,5% de la patron. Ghenadie Ţurcanu, expert al Centrului de Politici şi Analize în Sănătate, consideră că un sistem de sănătate poate presta minimul de servicii necesare populaţiei atunci când în ţară se alocă pentru sănătate cel puţin 300 de dolari pe cap de locuitor. Moldova abia în ultimii ani a atins această cifră. Dar este o contribuție minimă, opinează Gheorghe Ţurcanu.

 

Deşi nu ni se vor presta mai multe servicii, vom plăti mai mult

 

Pe de altă parte, Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a declarat că Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 va încălca grav drepturile salariaților. Referindu-se la primele de asigurare medicală obligatorie, Chiriac susţine că majorarea acesteia se va reflecta negativ asupra câştigurilor bugetarilor. Reprezentanţii sindicatului „Sănătatea” consideră însă justificată majorarea solicitată. „Pe parcursul anilor 2004-2012, ponderea statului în bugetul fondurilor de asigurări obligatorii de asistenţă medicală este în descreştere continuă. În această perioadă, Guvernul a majorat de la 9 până la 14 numărul categoriilor de populaţie care urmează să fie asigurate de stat, dar a micşorat cu 12,5 puncte procentuale ponderea finanţării faţă de anul 2004 (de la 66,7% în 2004, la 54,2% în anul 2012)”, se menţionează în revendicările înaintate de sindicatul respectiv către guvern. Sindicaliştii din ramura sănătăţii sunt alarmaţi de faptul că ponderea statului privind finanţarea IMSP încadrate în asigurările obligatorii de asistenţă medicală se planifică să fie micşorată cu încă 3,4 puncte procentuale până în 2015. La nivelul de 7 la sută este îngheţată prima de asigurare, pe când în ţările Uniunii Europene, prima e de două ori mai mare. „Programul unic acoperă doar 52% din volumul de asistenţă medicală. Situaţia trebuie schimbată în bine, căci e cunoscut în toată lumea că sănătatea costă”, a menţionat Ion Cucu, consilier la sindicatul „Sănătatea”.

 

Salariile, cu putere de cumpărare scăzută

 

Printre revendicările înaintate de sindicatul „Sănătatea” Guvernului Republicii Moldova este şi examinarea chestiunii ce ţine de majorarea salariului la categoria I de calificare pentru angajaţii din instituţiile medico-sanitare încadrate în asigurările obligatorii de sănătate pe lunile octombrie-decembrie 2013 şi pe anul 2014. Membrii Biroului executiv al Sindicatului „Sănătatea” îşi justifică această propunere prin creşterea preţurilor de consum şi rata inflaţiei, în timp ce finanţarea ramurii sănătăţii nu a fost îmbunătăţită.

 

Anul trecut, 820 de medici au depus cerere de plecare de la serviciu

 

„Nu este un secret că pentru marea majoritate a angajaţilor din ramura sănătăţii salariul constituie unica sursă de venit, puterea de cumpărare a căruia este sub nivelul oricăror standarde. Sunt remuneraţii sub nivelul oricăror standarde şi practici de muncă”, menţionează semnatarii. Astfel, la finele anului 2012, salariul mediu în ocrotirea sănătăţii a constituit 3346 de lei. O bună parte din acest salariu îl constituie munca suplimentară, prin cumul, în condiţii nocive, pe timp de noapte etc. Salariul real constituie în prezent 2007 lei. Din acest motiv, mulţi medici îşi caută de lucru peste hotarele ţării. De exemplu, doar în 2012, 820 de medici şi 2000 de per-sonal medical cu studii medii de specialitate au depus cerere de plecare din proprie iniţiativă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand