3 iulie 2024
Chisinau
Social

Artiști din opt țări participă la Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”

Loading
Social Artiști din opt țări participă la Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”
Artiști din opt țări participă la Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”
ziarulnational.md

Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor 2023”, care se află la cea de-a 57-a ediție, se desfășoară, tradițional, în perioada 1-10 martie. În anul acesta, fes­tivalul aduce în fața pu­blicului cele mai renumite colective artistice din țară, precum și artiști din Ger­mania, Italia, Lituania, Ma­rea Britanie, Spania, SUA și România.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că la festi­val vor avea loc 42 de spectacole muzicale, organizate de instituțiile concertistice din subordinea mi­nisterului, dintre care 17 specta­cole la Chișinău și 25 de concerte în teritoriu: Nisporeni, Ungheni, Comrat, Orhei, Soroca, Criuleni, Bălți, Cimișlia, Călărași și Strășeni.

„Dat fiind faptul că Nicolae Botgros a împlinit frumoasa vâr­stă de 70 de ani, ne-am propus să organizăm spectacole dedicate maestrului și Orchestrei „Lăutarii”. Să nu uităm că festivalul Mărțișor este unul internațional. Este prima ediție de după pandemie. Știm cu toții că războiul din țara vecină nu s-a încheiat, dar trebuie să încer­căm să depunem toate eforturile pentru a menține pacea”, a adău­gat Sergiu Prodan.

Festivalul Internațional de Mu­zică „Mărțișor” a fost deschis, pe 1 martie, în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”, cu un concert cu genericul „Pastel”, iar pe 2 martie a avut loc spectaco­lul „Lăutarii tradițional”. Pe 3 mar­tie, tot la Palatul Național va avea concertul „Lăutarii altfel”, iar pe 4 martie – concertul „Lăutarii lui Botgros” și „Lupii lui Calancea”. Toate cele trei concerte vor fi susținute de Orchestra de muzică populară „Lăutarii” și sunt prile­juite de cea de-a 70-a aniversare a maestrului Nicolae Botgros. Pe 5 martie, va avea loc spectacolul coregrafic „Reaprinde iubirea”, prezentat de Baletul Național „Joc”. Pe 8 martie, Palatul Național va găzdui concertul cu generi­cul „RockMărțișor”, susținut de formația „Zdob și Zdub” și pe 9 martie – un recital cu genericul „Acasă” al interpretei Irina Rimes.

Şi Sala cu Orgă a pregătit sur­prize pentru melomani. Aici vor evolua artiști din Spania, Germa­nia şi Italia. Două dintre eveni­mente sunt dedicate proiectului „Vreau să cânt acasă”. Pe scenă vor urca moldoveni care ne duc faima peste hotarele ţării, cum ar fi violonistul Dan Iulian Druţac, un foarte talentat violonist, care de la 16 ani este stabilit în Ma­rea Britanie. Tot din cadrul aces­tui proiect face parte şi concertul din 8 martie. Va fi o seară de jazz, în care va participa cântăreața Nadia Trohin. Iubitorii de muzică sunt invitați, pe 5 martie, la Sala cu Orgă la un concert susținut de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” de la București. La concert va evolua marele vio­loncelist Andrei Ioniță.

Pe 10 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” va avea loc spectacolul de închidere a Festi­valului cu genericul „Hora Mare”, susținut de Orchestra de muzică populară „Mugurel” și Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”.

Potrivit ministrului Sergiu Pro­dan, pentru organizarea eveni­mentelor, din bugetul de stat au fost alocaţi peste 2,5 milioane de lei.

Prima ediție a Festivalului Inter­naţional de Muzică „Mărţişor” a avut loc în anul 1966 la Filarmoni­ca Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii. Festivalul vine să bucure publicul autohton cu prezența unor nume notorii nu doar din Republica Moldova, dar și din întreaga lume, transfor­mând Chișinăul într-un adevărat centru cultural.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand