Republica Moldova şi Turcia sunt două ţări care, pe lângă efortul depus în demararea activităţii şi punerea în valoare a mişcării sindicaliste, promovează şi patrimoniul cultural şi spiritual prin intermediul schimbului de experienţă şi de impresii ale copiilor.
În mod tradiţional, în fiecare an, un grup de copii ai lucrătorilor din industria constructoare de automobile şi maşini agricole din R. Moldova participă la Festivalul Internaţional al Copiilor în Ankara, capitala Turciei, iar copiii colegilor din Turcia se odihnesc în țara noastră.
Și în vara acesta, 29 de copii din ramura noastră au avut posibilitatea să se odihnească într-un hotel de cinci stele în frumoasa capitală a Turciei. Ei au avut parte de scene impresionante de artă și cultură, cu o mare concentrație de obiecte istorice, cum ar fi mausoleul Mustafa Kemal Atatürk, construit în onoarea fondatorului Turciei moderne. Acest mausoleu adăpostește și un muzeu dedicat fostului președinte, precum și războiului de independență al Turciei. Astfel se explică numărul imens de vizitatori care depășește cifra de trei milioane pe an. Pe lângă statutul de monument, acest mausoleu are și funcție protocolară, întrucât fiecare oficial străin trece pe aici în timpul vizitei sale în Turcia, să depună o jerbă de flori la mausoleu.
Copilăria, cea mai frumoasă etapă a vieții
Au depus o jerbă de flori la mausoleu și copiii din Moldova, alături de alți participanți Festivalul Internațional al copiilor. În cadrul acestui eveniment protocolar, am aflat că primul președinte al Turciei, Mustafa Kemal Atatürk, la Marea Adunare Națională, care a avut loc pe 23 aprilie 1920, în Ankara, a declarat că viitorul națiunii își are temelia în copilărie.
Pentru copii s-a organizat o excursie prin Istanbul – singurul oraș din lume ce se întinde pe două continente, metropolă care leagă, prin strâmtoarea Bosfor, Europa de Asia. Copiii s-au plimbat prin orașul vechi, au vizitat Moscheea Albastră, Hagia Sophia (Catedrala Sfânta Sofia) și hipodromul. Toți copiii au rămas extrem de impresionați de plimbarea cu vaporul pe apele Bosforului, fiind fascinați de podurile care leagă cele două continente, de minunatele peisaje de pe cele două maluri ale strâmtorii.
Pe parcursul celor șase zile ale festivalului, copiii au fost implicați în multiple activități. Ei au ocupat, în cadrul festivalului, locuri de frunte la concursuri sportive și culturale, fiind distinși cu diplome și cadouri pentru participare activă la aceste manifestări. De pildă, Carolina Psederschi și Egor Pulschin s-au clasat pe locul 1 la categoria dansuri sportive, fiind distinși cu medalia festivalului. Toate aceste competiții s-au încununat cu odihnă de vis în niște condiții prielnice unei vacanțe de nota 10. Copiii au avut parte de niște zile pline de soare, zile întregi s-au scăldat și distrat în aqua park, au interacționat și socializat cu alți copii din țările participante la festival și au căpătat o experiență inedită în învățarea limbilor și a culturilor străine.
În una din dimineți, toți copiii au plantat arbori într-un parc din preajma hotelului, iar un arbore a primit numele „Moldova”.
Generația tânără deja își creează o imagine pozitivă despre sindicate
În aceste clipe de fericire ale copiilor îți vine în gând rostul muncii sindicaliste, având o mulțumire în suflet pentru ceea ce faci și, mai ales, pentru cine faci, fiind conștienți de faptul că facem totul pentru generația tânără, care deja își creează o imagine pozitivă despre sindicate. Deși presupune muncă și emoții organizarea odihnei pentru copii, plăcerea rezultatului compensează inevitabil totul, mai ales că permanent copiii au fost însoțiți de Luiza Rotaru și Ina Apostol, care au contribuit considerabil la odihna copiilor. Iată de ce ne exprimăm gratitudinea față de aceste doamne, sperând și la ulterioare colaborări.
Se știe, copilăria este cea mai frumoasă și îndrăgită etapă a vieții. Suntem siguri că am reușit, cu spiritul sindicalist, să aducem vacanța în ochii și sufletele acestor copii, fapt cu care ne mândrim și care ne va stimula să facem și mai multe lucruri mărețe.
Boris BABICI,
președinte al
Sindicatului Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile
și Mașini Agricole