21 November 2024
Chisinau
Social

Apel la solidaritate, pentru a ajuta națiunile să se refacă după criza de Covid

Loading
Social Apel la solidaritate, pentru a ajuta națiunile să se refacă după criza de Covid
Apel la solidaritate, pentru a ajuta națiunile să se refacă după criza de Covid
sindicate.md

Pandemia de coronavirus repre­zintă una dintre cele mai mari pro­vocări din ultimul timp. Covid-19 însă este mai mult decât o criză de sănătate și s-a răsfrânt fără prece­dent în plan social-economic. Este greu de prevăzut ce urmează, cert este însă că se impun a fi luate mai multe măsuri nu doar în această pe­rioadă, dar și în cea de post-Covid, măsuri care ar diminua consecințele acestei pandemii.

Discuții în acest sens au avut loc, re­cent, în cadrul unui webinar internațional, la care au participat reprezentanți din peste zece țări, inclusiv din R. Moldo­va, pe tema ,,Schimb de cunoștințe între coordonatori rezidenți ai Națiunilor Uni­te și reprezentanți ai organizațiilor lu­crătorilor și angajatorilor din Europa și Asia Centrală”. Acesta a fost organizat de biroul regional al ONU pentru coordona­rea activităților și dezvoltării, cu sediul la Istanbul, Turcia.

Reprezentanți din fiecare țară au vorbit despre rolul și contribuțiile pe care le au și le vor avea în parte, dar și în comun, în procesul de reformare a ONU, dar și re­alizarea agendei de lucru până în 2030. De asemenea, au fost vizate măsurile pe care le iau pentru a susține angajații pe timp de pandemie. Din partea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldo­va, a vorbit șefa Departamentului protecție social-economică, Polina Fisticanu.

În discursul său, Polina Fisticanu a ținut să specifice măsurile de sprijinire a lucră­torilor, care au fost propuse anterior de sindicate, și care au fost incluse recent în Codul muncii. Acestea se referă la acor­darea de zile libere lucrătorilor care se vaccinează, indemnizații pentru angajații cu copii care învață la distanță și de aju­tor de șomaj,  ca urmare a instituirii stării de urgență, de asediu și de război sau ca urmare a restricțiilor impuse în starea de urgență în sănătate publică.

„Aș dori să-mi exprim recunoștința față de Organizația Internațională a Muncii (OIM) pentru sprijinul și expertiza oferită încă la începutul pandemiei de Covid-19. O analiză cu genericul „Impactul pandemi­ei de Covid-19 asupra pieței muncii din R. Moldova și răspunsurile politice la etapele de restricționări, redeschidere treptată și recuperare”, inițiată de OIM, conține o lis­tă de recomandări pentru măsuri prioritare de redresare economică și socială și a fost prezentată spre discuție în cadrul Consi­liului Permanent privind restructurarea şi dezvoltarea economiei naţionale, politici financiare, fiscale şi venituri ale Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Acest studiu va fi prezentat noii componențe a Comisiei naționale, atunci când va fi aprobat, accentuând că trebuie să implementăm fără întârziere prioritățile de acțiune pe care le conține. Suntem în­crezători că acestea vor contribui la o re­dresare economică mult mai rapidă și la reziliența economică”, a menționat, în lua­rea sa de cuvânt, Polina Fisticanu.

 

Rolul și contribuția țărilor

Ea a adăugat că se realizează, cu spri­jinul OIM, un proiect de monitorizare a implementării Agendei ONU pentru Dezvoltare Durabilă 2030 din punctul de vedere al sindicatelor. Potrivit sindicate­lor, acțiunile sau măsurile necesare pen­tru schimbarea structurală în perioada post-Covid-19 ar trebui să includă măsuri macroeconomice, fiscale și de investiții pentru asigurarea creșterii economice și susținerea locurilor de muncă existente, inclusiv alocarea mijloacelor financiare ne­cesare de la bugetul de stat pentru imple­mentarea măsurilor recent adoptate. Este vorba de subvenționarea șomajului teh­nic, de ajutor în caz de regim de activitate redusă, acordare a zilelor libere lucrăto­rilor care au copii la școală, iar procesul de studii este organizat online. O altă mă­sură ar fi dezvoltarea unui nou Program Național de Ocupare a Forței de Muncă, cu participarea largă a partenerilor sociali și a altor instituții și persoane interesate, care să includă măsuri active de stimulare a creării de locuri de muncă decente.

„CNSM este reprezentată în grupul de lucru care elaborează acest Program și va participa activ la definirea priorităților și sarcinilor acestuia”, a menționat Polina Fisticanu.

Consolidarea Agenției Naționale pen­tru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), care implementează direct măsuri acti­ve de ocupare a forței de muncă pentru șomeri și grupuri cu venituri mici, dezvol­tate cu sprijinul OIM, este o altă măsură propusă.

„În calitate de reprezentant în Consiliul de conducere al ANOFM, CNSM va supra­veghea implementarea măsurilor active de ocupare a forței de muncă prin propu­nerea de modificări adecvate și încuraja­rea investițiilor publice. O altă acțiune se referă la îmbunătățirea legislației mun­cii, în cadrul unui grup de lucru tripartit creat sub egida Ministerului Muncii și Protecției Sociale și luarea în considera­re a propunerilor de îmbunătățire a Co­dului muncii (cu suportul tehnic al OIM). În concluzie, remarcăm că măsurile de susținere a redresării economice sunt importante atât pentru angajatori și muncitori, cât și pentru stat, deoarece asigură sustenabilitatea cheltuielilor bu­getare și finanțarea stabilă a priorităților naționale de dezvoltare”, a conchis Polina Fisticanu.

Următoarea sesiune a webinarului va fi organizată la sfârșitul lunii noiembrie.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand