6 December 2024
Chisinau
Social

Antreprenorii din panificație și zootehnie lucrează în pierdere

Loading
Social Antreprenorii din panificație și zootehnie lucrează în pierdere
Antreprenorii din panificație și zootehnie lucrează în pierdere
Vocea poporului

Seceta de vara anului trecut se face tot mai resimțită. Aceasta a afectat cel mai mult sectorul de panificație și ramura creșterea animalelor, susțin specialiștii în domeniu. Cei care ac­tivează în această ramură spun că se confruntă cu două probleme majo­re: lipsa cerealelor și prețul aproape dublu al acestor produse compara­tiv cu anul agricol precedent.

Totuși, deși suportă pierderi, ei spun că nu sunt pregătiți să majoreze prețul la carne, pentru că și așa nu există cerere pe piață. Pe de altă parte, cei de la Ministe­rul Agriculturii ne-au comunicat că prețul este dictat de piața internațională, iar în re­zervele de stat sunt cantități suficiente de grâu și alte tipuri de cereale.

 

Ramura avicolă, afectată și ea

Afectat de prețul mai mare la cereale este și ramura avicolă. Antreprenorii din acest domeniu spun că suportă cheltu­ieli imense pentru procesul de produce­re. Potrivit fermierilor, întrucât nu dispun de rezerve de cereale, afacerile lor abia de supraviețuiesc de la o zi la alta. Prin­tre ei este și Stela Efros, administratoarea unei companii avicole de 12 ani. Pentru ea, acest an este o adevărată provocare.

Potrivit antreprenoarei, deși cheltuie­lile sunt foarte mari, nu-și poate permite scumpirea cărnii de pasăre, deoarece con­sumul deja a scăzut din cauza pandemiei, a lipsei de bani, dar și a interzicerii cere­moniilor. Prin urmare, pentru a se menține pe piață, este nevoită să reducă cu apro­ximativ 30% numărul de pui pe care să-i crească. Femeia mai spune că, deși ar vrea, nu poate să renunțe la afacere, deoarece a făcut investiții de zeci de milioane de lei, a luat mai multe împrumuturi de la bancă și a achiziționat tehnică din subvențiile de la stat.

„Noi, în calitate de antreprenori, lucrăm la limita zero sau chiar în minus. Adică, în loc să înregistrăm venituri, lucrăm în pier­dere. Prima problemă cu care se confruntă domeniul avicol din Republica Moldova este, pentru moment, majorarea prețurilor la cereale, ceea ce duce la creșterea costu­lui furajelor și, respectiv, creșterea prețului produsului final, adică a păsărilor și a cărnii de pasăre”, ni se plânge Stela Efros.

Potrivit statisticii, cel mai mult s-au scumpit semințele de floarea-soarelui, care costă cu aproape 75 la sută mai mult. Și prețul pentru porumb este mai mare cu aproape 65%. Urmează grâul, care costă cu 40 la sută mai mult față de anii precedenți.

 

Majorarea prețurilor, dictată de piață

Experții din domeniul agricol spun că majorarea prețurilor la cereale este dic­tată de piața internațională. În opinia lor, prețul local nu poate să difere considera­bil de prețul cerealelor stabilit la bursele internaționale. Cauza majorării prețurilor este, bineînțeles, seceta din anul prece­dent. Eduard Grama, fost ministru al Agri­culturii, este acum președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cereale. Tot el deține și un com­binat de panificație în Bălți. Deși în această perioadă lucrează în pierdere, oricum, nu poate majora prețurile.

„Scumpirea în masă la cereale, fiind vor­ba de jucătorii mari din bazinul Mării Ne­gre, dar și de Rusia, care a introdus o taxă suplimentară la exportul de cereale, auto­mat a ridicat prețul la nivel internațional. Pâinea este un produs social și nu poți să-ți permiți să operezi o scumpire majoră, mă­car că toate derivatele care sunt pe lângă făină, vorbim de ulei, de margarină, de alte produse, toate s-au scumpit”, susține Edu­ard Grama.

Faptul că statul nu poate interveni la stabilirea prețului la cereale îl confirmă si reprezentanții Ministerului Agriculturii, dar aceștia neagă faptul că pe piața internă ar fi deficit de cereale.

„Noi am recoltat aproximativ 700 de mii de tone. Necesarul pieței interne este de circa 350 de mii de tone. Exportul de grâu, de la 1 iulie, adică din recolta anului 2020 până acum, a fost în jur de 60-65 de mii de tone. Respectiv, o matematică sim­plă ne arată că aprovizionarea pieței inter­ne o facem fără probleme”, menționează Vasile Șarban, șef de direcție la Ministerul Agriculturii.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand