E primăvară și deja petrecem mai mult timp în aer liber şi ne este plăcut ca să ne odihnim în locuri cât mai curate, amenajate. Reprezentanții autorităţi-lor publice locale au grijă ca localitatea lor să fie cât mai frumoasă, organizând în acest sens lucrări de ecologizare, amenajare a teritoriului etc.
Astfel, din mijloacele bugetelor unităților administrativ-teritoriale și din alte mijloace alocate conform legislației (investiţii, granturi, sponsorizării), se finanţează, total sau parţial, cheltuielile aferente realizării unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forţei de muncă din rândul şomerilor în vederea executării unor lucrări publice de interes pentru autorităţile publice locale.
La aceste lucrări, care includ servicii publice (lucrări de refacere şi întreţinere a infrastructurii, ecologizare etc.), precum și servicii sociale (activități de îngrijire la domiciliu și în instituții specializate a mai multor categorii de cetățeni, precum copii, bolnavi, bătrâni, persoane cu dizabilități, familii numeroase etc.) sunt antrenați șomerii înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.
Astfel, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă se pot adresa la ANOFM în a cărei rază teritorială își au domiciliul și, după înregistrarea în calitate de șomer, la solicitare, pot fi antrenați la lucrările publice din localitate. Adresele agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă cu datele de contact pot fi găsite pe site-ul www.anofm.md sau primită operativ la Centrul de Apel – Piaţa Muncii, tel. 0-8000-1000, orele de lucru 08:30-15:30, de luni până vineri, apel gratuit din orice localitate a țării.
Stimularea antrenării şomerilor la lucrările publice se realizează prin acordarea din bugetul de stat a unei indemnizaţii lunare în cuantum de 30% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent (pentru 2014 – 4172 de lei), la momentul stabilirii, proporţional cu timpul efectiv lucrat. Pentru 2015, mărimea indemnizaţiei lunare este de 1251,6 lei. Indemnizația lunară se acordă pe o perioadă ce nu poate depăși 12 luni calendaristice. Pe lângă aceasta, autoritatea publică achită persoanei antrenate un salariu care nu este mai mic decât salariul tarifar pentru categoria I de salarizare a instituţiei bugetare respective, prevăzut de legislaţia în vigoare (de la 1 octombrie 2014, este de minim 1000 de lei).
Marina DAMASCHIN