Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) organizează, în perioada 19 octombrie – 19 noiembrie 2021 Campania de vizite la angajatori cu sloganul „Aveți locuri de muncă vacante? Căutați personal? Noi Vă putem ajuta!”. Campania se va desfășura prin intermediul celor 35 de subdiviziuni teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.
Potrivit Anei Neculce, specialist principal în Direcția implementarea politicii de ocupare de la ANOFM, scopul campaniei de vizite la angajatori este de a dezvolta și stabili noi parteneriate pe piața muncii, de a identifica locurile de muncă vacante în teritoriu și a spori nivelul de angajare a șomerilor în câmpul muncii.
„Funcționarul responsabil din cadrul subdiviziunii teritoriale pentru ocuparea forței de muncă va face o vizită prestabilită agentului economic care corespunde cerințelor înaintate. Acesta este nou înființat sau proaspăt identificat, are influență majoră asupra pieței muncii locale și asupra sporirii nivelului ocupării forței de muncă în teritoriu, creează locuri noi de muncă. Angajatorul va primi informații despre serviciile și măsurile de ocupare implementate de ANOFM, canalele de informare și recrutare online administrate de ANOFM. De asemenea, în cadrul vizitei se vor pune în discuție problemele din teritoriu în domeniul promovării ocupării forței de muncă, inclusiv angajarea persoanelor care au nevoie de suport suplimentar pe piața muncii. Angajatorii vor fi informați despre posibilitatea de a participa la târgurile locurilor de muncă, inclusiv târguri online”, a menționat Ana Neculce.
De ce a fost nevoie de această acțiune?
Reprezentanta ANOFM a relevat că respectiva campanie de vizite la angajatori are drept scop stabilirea parteneriatelor de lungă durată, inclusiv intensificarea relațiilor care vor duce la declararea unui număr mai mare de locuri de muncă vacante. Rezultatele acestei campanii vor permite o conlucrare eficientă cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, vor fi colectate informații referitoare la activitatea angajatorilor, ceea ce va permite să se înțeleagă necesitățile acestora.
„Conform necesităților, vom încerca să stabilim o legătură mai strânsă între angajator și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Totodată, Serviciul public de ocupare este intermediarul dintre angajatorii care oferă locuri de muncă și persoanele care caută oportunități de angajare. Avantajul principal este faptul că aceste servicii de intermediere se oferă gratuit de ANOFM”, ne-a mai spus Ana Neculce.
Astfel de campanii de vizite la angajatori sunt organizate din anul 2018. „După aceste întâlniri din cadrul campaniei, am remarcat un interes sporit din partea angajatorilor, inclusiv o creștere a numărului de locuri de muncă vacante declarate la ANOFM”, conchide Ana Neculce.
Potrivit datelor ANOFM, acum o săptămână, erau în evidenţă 11.366 de locuri de muncă vacante, care pot fi accesate atât de femei, cât și de bărbați. Cele mai multe sunt în municipiul Chișinău, peste cinci mii la număr. Capitala este urmată de municipiul Bălți, cu peste 1200 de locuri de muncă vacante, și orașul Ungheni, cu peste 300 de locuri de muncă libere. Pentru persoanele cu un nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 1814 locuri de muncă, constituind circa 16% din numărul total. Este vorba de specialiști în domeniul sănătății – circa 400, inspectori de poliție și ofițeri de investigație, de urmărire penală – circa 250 de locuri libere, dar și alte specialități.
Pentru persoanele cu un nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, ANOFM oferă 9552 de locuri de muncă, ce constituie 84% din numărul total de locuri vacante.