Solicitat de „Vocea poporului”, şeful Departamentului juridic al Con-federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion Preguza, a precizat că pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei până la şase ani este acordat, în baza unei cereri scrise, un concediu suplimentar. Deși nu se plătește, adică se acordă fără menținerea salariului, acest concediu constituie o garanție juridică în domeniul muncii.
Pe durata concediului pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani, potrivit art. 126, alin. (1) din Codul muncii, se menține locul de muncă sau funcția deținută.
Același articol din Codul muncii prevede că, în baza unei cereri scrise, în timpul aflării în concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani, persoana respectivă poate să lucreze în condițiile timpului de muncă parțial sau la domiciliu. Le-gislația la acest capitol nu interzice întreruperea, la inițiativa salariatului, a concediului fără menținerea salariului pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani, adică întoarcerea la serviciu cu programul deplin al unei zile de muncă de opt ore.
Legislația nu interzice nici folosirea pe părți a concediului respectiv, fără menținerea salariului, adică în funcție de anumite circumstanțe (starea de sănătate a copilului sau a persoanei care îngrijește nemijlocit de copil, cum ar fi: tatăl copilului, bunica, bunelul sau o altă rudă, starea materială a familiei etc.).
Ca bază pentru reglementarea unor situații de acest gen este bine să servească rezultatul unor înțelegeri (negocieri) dintre persoana care are dreptul la un asemenea concediu și angajatorul său. Asta mai ales în condiţiile în care art. 126, alin. (1) din Codul muncii are un caracter imperativ şi condiționează obligațiunea angajatorului de a acorda concediul în cauză la cererea scrisă a persoanei respective.
Or, acordarea repetată a concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani nu constituie o încălcare a legislației. Dimpotrivă, este o situație ce poate fi salutată în ceea ce privește aplicarea reglementărilor legale, pornind de la drepturile și interesele părților.