Deseori se vorbește că dacă angajatorul încalcă legislația muncii, este pedepsit. Cum trebuie să înțelegem, care legislație a muncii, cum este pedepsit, cine-l sancționează? Cum sunt sancționați angajatorii care plătesc o parte din salariu „în plic”, nu doresc să încheie contract colectiv de muncă?
Chiril Chirimov, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform art. 55 din Codul Contravențional, încălcarea legislației muncii se manifestă prin:
- nerespectarea de către angajator a duratei normale a timpului de muncă;
- atragerea la muncă suplimentară, în zilele de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare, în lipsa acordului scris al salariatului;
- refuzul angajatorului de a acorda pauze suplimentare pentru
alimentarea copilului, concedii anuale de odihnă, concedii sociale, de studii, garantate de lege;
- refuzul angajatorului de a suspenda raporturile de muncă la inițiativa salariatului;
- efectuarea reținerilor neîntemeiate din salariu;
- neacordarea garanțiilor şi a compensațiilor prevăzute de lege;
- refuzul angajatorului de a elibera certificatul cu privire la muncă şi salariu.
Încălcarea legislației în cazurile enumerate se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale (u/c) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 70 la 120 de u/e aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 150 la 240 de u/c aplicată persoanei juridice. O unitate convențională este egală cu 50 de lei.
Aceleași încălcări săvârșite asupra minorului se sancționează cu amendă de la 50 la 80 de u/c aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 140 de u/c aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 200 la 300 de u/c aplicată persoanei juridice.
Totodată, încălcarea legislației muncii, manifestată prin:
- prestarea muncii de către o persoană fără a avea încheiat un contract individual de muncă în formă scrisă;
- stabilirea şi achitarea unui salariu sub nivelul minim garantat de stat sau stabilit prin contractul colectiv/convenţia de muncă;
- neretribuirea muncii suplimentare, a muncii prestate în zilele de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare şi/sau a muncii de noapte;
- neachitarea adaosurilor, a sporurilor, a plăţilor de compensare, inclusiv a premiilor prevăzute de lege, de regulamentele aprobate de angajator, de contractul colectiv/convenţia de muncă, de contractul individual de muncă, se sancționează cu amendă de la 70 la 120 de u/c aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 150 la 240 de u/c aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 260 la 400 de u/c aplicată persoanei juridice.
Încălcarea de către angajator a legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 100 la 200 de u/c aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 250 la 400 de u/c aplicată persoanei juridice.
Aceleaşi încălcări săvârşite asupra minorului se sancţionează cu amendă de la 240 la 300 de u/c aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 400 la 500 de u/c aplicată persoanei juridice.
Eschivarea sau refuzul de a încheia contract de muncă cu o persoană cu dizabilități, care are recomandări privind plasarea în câmpul muncii din partea instituţiei abilitate prin legislaţie, se sancționează cu amendă de la 180 la 210 u/c aplicată persoanei juridice.
Încălcarea intenţionată cu mai mult de două luni a termenului stabilit pentru plata salariilor, precum şi pentru efectuarea altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie, se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de u/c aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de u/c aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 120 la 180 de u/c aplicată persoanei juridice.
Eschivarea reprezentanților părților de la negocieri asupra încheierii, modificării sau completării contractului colectiv de muncă sau încălcarea termenului de negocieri, neasigurarea activităţii comisiei în vederea încheierii în termen a contractului colectiv de muncă se sancționează cu amendă de la 12 la 18 u/c.
În ceea ce privește refuzul neîntemeiat al angajatorului de a încheia contract colectiv de muncă, acesta se sancționează cu amendă de la 24 la 30 de u/c.
Împiedicarea exercitării dreptului salariaților de a întemeia sindicate şi de a se afilia lor pentru a-şi apăra interesele profesionale, economice şi sociale şi de a se înscrie în ele se sancționează cu amendă de la 24 la 30 de u/c aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 30 la 42 de u/c aplicată persoanei cu funcție de răspundere.
Diminuarea de către angajator a salariilor calculate beneficiarilor de tichete de masă prevăzute în contractele individuale de muncă, în contractele colective de muncă şi/sau în convențiile colective se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de u/c aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 300 la 1000 de u/c aplicată persoanei juridice de drept public sau privat, pentru fiecare caz de diminuare la un salariat.
Procesele-verbale cu privire la contravenții se remit spre examinare în fond instanței de judecată competente, cu excepția contravențiilor prevăzute la art. 55 prim și 55 secund din Codul contravențional.
Articolul 55 prim se referă la utilizarea muncii nedeclarate, care se sancționează pentru fiecare persoană identificată cu amendă de la 60 la 90 de u/c aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 150 la 210 u/c aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 210 la 300 de u/c aplicată persoanei juridice.
Articolul 55 secund vizează achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă, care se sancţionează, pentru fiecare persoană identificată, cu amendă de la 400 la 500 de u/c aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de u/c aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 1000 la 1500 de u/c aplicată persoanei juridice.
Contravențiile prevăzute la art. 55 prim și 55 secund se constată și se examinează de către colaboratorii Inspectoratului de Stat al Muncii, care sunt în drept să constate contravenții, să încheie procese-verbale și să aplice sancțiuni.