Începând cu luna ianuarie 2022, angajații din construcții vor primi un salariu mediu mai mare. Acesta va fi de 14.359 de lei, adică cu 3.402 lei mai mult față de anul 2021. Iar salariul minim a fost stabilit în mărime de 5.000 de lei, cu 1185 de lei mai mult decât salariul minim anterior, care era de 3.815 lei. Salariul se aplică pentru toți angajatorii și salariații din ramură, indiferent de apartenența la patronat sau sindicat.
Salariul a fost stabilit în baza Acordului de modificare a Convenției Colective în ramura construcțiilor pentru anii 2018–2022, semnat recent, în ședința Comisiei de ramură pentru consultări și negocieri colective în domeniul construcțiilor. Documentul a fost semnat de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, și partenerii sociali: Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții „SINDICONS”, în persoana preșe-dintelui Victor Talmaci, Federația Patronală a Constructorilor, Drumari-lor și a Producătorilor Materialelor de Construcție „CONDRUMAT” (Pavel Caba) și Federația Patrona-tului din Construcții și Producerea Materialelor de Construcție „FPCPMC” (Marin Sîrbu).
Potrivit președintelui „SINDICONS”, Victor Talmaci, semnarea acestui acord reprezintă un prim pas și o deblocare a problemei. „Nici această cifră nu este una reală, dacă am lua în calcul situația per ansamblu și prețurile din țară. E depășită. E mult pentru cel care dă, nu și pentru cel care primește. Noi acum nu am stabilit un salariul real, doar am deblocat situația care a fost. Am simțit și susținere din partea ministerului de resort, o atitudine și voință politică pentru a merge înainte, ceea ce nu am simțit în raport cu vechea guvernare”, a menționat pentru „Vocea poporului” Victor Talmaci.
În opinia președintelui „SINDICONS”, chiar dacă a fost semnat acest acord de majorare a salariului, lucrurile nu se opresc aici. A fost deja trimisă o altă scrisoare către ministerul de resort cu propunerea de a stabili deja salariul minim de șase mii de lei. „Nici acesta nu corespunde realității, dar reieșim din ce putem pe moment. De altfel, sindicatele sunt mereu în discuții cu autoritățile, pentru a veghea cum se respectă toate angajamentele asumate în Convenția colectivă în ramura construcțiilor, venim mereu cu propuneri de îmbunătățire a acesteia la capitolul salarizare, securitatea și sănătatea la locul de muncă etc. Angajatorii mereu se plâng că nu au forță de muncă suficientă, calificată. Dar de ce nu au, de ce pleacă lumea? Prin acțiunile noastre, nu urmărim decât să oprim acest exod. Dorim ca oamenii să vrea să rămână în țară, să avem salarii decente, locuri de muncă și siguranță în ziua de mâine. Până la urmă, acesta și este rolul parteneriatului social, nu doar să semnăm ceva și cu asta am terminat. Acum, ne dorim să monitorizăm implementarea în practică a acestor prevederi. Cu părere de rău, însă, unii agenți economici motivează că nu sunt membri ai sindicatului, patronatului și această prevedere nu se răsfrânge asupra lor. Greșit. Convenția colectivă prevede clar că minimul stabilit trebuie respectat de toți, nu contează că ești membru al patronatului sau al sindicatului”, a mai spus Victor Talmaci.