19 November 2024
Chisinau
Social

Angajații de la căile ferate rămân iarăși fără salarii plătite la timp

Loading
Social Angajații de la căile ferate rămân iarăși fără salarii plătite la timp
Angajații de la căile ferate rămân iarăși fără salarii plătite la timp
Vocea poporului

Din nou probleme la Întreprinde-rea de Stat „Calea Ferată din Mol­dova” (CFM). Salariile angajaților întârzie cu aproape trei luni. Suma restanțelor depășește deja 100 de milioane de lei.

Salariații gării din Chişinău spun că sunt plini de datorii. Mulţi au ajuns la limita disperării și își așteaptă banii de la o zi la alta.

„Supravieţuim de azi pe mâine. Însă un copil trebuie îmbrăcat, încălţat. Vine în câ­teva săptămâni școala, avem nevoie de bani. Acum ne chinuim prin datorii. Împrumutăm bani, pe urmă primim leafa şi dăm înapoi datoria. E foarte greu”, ne spune Alexandru, care este responsabil de întreţinerea liniilor de cale ferată din raza municipiului Chişi­nău.

Acest lucru se întâmplă din cauza re­ducerii de două ori a traficului de mărfuri, comparativ cu 2022, spune Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regi­onale.

„Se datorează în primul rând descreșterii traficului și așa redus de marfă pe calea fe­rată. Am discutat acest subiect cu colegii de la CFM. Am spus că prioritate pe cheltuieli este plata salariilor către angajați. Și vom urmări în perioada următoare ca toate da­toriile să fie achitate”, a menționat Andrei Spînu.

„Vom analiza toate subiectele și vom re­veni cu acțiuni pentru a îmbunătăți situația. Activitatea la „Calea Ferată din Moldova” este și ea sezonieră, or volumele vin oda­tă cu strângerea recoltei și lucrurile se vor îmbunătăți. Am solicitat să fie prezentate acțiuni pentru îmbunătățirea și rezolvarea situației”, a remarcat Roman Cojuhari, di­rectorul Agenției Proprietății Publice.

 

Datorii de milioane

Datoriile se ridică la milioane, confirmă directorul CFM, Oleg Tofilat. Conducerea căilor ferate susţine că, de obicei, vara se confruntă cu o scădere a fluxului de marfă. De aici şi problemele financiare.

„Ne-au rămas restanțe de 15 milioane pentru luna mai și circa 45 de milioane de lei pentru luna iunie. În total sunt 60 de mi­lioane. Acum, în august, trebuie să calculăm și pentru iulie, așa că se adaugă încă 45 de milioane. Avem încasări mai mici, deoarece problemele de la „Calea Ferată din Moldo­va” nu au fost rezolvate până la capăt. Noi nu avem rezerve”, susține Oleg Tofilat.

Șeful întreprinderii dă asigurări că pro­blema este una temporară și că sunt în­treprinse toate acțiunile necesare pentru depășirea acesteia.

 

Problemă veche

Nu este pentru prima dată când între­prinderea de stat acumulează datorii la pla­ta salariilor.

În anii 2020 şi 2021, CFM a fost la un pas de faliment din cauza problemelor finan­ciare, iar angajaţii întreprinderii de stat nu şi-au primit lefurile chiar şi o jumătate de an. Restanțele depășeau suma de 150 de milioane de lei. Pentru că nu și-au ridicat salariile de luni bune, feroviarii au ieșit de mai multe ori la protest, blocând chiar și circulația trenurilor.

Iar un raport al comisiei speciale crea­te atunci de Parlament pentru a investiga situația arăta că, în ultimul deceniu, „Calea Ferată din Moldova” a fost delapidată de peste un miliard de lei. Datoriile s-au acu­mulat după o serie de furturi de motorină, dar și de cheltuieli nejustificate. Dacă nu se intervenea de urgență cu soluții, întreprin­derea era la un pas de falimentare, au con­statat autorii raportului.

După ce Federația Rusă a atacat Ucraina, numărul curselor de trenuri marfare care trec prin țara noastră a crescut, iar veniturile CFM s-au majorat de patru ori.

Datele statistice arată că, în primul tri­mestru al acestui an, au fost exportate 821,4 mii de tone de mărfuri prin intermediul transportului feroviar. Pe parcursul anului trecut și în 2021, volumul total de mărfuri exportate a depășit trei milioane de tone.

Datorită acestui lucru, întreprinderea a reușit să achite toate datoriile față de salariați. Iar la 1 iulie anul trecut, salariile angajaților de la CFM au fost majorate cu peste 80 la sută, astfel încât salariul mediu de la întreprindere a crescut de la patru mii de lei la aproximativ șapte mii și jumătate. Acum, însă, fluxul de mărfuri s-a redus, iar odată cu asta – și veniturile CFM.

Întreprinderea numără în jur de șase mii de angajați.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand