28 October 2024
Chisinau
Social

Angajații CFM încă nu și-au primit salariile de mai bine de câteva luni

Loading
Social Angajații CFM încă nu și-au primit salariile de mai bine de câteva luni
Angajații CFM încă nu și-au primit salariile de mai bine de câteva luni
Vocea poporului

Au ajuns la limita existenței. Angajații de la Calea Ferată din Moldova (CFM) nu și-au primit salariile de mai bine de cinci luni. Oamenii se plâng de faptul că trăiesc din împrumu­turi ori din pensia părinților. Responsabilii Federației Sindi­cale a Feroviarilor susțin că au expediat nenumărate demer­suri și s-au adresat instituțiilor de stat, însă deocamdată fără succes.

La rândul său, directorul gene­ral al CFM, Oleg Tofilat, proaspăt desemnat în funcție în urma unui concurs, a declarat că, până la sfârșitul anului, restanțele salaria­le ale angajaților vor fi achitate.

În pofida rapoartelor Comisi­ei de anchetă, înființată la Parla­ment pentru a examina situația în care s-a ajuns la Calea Ferată din Moldova și a convocării Consiliu­lui Suprem de Securitate de către șefa statului, starea angajaților CFM nu s-a îmbunătățit în vreun fel. Aceștia continuă să fie hrăniți cu promisiuni că în curând își vor primi salariul așteptat de câte­va luni bune. Printre aceștia se numără și Lidia Saenco. Femeia spune că a muncit 42 de ani la Calea Ferată și continuă să o facă, având un salariu mizer, pe care nu l-a primit de aproape jumătate de an.

„Am un salariu de 3140 de lei. Nu am primit leafa din luna de­cembrie 2020. Suntem în luna a șasea acum. Trăiesc din pensie doar”, ni se plânge femeia.

De aproape jumătate de an, nu și-a primit salariul nici Gheor­ghe S., care spune că trăiește din împrumuturi, iar din cauza lipsu­rilor, în casa omului deseori sunt certuri. „Ne certăm, soția pleacă peste hotare, pentru că aici este foarte greu. Nu știu ce să facem, să ne eliberăm toți de la serviciu sau mai avem vreo șansă să pri­mim ceva”, se întreabă bărbatul.

În aceeași situație s-au pome­nit și alți muncitori, pe care i-am întâlnit la stația feroviară Ghidi­ghici. Cu toate că nu și-au primit salariul, oamenii continuă să vină la serviciu. „Ne ajută părinții, care sunt la pensie și o primesc la timp”, adaugă un alt angajat al CFM.

Președintele Federației Sindi­cale a Feroviarilor, Ion Zaporo­jan, susține că a expediat nenu­mărate demersuri și s-a adresat instituțiilor de stat, însă deocam­dată – fără rezultat. Zaporojan a declarat că a discutat și cu noul director al CFM, Oleg Tofilat.

„Am discutat. Dumnealui lu­crează în privința achitării restan-țelor, coordonează și conlucrează cu băncile. Statul nu ne-a ajutat și nu ne ajută cu nimic. Nu au ajutat nici manifestațiile pe care le-am organizat, nici ședințele Parlamentului, unde s-a discutat situația feroviarilor. Nici la ședința Consiliului Suprem de Securitate, pe 27 aprilie, nu s-a găsit o soluție. Salariații sunt încă cu restanțe la salariu”, ne-a spus Ion Zapo-rojan.

Iar Oleg Tofilat susține că, pen­tru moment, lucrează la problema privind restanțele la salariu și a dat asigurări că va achita lefurile până la sfârșitul anului.

Mai multe luni la rând, angajații CFM s-au plâns că nu mai pot să-și acopere cheltuielile curente și cer să le fie achitate salariile. Muncitorii au organizat mai mul­te proteste, la Guvern, Președinție și la Parlament. Anterior, a fost creată și o comisiei de anchetă, care a scos la iveală că instituția ar fi fost prejudiciată, în ultimul deceniu, de peste 1,5 miliarde de lei. În luna aprilie, șefa statu­lui a convocat Consiliul Suprem de Securitate, unde a fost pusă în discuție situația de la Calea Ferată din Moldova. Atunci, membrii co­misiei au cerut, în mod prioritar, câteva lucruri, printre care faptul ca Agenția Proprietății Publice să prezinte, în termen de 10 zile, un plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, iar Gu­vernul să identifice, în regim de urgență, surse pentru plata sala­riilor angajaților. Au existat și alte solicitări, însă situația nu s-a mai schimbat.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand