18 mai 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Angajarea prin cumul. Concediul de odihnă. Sindicat într-o unitate militară. Sindicalişti în autorităţile publice.

Loading
Cetăţeanul şi legea Angajarea prin cumul. Concediul de odihnă. Sindicat într-o unitate militară. Sindicalişti în autorităţile publice.
munca-prin-cumul

Foto: capital.ro

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Angajarea prin cumul

 

guestion

Sunt angajat prin cumul la întreprinderi diferite şi aş vrea să ştiu dacă este necesar acordul primului angajator pentru încheierea contractului de muncă prin cumul şi care este modul de acordare a concediului anual de odihnă pentru salariaţii angajaţi prin cumul?

 

Valeriu Ciobanu, Bălți

 

Potrivit art. 267 alin. (4) din Codul muncii, pentru încheierea contractului individual de muncă prin cumul nu se cere consimţământul angajatorului de la locul de muncă de bază. Totodată, alin. (6) al aceluiaşi articol stipulează că salariaţii angajaţi prin cumul beneficiază de aceleaşi drepturi şi garanţii ca şi ceilalţi salariaţi din unitatea respectivă. Cât priveşte concediul de odihnă anual pentru salariaţii angajaţi prin cumul, art. 272 alin. (1) din Codul muncii prevede că salariaţii care prestează muncă prin cumul beneficiază de un concediu de odihnă anual plătit conform funcţiei sau specialităţii cumulate, care se acordă concomitent cu concediul de odihnă anual de la locul de muncă de bază.

 

Concediul anual de odihnă

 

guestion

Am înaintat o cerere de acordare a concediului anual înaintea celui de maternitate. Angajatorul nu mi-a acceptato însă, pe motiv că am lucrat la această unitate numai două luni şi, de aceea, nu aş avea dreptul la concediul anual. Consider că decizia şefului meu nu este corectă, dar nu ştiu cum să demonstrez acest lucru. V-aş fi recunoscătoare pentru o consultaţie în această problemă.

 

 Veronica Eşanu, Călăraşi

 

În acest caz, conducătorul dumneavoastră, întradevăr, nu are dreptate. Concediul de odihnă anual plătit este o garanţie juridică pentru toţi salariaţii. Art.125 din Codul muncii indică foarte clar că, în baza unei cereri scrise, concediul anual de odihnă se poate acorda înaintea celui de maternitate sau imediat după încheierea celui pentru îngrijirea copilului. În situaţia descrisă, concediile anuale de odihnă le sunt acordate salariaţilor indiferent de vechimea în muncă în unitatea respectivă.

 

Sindicat într-o unitate militară

 

guestion

Suntem mai mulţi prieteni care ne-am hotărât să constituim un sindicat. Problema e că activăm într-o unitate militară (ca civili) şi ni s-a spus că nu avem asemenea drepturi.

 

Victor Negru, Chişinău

 

În unităţile militare pot fi create organizaţii sindicale, dar se va ţine cont de particularităţile stabilite de actele legislativele, ce determină statutul lor juridic. (art. 4, Legea sindicatelor).

 

Promovarea sindicaliştilor în autorităţile publice

 

guestion

Liderul nostru sindical se bucură de tot sprijinul membrilor şi am vrea să-l promovăm într-o anumită autoritate publică în care să poată schimba lucrurile spre bine. Mă interesează dacă sindicatul este în drept să facă acest lucru, adică să înainteze reprezentanţii săi în instituţiile de stat?

 

 Ion Arnăut, Chişinău

 

Legea sindicatelor nr. 1129 din 07.07.2000 le oferă sindicatelor dreptul de a participa la administrarea treburilor publice, la formarea politicii sociale şi economice a statului, precum şi a politicii în domeniul muncii. Acest document le acordă acestor organizaţii şi posibilitatea de a promova reprezentanţi în autorităţile publice de toate nivelurile (art.13).

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
4
Comentează
 • Adelina
  19.02.2015

  Mă aflu în concediu neplatit pentru îngrijirea copilului 3-6 ani, doresc sa mă angajez prin cumul la o alta instituție, e posibil așa ceva .Cum trebuie sa procedez eu?

 • nata
  20.09.2015

  sunt angajata prin cumul la aceeasi intreprindere , si as vrea sa stiu daca cind vreau sa-mi iau concediul anual mi se plateste doar o data concediul , pentru lucrul de baza sau trebuie sa mi se plateasca si pentru lucrul prin cumul?

 • nata
  20.09.2015

  si inca ceva lucrul prin cumul se scrie in cartea de munca?

 • Ion
  18.02.2016

  Buna ziua Liderul nostru de sindicat intru totul e afiliat directiei si face totul ce ii recomanda directia, dar nici intr-un fel nu apara interesele angajatilor. Cum am putea sa il eliberam din functie pentru a alege un alt lider de sindicat?

Citește și
slot thailand