3 iulie 2024
Chisinau
Dialoguri

Andrei Cebotari: „Cheia succesului este să nu renunți niciodată, oricâte obstacole ar apărea”

Loading
Dialoguri Andrei Cebotari: „Cheia succesului este să nu renunți niciodată, oricâte obstacole ar apărea”
Andrei Cebotari: „Cheia succesului este să nu renunți niciodată, oricâte obstacole ar apărea”
facebook.com

Cu o experiență de muncă de 21 de ani la SA „Apă–Canal” Chișinău și șase ani în calitate de președinte al organizației sindicale primare a întreprinderii, Andrei Cebotari spune că cheia suc­cesului este să nu renunți niciodată, oricât de multe obstacole ar apărea în cale. Iar empatia este încă un ingredi­ent care face ca angajații să adere la sindicate și să rămână membri de sin­dicat.

„Apă–Canal” Chișinău are peste 1600 de salariați, dintre care 97 la sută sunt mem­bri de sindicat. Un indicator foarte bun, iar recrutarea este una la cote înalte, pen­tru că lui Andrei Cebotari chiar îi pasă de soarta angajaților. Este mai mult pe teren, la locul de muncă al salariaților, unde nu doar că le apără drepturile și interesele, dar le oferă și o mână de ajutor, în procesele tehnologice care se desfășoară la întreprin­dere.

Deși după primul mandat de președinte al comitetului sindical stătea la dubii: să candideze sau nu pentru al doilea man­dat, salariații l-au susținut și l-au convins să spună „da”.

„Funcția de președinte al organizației sindicale primare nu este una ușoară. Per­manent sunt emoții, mai ales negative, care derivă din supărările unor salariați. Unii angajați vor să avanseze în funcție, au experiență de muncă de 10 ani, dar nu au studiile necesare. Pe unii oameni poți să îi ajuți de 10 ori, dar dacă nu ai reușit să îi ajuți a 11-a oară, persoanele respective s-au îndepărtat de tine, nu vor să îți mai fie prieteni”, ni s-a destăinuit Andrei Cebotari.

De-a lungul carierei sale de președinte al organizației sindicale primare, a purtat dialog social cu cinci directori ai întreprin­derii. Cu unii dintre ei a fost chiar la cuțite, atunci când apăra drepturile și interesele membrilor de sindicat.

Liderul sindical de la SA „Apă-Canal” Chișinău își amintește că în 2022 a avut o surpriză foarte neplăcută – circa 160 de salariați urmau să rămână fără loc de muncă, exista și un ordin al administrației între-prinderii în acest sens, iar sindicatele nu au fost consultate referitor la această problemă.

„M-am implicat, am interzis salariaților respectivi să semneze ordinul, pentru că trebuia să mă informez. A fost un conflict foarte mare cu administrația. Am convo­cat o ședință, la care i-am invitat pe toți cei circa 160 de angajați, dar și pe Sergiu Suruceanu, vicepreședinte al Federației Sindicale „Sindindcomservice”. Mă intere­sa, în primul rând, care va fi soarta acestor oameni după disponibilizare”, a menționat liderul sindical de la „Apă–Canal” Chișinău.

Era vorba de concediere în masă, ceea ce contravine legislației în vigoare – ordi­nul de concediere se aduce la cunoștința salariaților cu trei luni înainte, dar nu cu două luni, cum a procedat administrația de pe atunci a întreprinderii. Andrei Cebotari a acționat rapid și eficient – a anunțat că va merge în instanța de judecată,  depune o petiție la Inspectoratul de Stat al Muncii și mai cheamă și mass-media. Atunci di­rectoarea de pe atunci a SA „Apă-Canal” a spus la ședință că anulează ordinul de con­cediere. Ulterior, nici un angajat nu a mai fost concediat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand