Interviu cu Andrei Beșliu, lider al organizației sindicale de la Gimnaziul „Vasile Vasilache” din Unțești, Ungheni
– Domnule Beșliu, faceți parte dintr-o federație sindicală puternică, cea mai numeroasă din Republica Moldova. Ce înseamnă să fii lider sindical într-o organizație în care toți angajații au studii superioare?
– Este minunat să fii înconjurat de oameni cu capacități intelectuale și caractere puternice, astfel nu ai timp de „relaxare”. Prezența oamenilor de calitate contribuie la dezvoltarea personală a liderului sindical, la perfecționarea continuă. Deciziile se iau de comun acord. Astfel prin argumente și viziuni clare, este ușor să fii lider sindical.
– Care e proporția sindicalizării în colectivul pe care îl reprezentați?
– În cadrul colectivului, proporția de sindicalizare e 100%. În primul rând, este vorba de gradul de conștientizare din partea tuturor colegilor că numai uniți într-o organizație solidă, serioasă, putem soluționa orice probleme care apar pe parcurs. Căci noi nu putem fi rupți de societate, iar dacă în societate există probleme, acestea se răsfrâng, indirect, și asupra noastră. Prin urmare, sindicatele au un rol esențial în apărarea drepturilor social-economice, juridice ale angajaților.
– Organizația al cărei lider sunteți a ieșit învingătoare în concurs la categoria „Promovarea valorilor europene prin sindicat”. Ce v-a deosebit de alte organizații prin mesajul pe care l-ați promovat? Fiindcă cine altcineva să promoveze valorile europene dacă nu intelectualii?
– Unele dintre criterii, idei care ne-au deosebit de alte organizați ar fii:
- Promovarea, susținerea, ghidarea și îndrumarea tinerilor în carieră. Alături de acești tineri este un colectiv cu viziuni europene clare, unde angajații participă la discutarea tuturor problemelor și la luarea deciziilor.
- Solidaritatea este evidentă, fiindcă suntem din diferite sate, ba chiar și din diverse raioane. (Mîndîc, Țarigrad, Drochia, Măcărești, Florițoaia Nouă, Florițoaia Veche, Semeni, Ungheni).
- În permanență susținem orice inițiativa a CNSM de negociere a drepturilor și înlesnirilor ce ni se cuvin.
- Informarea angajaților are loc la cel mai înalt nivel.
– Gimnaziul dvs. poartă numele marelui prozator Vasile Vasilache, care își are rădăcinile la Unțești. V-a motivat cumva titulatura instituției de învățământ, țineți legătura cu descendenții scriitorului, cu reprezentanții Uniunii Scriitorilor?
– Fiind tânăr specialist, destinul a făcut ca sa fiu chiriaș, timp de un an, în casa fratelui și a cumnatei marelui prozator, astfel sunt îndrăgostit de oamenii din Unțesti, oameni care au dat și dau dovada de respect și cumsecădenie. Și iată că deja se fac 10 ani de când mi-am legat activitatea profesional de aceasta instituție.
– În învățământ mai există destule probleme, ca și în alte domenii, de altfel. Cum conlucrați cu federația sindicală de ramură pentru soluționarea acestora?
– Aveți perfectă dreptate, probleme în învățământ sunt foarte mari și acest lucru face ca mulți potențiali profesori să refuze activitatea didactică. Dar noi suntem conștienți că educația este unul din pilonii cei mai importanți ai societății.
Și dacă noi nu vom pregăti generația de mâine, cine o să o facă? Doar nu o să vină străinii. Europa, Statele Unite ne ajută logistic, financiar, dar principala bogăție o constituie cadrele naționale. La nivel de raion, realizăm instruiri, sondaje de opinie, mese rotunde, training-uri. În strânsă conlucrare cu Lilia Savin, președinta organizației sindicale raionale a FSEȘ, am analizat documente și propuneri care să ducă la o schimbare în bine în activitatea pedagogică, inclusiv în cea sindicală. Am realizat cu Consiliul de Tineret mai multe activități la grădinițe, școli primare, gimnazii, licee. Încet, dar lucrurile se mișcă în sistem.
– Ce a însemnat pentru dvs. concursul organizațiilor sindicale primare și cum v-a motivat în plan profesional și personal?
– Am văzut clar șansa de a promova imaginea instituției noastre și a colectivului la nivel de republică, și mă bucur nespus ca am reușit împreună acest lucru.
– Cum vedeți evoluția mișcării sindicale? Ce ar trebui să se mai întreprindă la nivel local, dar și la nivel central, ca sindicatele să fie mai eficiente?
– Apreciez că aderăm din ce în ce mai mult la valorile europene, la nivel național, dar și la nivel local. Mă bucur că s-a reușit resuscitarea învățământului, prin negocierea creșterilor de salarii, prin indemnizațiile oferite tinerilor specialiști. Însă spiritul de „forță sindicală” încă nu este dezvoltat în rândul angajaților din diferite domenii. Noi nu avem curajul să ieșim la proteste, la acțiuni de susținere și de solidaritate, să ne cerem cu mai multă insistență drepturile, să manifestăm cu mai mult curaj dorințele și necesitățile în calitate de membri de sindicat.
Ne lipsește o forță colectivă care să încline clar balanța în favoarea angajaților din învățământ și nu numai, la negocierile cu Guvernul.