28 martie 2024
Chisinau
Dialoguri

Ana EFROS: ”În Moldova sunt oportunităţi, dar eu îmi doresc studii de calitate”

Loading
Dialoguri Ana EFROS: ”În Moldova sunt oportunităţi, dar eu îmi doresc studii de calitate”
efros

Foto: arhivă personală

Migraţia tinerilor peste hotare a devenit, de mai mulţi ani, un obicei foarte răspândit. Fie că pleacă la studii sau la muncă, tinerii din Moldova îşi caută alt loc în lume. Unii se întorc, alţii devin cei mai buni în domeniul practicat departe de casă, iar alţii visează că vor schimba Moldova în mai bine. Exodul de creier ne lasă fără tinerii talentaţi şi creează oportunităţi pentru alte ţări. Este şi cazul Anei Efros, care deja de trei ani studiază economie şi business la ”Stockholm School of Economics” din Riga.

 

– Eşti una dintre sutele de tinere care se află peste hotare. Destinul te-a dus în Letonia. E ţara unde ai visat să ajungi?

– Letonia nu este nici pe departe țara unde visasem să ajung, deși e frumoasă. Adevărul este că eu mereu am vrut sa-mi fac studiile de licență peste hotare. Această dorință m-a ghidat să caut oportunități în Europa. Eram în căutare de universități cu renume, și nu de o țară anume.

– Şi de ce peste hotare oportunităţi sunt, dar acasă, în Moldova, nu?

– Sunt oportunități și în Moldova, dar eu îmi doresc studii de calitate și o diplomă recunoscută la nivel internațional.

– Vrei să zici că în Moldova nu se fac studii de calitate? Cum ai descrie sistemul nostru de învățământ superior?

 – Adevărul e că universitatea la care studiez este privată, cu renume, prin urmare studiile sunt de calitate. Și atunci când zic studii de calitate, am în vedere profesori excepționali cu o experiență bogată în domeniu, un curriculum care te face să-ți dezvolți anumite aptitudini, nu doar să înveți teoria pe de rost, fără copiat la examene și proiecte plagiate.

 

g_dialoguri

Când va veni timpul şi voi fi pregătită, atunci voi face şi eu ceva pentru Moldova. Însă până atunci, încerc doar să-i creez o imagine bună acolo unde mă aflu

 

– Ce te fascinează la sistemul de învățământ din Letonia?

– Mă fascinează corectitudinea și complexitatea programului de studii. Îmi place că aici nu se copie, iar de cumpărat notele nici vorbă. Pe lângă aceasta îmi place că teoria e însoțită mereu de practică. Proiectele de cooperare cu businessurile locale nu lipsesc din curricula cursurilor. Mai mult decât atât, pentru a absolvi universitatea este obligatoriu să ai zece luni de practică, pe care poți să le faci într-o companie sau în mai multe.

– Ce-ar trebui să facă un tânăr la înce-put de cale?

– Trebuie să aibă ambiție, dar să nu fie arogant. Pe lângă aceasta e nevoie să muncească în continuu, dar să aibă și o viață socială activă, pentru că mult mai multe uși ți se deschid cunoscând oameni, decât învățând doar din cărți. Networking’ul e o activitate care ia am-ploare pe zi ce trece, dar trebuie să fii și tu însuți pregătit pentru a crea o impresie plăcută.

– În Moldova tinerii se plâng că nu au locuri de muncă, care e situaţia peste hotare?

Și în Europa tinerii absolvenți își gă-sesc cu greu de lucru. Ba chiar e mult mai dificil decât în Moldova, pentru că e mare competiția. Cerințele sunt mult mai înalte, dar şi numărul studenților care corespund cerinţelor este mare. Respectiv, trebuie să fii cu adevarat cel mai bun pentru a obține un post râvnit.

– Banii aduc fericire?

– Am auzit că nu aduc, dar am să vă pot spune cu siguranță atunci când îi voi avea.

 

efros-3

Foto: arhivă personală

 

– Un salariu bun îi motivează pe tineri?

– La această etapă a vieții mele un salariu bun întradevăr mă motivează. Pentru că părinții au făcut investiții bune pentru a se asigura că voi absolvi universitatea și e timpul să culeg roade. Dar nu e unica motivație. Dorința de a fi cel mai bun și de a avea o reputație ireproşabilă, de asemenea e important.

– Dorul de casă te macină? Dar gân-dul că ai putea reveni în ţara de unde ai plecat?

 – Mă macină, dar după ce revin acasă trece repede. Îți aduci aminte, în primul rând, de ce ai vrut să pleci de aici. Du-pă care pleci din nou și iarăși te macină dorul. Adevărul e că iubesc Moldova în pofida tuturor problemelor pe care le avem.

– Ai vrea să revii în Moldova?

– Da, și cred că voi reveni. Însă atunci aș vrea să lucrez într-o organizație nonguvernamentală și să încerc să contribui pe cât de mult posibil la îmbunătățirea sistemului educațional din satele noastre.

– Tu cum îţi pui întrebarea: mai întâi, ce face statul pentru tine şi apoi ce faci tu pentru ţară, sau invers?

– Nu îmi pun astfel de intrebari. Eu am acceptat lucrurile așa cum sunt. Moldova e o țară în proces de dezvoltare economică, dar și de formare a identității naționale. Așa cum este, cu toate problemele sale, o iubesc pentru că e țara în care m-am născut și mulți oameni dragi mie trăiesc aici. Când va veni timpul și voi fi pregătită, atunci voi face și eu ceva pentru ea. Însă până atunci, încerc doar să-i creez o imagine plăcuta acolo unde mă aflu.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand