Modelul sistemelor globale de livrări, care domină economia mondială, subminează munca decentă peste tot în lume, contribuind la exploatare și inegalita-te.
Un astfel de model, în cadrul căruia guvernele nu pot reglementa comportamentul corpo-rațiilor transnaționale atât în afara, cât și în interiorul hotarelor lor, presupune următoarele:
• milioane de persoane aflate în situația de sclavie și ocupare informală produc mărfuri și prestează servicii chiar și pentru cele mai renumite branduri internaționale;
• remunerarea mizeră și ocupația neprotejată și instabilă;
• un număr sporit de decese și traumatisme la locul de muncă;
• îngrădirea drepturilor fundamentale ale salariaților la întruniri și negocieri colective;
• distrugerea mediului;
• subminarea democrației și a drepturilor de bază;
• un număr mare de salariați în lume lipsiți de protecție socială.
94 la sută dintre salariații implicați în sistemele globale de livrări reprezintă forță de muncă camuflată. Astfel, companiile își „cedează” salariații ca aceștia să muncească în baza unor contracte de antrepriză și acorduri de prestare a serviciilor, fără a-și asuma anumite responsabilități și a efectua analiza corespunzătoare. Un atare model al sistemului de livrări este în defavoarea oamenilor și comunităților din
toată lumea. Dacă astfel de companii ca Samsung, fiind actori dominanți pe piața mondială, își tratează angajații ca unități de producție, dar nu ca și persoane, atunci acest model trebuie schimbat radical. Dacă astfel de companii ca Apple refuză să achite cota lor de impozite, guvernele nu vor putea oferi oamenilor serviciile de bază, pe care aceştia mizează.
Din 2008, PERC și ITUC organizează pe 7 octombrie Ziua mondială pentru munca decentă. Este ziua de mobilizare globală, ziua în care toate sindicatele lumii se pronunţă cu tărie pentru munca decentă. Aceasta trebuie să fie în centrul atenţiei guvernelor în scopul revenirii la creşterea economică şi edificarea unei noi economii globale.
În cadrul Zilei mondiale pentru munca decentă sunt importante orice acţiuni, de anvergură şi mai mici: mese rotunde, demonstraţii de masă, scrisori de protest, flashmob–uri etc.
În anul curent, acţiunea se va desfăşura sub genericul „Să punem capăt lăcomiei corporaţiilor!”.
Facem un apel de consolidare a tuturor eforturilor sub acest slogan, în scopul impulsionării transformării economice, de care are nevoie stringentă lumea.
Cu respect,
Sharan BURROW,
secretar general al ITUC