În ultima ședință din anul trecut a Consiliului Uniunii Teritoriale Edineţa Sindicatelor „Agroindsind”, a fost examinat bilanțul activităţii Uniunii Teritoriale în anul 2014 şi stabilite priorităţile pentru 2015. De asemenea, a fost audiat raportul Comisiei de cenzori cu privire la Protocolul–Acord despre modificarea Convenţiei colective la nivel de ramură pentru anii 2015-2017, prezentat de Domnica Daşan, preşedintele comisiei respective.
Stela Ciobanu, preşedinta Uniunii Teritoriale Edineţ a Sindicatelor „Agroindsind”, a menţionat că principalele direcţii de activitate ale UT în anul 2014 au fost dezvoltarea dialogului social atât la nivel de unitate, cât şi la nivel de teritoriu și protecţia social-economică a membrilor de sindicat. Dumneaei a adus la cunoştinţa asistenței despre activitatea comitetelor de branşă din cadrul FNSAA „Agroindsind”.
Ea a mai vorbit despre activităţile de instruire a membrilor de sindicat la nivel raional prin organizarea „meselor rotunde”, a seminarelor, trainingurilor, ce ţin de securitatea şi sănătatea în muncă și drepturile sindicale. În perioada de referință s-a desfășurat o muncă de lămurire la angajarea tinerilor în colectivele de muncă, precum şi la înmatricularea în instituţiile de învăţământ. Ca rezultat, au fost recrutaţi peste 200 de noi membri de sindicat.
Referindu-se la dezvoltarea dialogului social, Stela Ciobanu a menţionat că pe parcursul anului au fost negociate şi încheiate noi contracte colective de muncă. La SA „Natur-Bravo”, de exemplu, au fost făcute noi modificări la CCM, s-au negociat noi facilităţi pentru salariaţi.
În luarea sa de cuvânt, Ludmila Prisacari, preşedintele sindicatului Colegiului de Zootehnie Brătuşeni, a vorbit despre conlucrarea comitetului sindical cu direcţia raională de resort privind protecţia membrilor de sindicat. În ultimul timp s-au îmbunătăţit condiţiile de trai în cămine, au fost instalate noi sisteme de încălzire, geamuri noi, s-a început construcţia unui stadion. Toţi salariaţii şi studenţii beneficiază de dejun gratuit, iar prânzul e la un preţ simbolic de 10 lei.
Alexandra Damian, preşedintele sindicatului SRL „Ascensiune”, de asemenea, a menţionat că în gospodărie sunt create condiţii bune de muncă, salarizarea e la un nivel decent şi aceasta se datorează conducătorului, Raisa Banuh. Alţi membri de sindicat s-au referit la problemele privind: salariile mici, repartizarea biletelor de tratament după principiul solidarităţii ş. a.
Valentina Popuşoi și Eduard Gudumac au caracterizat activitatea Uniunii Teritoriale și au propus să se aprecieze prestația acesteia drept satisfăcătoare, precum și să fie aprobat raportul Comisiei de cenzori.
Vitalie Sorocan, vicepreşedinte al raionului, a menţionat că sindicatele organizează diferite activităţi, dar ar trebui să se implice mai activ, alături de ONG-uri, la absorbția mijloacelor de peste hotare.
„E bine că convenţiile colective, contractul colectiv de muncă sunt armonizate cu rigorile europene, dar ne aşteaptă schimbări mari în societate, de aceea, sindicatele trebuie să fie la curent cu toate. Astăzi se cere un înalt profesionalism al cadrelor, în special, în agricultură. Ar trebui identificaţi tineri care ar putea fi trimiși la studii”, a relevat Vitalie Sorocan.
Stela Ciobanu a adus la cunoş-
tinţă modificările Convenţiei Colective (la nivel ramural) pentru anii 2015-2017, a cerut ca în fiecare organizaţie să se facă modificările în CCM şi aceste preve-deri ale Convenţiei să fie îndeplinite. Fiecăruia i s-a distribuit Extrasele Convenţiei din „Monitorul Oficial”.
Apoi cei prezenţi la şedinţă au primit cete de colindători, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. În final, a fost organizată o victorină pentru membrii de sindicat, cu întrebări şi noţiuni despre sindicat şi obiceiurile de iarnă.
Tamara TUREAC,
s. Gordineşti