Fruntași și activiști al Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA), peste o sută de delegați din toate zonele Republicii Moldova, au participat, pe 12 mai, la Congresul VIII al „Agroindsind”, la care au dezbătut cele mai stringente probleme din ramură și au trasat prioritățile activității sindicale pentru perioada 2022-2027.
În raportul prezentat de președintele interimar al „Agroindsind”, Vasile Mămăligă, s-a pus degetul pe rană și s-au spus lucrurilor pe nume fără menajamente. Raportorul a apreciat pozitiv, în linii mari, anumite performanțe atinse de către FNSAA în perioada de referință, însă, la modul general, îndeplinirea sarcinilor majore ale Cursului strategic al FNSAA o consideră mai puțin satisfăcătoare așteptărilor anterioare.
Liderul sindical a constatat că în perioada de referință Centrul FNSAA și subdiviziunile Federației au activat în condiții extrem de complicate, provocate de un șir de „fenomene nocive”, care au avut un impact negativ asupra rezultatelor finale: criza pandemică de Covid-19 cu consecințe fără precedent; calamitățile naturale cu efecte dramatice asupra sectorului agrar; turbulențele politice, care au destabilizat situația în țară și în ramură pe parcursul câtorva ani (demisia guvernelor, alegerile anticipate etc.); situația economică precară a celor mai multe întreprinderi din ramură, cu caracter cronic; nihilismul juridic și imixtiunile multor angajatori, comise în raport cu sindicatele, dar și lipsa ripostei pe măsură din partea structurilor sindicale etc.
La ordinea zilei: poziția curajoasă, activă și independentă față de angajatori
Raportorul a mai subliniat că starea socială și economică a majorității membrilor de sindicat este în declin continuu, iar mulți membri de sindicat nu posedă o conștiință sindicală trainică. Totodată, Federația Agroindsind „îmbătrânește”, scade motivația apartenenței la sindicat, iar în rândurile membrilor de sindicat tot mai mult se conturează pericolul abandonării sindicatului, FNSAA se diminuează numeric. Totodată, el a dezvăluit că majoritatea comitetelor sindicale nu manifestă o poziție sindicalistă curajoasă, dârză, activă și independentă față de angajatori.
În dezbaterile pe marginea raportului prezentat, unii vorbitori au declarat că în rândurile conducătorilor sindicali de diferit nivel creste neîncrederea în posibilitatea schimbării stării de lucruri în Federație și în subdiviziunile ei.
După încheierea dezbaterilor, delegații la congres au votat o Rezoluție, în care se arată că forul consideră că anumite eșecuri în activitatea Federației se datorează loviturii de imagine dată Federației de către fostul președinte și unul dintre vicepreședinții FNSAA, condamnați de instanțele de judecată pentru infracțiuni economice și abuz de putere. Delegații condamnă faptele ilegale și antistatutare comise de persoanele în cauză, se detașează hotărât de comportamentul lor.
În același timp, Congresul apreciază la justa valoare activitatea Centrului FNSAA și a subdiviziunilor sale în perioada 2017-2022, care a adus plusvaloare Cursului Strategic reformator:
Începând cu anul 2019, Consiliul General, Biroul Executiv și președintele interimar al Federației, precum și o parte din structurile FNSAA au readus pe agenda lor o parte din sarcinile Cursului Strategic al Federației: spre un sindicat combativ, modern și consolidat și s-au inclus activ în gestionarea situației în condițiile crizei pandemice Covid-19.
Pilonii principali pe care trebuie să se sprijine sindicatul modern
În domeniul de activitate protecția muncii: se înregistrează o dinamică pozitivă a creșterii salariului tarifar pentru categoria I de calificare. Practic, anual, în urma negocierilor Convenției Ramurale, au fost obținute majorări cu 14-18% ale salariului tarifar pentru prima categorie de calificare a lucrătorilor-membri de sindicat ai Federației „Agroindsind”.
Au fost obținute progrese în: dezvoltarea Parteneriatului social de ramură (adresări comune, negocieri productive etc.); acordarea suportului metodic și practic Comitetelor Sindicale în depășirea disensiunilor în raport cu Administrația; lichidarea restanțelor la salariu în peste 16 întreprinderi; câștig de cauză în litigiile judiciare Sindicat–Angajator etc.
La final, Congresul VIII al FNSAA „Agroindsind” a adoptat o Adresare către membrul de sindicat, în care se arată:
Federația, în primul rând, este membrul de sindicat! Cei peste 16 mii de membri de sindicat ai „Agroindsind”, organizați în peste 300 de sindicate de bază, peste 20 de structuri sindicale teritoriale, uniți sub cupola Centrului FNSAA „Agroindsind”.
Congresul VIII al FNSAA este membrul de sindicat! Prin cei peste 100 de delegați la Congres, desemnați de către subdiviziunile Federației, din care faci parte dumneata și toată armata de membri de sindicat din sector.
Membrul de sindicat este cel care poartă povara exploatării salariatului la locul de muncă și pentru care este creată organizația sindicală și Federația în întregime.
Membrul de sindicat este Sindicatul, iar Sindicatul îi aparține.
Membrul de sindicat trebuie să conducă sindicatul de bază, Structurile Federației și Federația în întregime prin intermediul liderilor sindicali, al comitetelor sindicale și al celorlalte organe elective până la Consiliul General al Federației. Membrul de sindicat trebuie să-i aleagă, deci are dreptul să le ceară activitate, să le solicite să-l informeze și să-l implice în această activitate. Să-i susțină în acțiunile lor orientate spre adevărata protecție social-economică și juridică a membrilor de sindicat.
Totodată, prin Rezoluția adoptată, Congresul consideră că pilonii principali pe care trebuie să se sprijine Sindicatul modern „Agroindsind” și structurile sale sunt principiile sindicaliste fundamentale: Unitate, Solidaritate între membrii de sindicat și organizațiile sindicale, Democrație internă, Independență față de angajator, patronate, structurile statale, partide politice.
Congresul consideră extrem de important ca membrii sindicatului, în mod conștient, să-și aleagă componența Comitetului sindical, liderul sindicatului și structurile ierarhic superioare. Să susțină aceste organe de conducere în activitatea lor, să participe activ la stabilirea și îndeplinirea sarcinilor concrete ale sindicatului și să solicite periodic rapoarte de activitate.
Congresul, în mod special, atrage atenția fiecărui Comitet sindical asupra necesității de a avea propria agendă concretă de activitate, caietul de sarcini, care derivă din situațiile concrete de pe teren și hotărârile organelor elective ale FNSAA, orientate spre consolidarea sindicatului, soluționarea problemelor concrete și actuale cu care se confruntă membrii de sindicat, organizația sindicală și Federația în întregime.
Congresul VIII al Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație își exprimă recunoștința pentru faptul că, în primul rând, datorită dumitale și tuturor membrilor de sindicat din sectorul agroalimentar, în pofida schimbărilor vertiginoase și fără precedent, care se produc în lume, în țară, sector, în regiune ș. a. m. d., Federația noastră astăzi funcționează și pornește hotărât pe calea transformării sale în adevărat apărător al drepturilor și intereselor sindicale, în care rolul principal îi revine Măriei Sale – membrul de sindicat!
Congresul își exprimă încrederea că glasul său va fi auzit, înțeles de către toți membrii de sindicat din FNSAA „Agroindsind” și îi va încuraja, mobiliza spre acțiuni curajoase, hotărâte și bine organizate în cadrul mișcării sindicale AGROINDSIND 2022-2027.
În funcția de președinte al Federației „Agroindsind” a fost ales, cu o majoritate de voturi, Vasile Mămăligă. Delegații au decis prin vot să lase doar o singură funcție de vicepreședinte, în care a fost ales Vasile Evstratii.