Deși cazurile de coronavirus înregistrate zilnic în țară denotă că virusul este încă departe să cedeze, rând pe rând, agenții economici își reiau activitatea. Bineînțeles, respectând anumite norme sanitare epidemiologice. La începutul acestei săptămâni, și-a relansat activitatea domeniul HoReCa. Au fost reluate și unele zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău.
Premierul Ion Chicu a anunțat că până la sfârșitul lunii toate activitățile economice vor fi reluate. Chicu a mai spus că statul nu poate instaura din nou starea de urgență, fiindcă va intra într-o altă criză, una economică, mai dură.
„Noi nu putem să vă ținem în casă, pentru că nu mai avem resurse, rezerve, pentru că, dacă blocăm activitatea, intrăm într-o altă criză, poate chiar într-un colaps financiar și bugetar. Dacă vom continua să ținem închise și unele afaceri, atunci oamenii riscă să rămână fără vreo sursă de existență. Iar lăsarea oamenilor fără salarii și pensii ar avea efecte cumulative, inclusiv asupra sănătății cetățenilor, cu mult mai grave”, a precizat premierul.
Se bucură și nu prea
Agenți economici care și-au redeschis localurile zilele trecute susțin că au de lucrat mult pentru a-și acoperi cât de cât pierderile suportate în această perioadă. „Chiar dacă astăzi am redeschis localul, va trebui să lucrăm încă două-trei luni ca să ne revenim, dar încă nu la normal. Am suportat în această perioadă cheltuieli foarte mari. În plus, din cauza acestui virus, nici clienți nu prea avem. Aceștia trebuie să stea doar cu mască, să nu fie mulți, mesele să fie la distanță. Este cam incomod pentru cei care vin aici anume pentru a se relaxa”, ne spune Irina, reprezentanta unei cafenele din capitală.
„Am așteptat mult această relaxare și ne-am deschis. Chiar azi am primit noile cerințe în ceea ce privește activitatea cluburilor de fitness. Astfel, suntem obligați să ne suspendăm activitatea, pentru a ne conforma acestor rigori”, ni s-a plâns administratoarea unei săli de sport din Chișinău.
Eforturi comune
Între timp, unii experți în economie și medicină cred că, pentru a învinge pandemia și a face ca economia să-și revină cât de cât, este nevoie de eforturi comune. Expertul economic Adrian Lupușor este de părere că, dacă Guvernul nu va adopta un nou pachet de măsuri anticriză, atunci companiile vor intra în faza a patra de criză – cea în care mai multe firme vor da faliment.
„Acest lucru se va transpune în primul rând în șomaj, cu efecte mult mai drastice asupra veniturilor populației și a veniturilor bugetare. Se vor înrăutăți portofoliile bancare”, menționează Adrian Lupușor.
Mai mult, experții spun că măsurile de protecție de bază trebuie să fie gratuite pentru populație. Cum ar fi măștile, care ar trebui transmise fără plată oamenilor. Pentru aceasta, autoritățile ar urma să ofere subvenții, pentru ca instituțiile să poată pune la dispoziție echipamentele de protecție.