
Foto: viitorul.org
„În Republica Moldova, administrarea fiscală continuă să rămână o problemă serioasă, care afectează procesul de colectare a impozitelor, dar şi calitatea mediului de afaceri”, consideră Viorel Chivriga, expert economic al IDIS „Viitorul”.
Expertul crede că, în pofida eforturilor autorităţilor de a îmbunătăţi situaţia, rămân actuale o serie de probleme majore, cum ar fi procedurile de administrare ambigue şi imprevizibile, aplicarea unor sancţiuni exagerate pentru erori neesenţiale, birocraţia excesivă şi procedurile inefi-ciente în administrarea TVA. „De asemenea, există o serie de dificultăţi în soluţionarea disputelor şi a litigiilor fiscale, proceduri învechite şi durată lungă a controalelor şi inspecţiilor fiscale, abilităţi limitate ale personalului care activează în domeniul fiscal şi insuficienţa dialogului public-privat în domeniul politicilor fiscale. Toate aceste concluzii se regăsesc în numeroasele rapoarte de ţară şi studii realizate în ultimul timp”, susţine expertul.
În acelaşi timp, Viorel Chivriga consideră că multiplele scandaluri în care au fost implicaţi factori de decizie din cadrul Inspectoratului Fiscal, dar şi metodele de lucru utilizate de angajaţii instituţiei au ştirbit serios imaginea acesteia. „Acest lucru a distorsionat puternic comunicarea cu principalii contribuabili din ţară, comunitatea de afaceri. Totodată, în ultimii ani, reformele instituţionale au încetinit. Şi asta în condiţiile în care demnitari declarau, la finele anului 2012, că „organele responsabile de administrarea fiscală sunt în plină reformă, iar reformele implică şi o schimbare de atitudine a organelor responsabile de acest domeniu”, a precizat expertul.
În opinia lui, „odată cu numirea noului şef al Inspectoratului Fiscal, care are experienţă şi cunoaşte bine domeniul, sunt vizibile unele schimbări pozitive, dar fragile”. „În prezent, este important ca reformele declarate să fie realizate, instituţiile să stabilească un dialog permanent şi să coopereze cu mediul de afaceri, dar şi cu alţi contribuabili”, susţine Viorel Chivriga.
Expertul afirmă că „îmbunătăţirea administrării fiscale” înseamnă o activitate mai bună a organelor de stat împuternicite şi responsabile de asigurarea colectării depline şi în termen a impozitelor şi taxelor, a penalităţilor şi amenzilor în bugetele de toate nivelurile, precum şi de efectuarea acţiunilor de urmărire penală în caz de existenţă a unor circumstanţe ce atestă comiterea infracţiunilor fiscale.
De cealaltă parte, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, susţine că în ultimul timp au fost lansate o serie de acţiuni menite să micşoreze costurile suportate de contribuabili pentru calcularea şi achitarea impozitelor.
Aceste acţiuni au scopul de a continua, îmbunătăţi şi impulsiona ritmul de dezvoltare a administrării fiscale. În context, o atenţie deosebită este acordată sporirii calităţii serviciilor prestate contribuabililor.