O bună parte din preparatele farmaceutice ar putea să se ieftinească în urma implementării în ţara noastră a unui mecanism european de stabilire a preţurilor în acest domeniu.
Mircea Buga, ministrul Sănătăţii, a declarat recent că Guvernul a aprobat în acest scop un document prin care să fie modificat adaosul comercial pentru toate tipurile de medicamente, inclusiv cele compensate, indiferent de costul şi statutul lor. Astfel, până acum acest adaos comercial a fost de 40 la sută – 15 la sută pentru distribuitorii angro și 25 la sută – pentru farmacii.
Specialişti de la Ministerul Sănătăţii, Universitatea „Nicolae Testemiţanu” şi alte structuri au organizat dezbateri, în urma cărora au propus clasificarea preparatelor medicamentoase în cinci grupuri, pentru a fi aplicate adaosuri comerciale în funcţie de costul produselor.
Pentru primul dintre aceste grupuri, ar putea fi aplicat adaosul comercial de până acum – de 15 plus 25 la sută, iar pentru al cincilea – de cinci la sută pentru importatori şi de 11 la sută pentru farmacii, ceea ce ar constitui în total 16 la sută, a precizat ministrul Sănătăţii.
Odată cu modelarea acestui mecanism, a fost analizat şi impactul ce poate fi resimțit asupra cheltuielilor pacienţilor în farmacii. Astfel, modificările elaborate ar urma să ducă la scăderea cu 4,35 la sută a preţului angro şi cu 9,65 la sută a celui de farmacie sau cu 14 la sută în total pentru întreaga gamă de medicamente existente în farmacii.
„În principiu, 80 la sută din toate medicamentele comercializate în farmacii vor fi pasibile de diminuarea preţului atât la compartimentul angro, cât şi la cel cu amănuntul”, a afirmat Mircea Buga.
Un mecanism similar a fost implementat în mai multe ţări europene, iar în ţara noastră ajustarea coeficienţilor în cauză a fost elaborată la iniţiativa unui grup de deputaţi. Documentul aprobat de Guvern urmează a fi examinat şi adoptat de Parlament.