4 December 2024
Chisinau
Social

Acţiuni stradale. Profesorii au pichetat Guvernul şi Parlamentul

Loading
Social Acţiuni stradale. Profesorii au pichetat Guvernul şi Parlamentul
Acţiuni stradale. Profesorii au pichetat Guvernul şi Parlamentul

protest-profesori

 

Nemulţumiţi de propunerea Guvernului de a majora cu doar 100 de lei salariile de funcţie ale cadrelor nondi­dactice din educaţie, angajaţii din sistemul de învăţământ au desfăşurat, în ultimul timp, trei acţiuni de pichetare – două la Guvern şi una la Par­lament. Reprezentanţii sindi­catului de ramură au anunţat că nu se vor eschiva nici de la negocieri, dar insistă ca în ca­drul lor să fie discutat la mo­dul concret: cu cât şi de când vor creşte salariile în sistemul de învăţământ. 

 

Dumitru Ivanov, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, a adus la cunoştinţa protestatarilor că reprezentanţii Comisiei de negocieri din partea Guvernului promit că, în luna mai, vor da un răspuns hotărâtor pe marginea revendicărilor. Acestea se referă la egalarea lefurilor pen­tru cadrele auxiliare cu minimul de existenţă şi la majorarea cu 50 la sută a salariilor de funcţie ale cadrelor didactice.

În opinia sa, în condiţiile actu­ale, autorităţile statului nu sunt în drept să vorbească despre calita­te în procesul de învăţământ. Or, şi profesorii trebuie să-şi întreţină familiile, să-şi crească copiii, să vină în faţa elevilor într-o ţinută adecvată. În caz contrar, ei sunt împinşi de înşişi oamenii legii spre condiţii mizere şi spre decizia de a bloca procesul de instruire.

 

Reprezentantul oficialităţilor

 

Singurul oficial care a ieşit în faţa protestatarilor pe durata ce­lor trei zile de pichetare a fost 

Co­rina Fusu, ministra Educaţiei.

„Ştim că sunteţi îndreptăţiţi să cereţi salarii mai mari şi că actua­lul sistem de remunerare a mun­cii angajaţilor din învăţământ nu este unul atractiv. De cele mai multe ori, sunteţi puşi în situaţia de a lucra peste o normă pentru ca, la finalul lunii, să primiţi un salariu cât de cât decent şi să vă permiteţi o viaţă cât de cât nor­mală”, a declarat Corina Fusu, luc-ru care a provocat nemulțumirea și dezacordul protestatarilor.

Ministra a afirmat că Guvernul îşi doreşte ca profesia de pedagog să fie una prestigioasă şi bine plă­tită şi, de aceea, continuă să cau­te resurse pentru ca, treptat, sala­riile angajaţilor din învăţământ să crească. Ea a adăugat că, de mai multe luni, este elaborată o nouă formulă de salarizare a pedago­gilor, axată pe sporirea remune­rării în bază de performanţă, iar proiectul documentului respectiv este deja accesibil publicului larg.

 

Formulă nouă de salarizare

 

Conform noii formule, salariile de bază ale profesorilor pentru 35 de ore de lucru săptămânal pornesc de la 3300 de lei în ca­zul lipsei gradului de calificare şi ajung până la 8300 de lei – în al celui superior. Totodată, sunt pre­văzute şi bonusuri pentru angaja­ţii cu un stagiu de peste cinci ani şi ele constituie de la 233 până la 1700 de lei.

În acelaşi timp, salariul de bază pentru directori este preconizat în mărime de 9800 de lei.

În cadrul celei de-a treia zile de pichetare, Nadejda Lavric, vicepreşedintă a FSEŞ, a adus la cu­noştinţa celor prezenţi că acţiuni­le de protest ale profesorilor că­pătă o rezonanţă internaţională. Astfel, sindicaliştii din educaţie au primit scrisori de susţinere din partea unor structuri similare din alte ţări.

Printre ele se numără şi Co­mitetul Sindical European pentru Educaţie, organizaţie mondială la care sunt afiliate organizaţii sin­dicale din peste 170 de ţări. Re­prezentanţii acestui comitet au expediat pe adresa Guvernului şi a Parlamentului ţării noastre scri­sori prin care îşi reconfirmă su­portul şi solidaritatea cu FSEŞ.

Recent, un mesaj de susţinere a FSEŞ a fost primit şi din partea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, care întruneşte peste 170 de mii de membri, profesori şi angajaţi din educaţie din Ro­mânia.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand