25 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Acordurile internaționale de securitate socială. Drepturile moldovenilor la pensie care au lucrat în străinătate

Loading
Cetăţeanul şi legea Acordurile internaționale de securitate socială. Drepturile moldovenilor la pensie care au lucrat în străinătate
Acordurile internaționale de securitate socială. Drepturile moldovenilor la pensie care au lucrat în străinătate
nocuffs.com

Am vârsta de 60 de ani și lucrez în Italia. În Moldova am lucrat 14 ani și 4 luni, fiind și președinte al comitetului sindical într-o școală pentru elevi cu necesități speciale. După re­formă, rămânând fără serviciu și cu doi copii minori, am fost nevoită să plec peste hotare. Cunosc că dreptul la pensie în Moldova este de cel puțin 15 ani lucrați oficial. Cum să proce­dez, să procur un an cotizant ca să beneficiez de pensie pentru anii lucrați sau voi primi o alocație? Nu s-a schimbat nimic în legislație? Nu se iau în considerație anii lucrați în Italia? Cum are loc, de fapt, stabilirea și plata pensiilor conform acorduri­lor bilaterale? Persoana care a atins vârsta de pensionare are posibilitatea să retragă din bugetul asigurărilor sociale toate contribuțiile pe care le-a transferat pe parcursul anilor?

Irina Copoț, Durlești

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Dacă e să vorbim despre legislația națională, o persoană care nu a realizat minim 15 ani de sta­giu de cotizare pe teritoriul Repu­blicii Moldova, o dată cu atingerea vârstei de pensionare va beneficia doar de o alocație socială din par­tea statului. În cazul în care persoa­na a activat legal în statele cu care Republica Moldova are încheiat un acord internațional în domeniul securității sociale bazat pe princi­piul proporționalității, atunci există posibilitatea de a totaliza perioada de stagiu care îi lipsește, pentru a dobândi dreptul la pensie. Semna­rea unor acorduri internaționale în domeniul securității sociale per­mite totalizarea stagiului de coti­zare, la atingerea vârstei de pensi­onare. Cetățeanul are dreptul să i se calculeze stagiul de cotizare re­alizat atât pe teritoriul R. Moldova, cât şi în statul în care a activat în mod legal, pentru a obține dreptul de a beneficia de pensie.

De exemplu, dacă stagiul de cotizare în Republica Moldova constituie 14 ani şi 6 luni, iar în Bul­garia – 6 ani, atunci persoana are dreptul la pensie, calculată din ve­nitul mediu lunar asigurat realizat pe parcursul a 14 ani şi 6 luni. Ul­terior, la atingerea vârstei de pen­sionare, conform legislației statului în care a activat, persoanei îi va fi acordată prestația corespunză­toare și din partea statului cu care Republica Moldova are semnat un acord internațional pe principiul proporționalității.

Cu toate că cu Italia s-a înche­iat un acord de securitate socială pe principiul proporționalității, în Acordul respectiv nu se prevede to­talizarea stagiului de cotizare. Ast­fel, dumneavoastră, pentru a bene­ficia de pensie, trebuie să procurați un an de cotizare, care, pentru anul în curs, constituie 17222 de lei sau să primiți o alocație socială fără a achita această sumă.

Actualmente, vârsta standard de pensionare în Republica Mol­dova pentru femei constituie 60 de ani și 6 luni, iar de la 1 iulie – 61 de ani.

Conform informației Casei Naționale de Asigurări Sociale, în prezent avem semnate 21 de acorduri internaționale în dome­niul securității sociale. Putem să diferențiem aceste acorduri în două categorii: prima categorie sunt acordurile bazate pe principiul teritorialității, iar cea de-a doua – pe principiul proporționalității.

În prima categorie de acorduri se includ acordurile cu Federația Rusă, Ucraina, Azerbaidjan şi Uz­bekistan, iar în a doua categorie – cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Grecia, Italia şi Spania.

Acordurile bilaterale bazate pe principiul proporționalității prevăd că atât Republica Moldova, cât şi statul contractant, vor calcula şi achita pensia doar pentru peri­oadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi stabilită conform legislației fiecărui stat şi va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care beneficia­rul își are domiciliul.

Principiul teritorialității prevede că, în caz de trecere cu domiciliul permanent în statul contractant, cetățeanul Republicii Moldova are dreptul la pensie, indiferent dacă el a lucrat în această țară sau nu. Respectiv, perioada activității de muncă din Moldova este luată în calcul la stabilirea pensiei, ca şi cum solicitantul de pensie ar fi lucrat pe teritoriul acestui stat contractant.

Acordurile internaționale în do­meniul securității sociale la care Re­publica Moldova este parte prevăd exportul prestațiilor de asigurări sociale, acordate în conformitate cu legislațiile naționale ale statelor contractante, ceea ce presupune dreptul unui lucrător migrant de a beneficia de prestațiile dobândi­te în statele în care şi-a desfășurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Potrivit prevederilor acordurilor internaționale, există două modalități de export al prestațiilor sociale:

  • În baza acordurilor internaționale în domeniul securității sociale între Republica Moldova şi Estonia, Bulgaria, precum şi Belarus, plata pensiilor se efectuează în contul bancar al instituției competente din statul de domiciliu al persoanei, o dată în trimestru. Plata prestațiilor sociale în baza Acordului între Re­publica Moldova şi Lituania în do­meniul protecției sociale se efec­tuează, de asemenea, la contul bancar al instituției competente din statul de domiciliu, însă aceasta se efectuează lunar.
  • Potrivit acordurilor internaționale în domeniul securității sociale între Republica Moldova şi Româ­nia, Portugalia, Cehia, Austria, Po­lonia, Belgia, Ungaria, Republica Federală Germania, Turcia, Grecia, Italia, prestațiile sociale sunt plătite lunar, direct în contul bancar al be­neficiarului.

Cu referire la ultima întrebare: contribuțiile nu pot fi retrase din fondurile de asigurări sociale de stat. Acordurile internaționale în domeniul securității sociale sem­nate de către Republica Moldova prevăd doar stabilirea prestațiilor de asigurări sociale de stat în baza perioadelor contributive realizate şi îi vizează doar pe acei cetățeni care sunt asigurați în sistemul pu­blic de asigurări sociale.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand