Capitole politice şi economice ale Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, semnificaţia angajamentelor asumate de Republica Moldova, dar şi provocările care ar putea împiedica realizarea acestora sunt explicate în manualul „Aprofundarea relaţiilor UE – RM: Ce? De ce? Cum?” și în Ghidul scurt cu aceeași tematică, prezentate în una din zilele trecute la Chișinău în cadrul conferinței cu genericul „Acordul de Asociere Moldova-UE – noi oportunități și provocări”.
Conferința s-a axat pe subiectele majore de pe agenda de reforme a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.
Evenimentul a reunit la aceeași masă de discuții lideri și decidenți politici, sindicaliști, reprezentanți ai administrației publice locale și ai sectorului privat, ai societății civile și mediului academic din țară, experți autohtoni și străini, pentru a trece în revistă principalele oportunități și provocări cu care se confruntă Republica Moldova în parcursul său spre un „model european” de dezvoltare.
Pornind de la exploatarea abuzivă a temerilor geopolitice, observată în contextul electoral și post-electoral recent, subiectul in-
tegrării europene și sustenabilitatea acestuia capătă o importanță sporită. Din acest considerent, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană trebuie explicat publicului într-un limbaj cât mai accesibil.
Potrivit lui Denis Cenuşa, expert asociat al Centrului Expert–Grup, manualul vine să
faciliteze înţelegerea fiecărui capitol în ceea ce priveşte natura angajamentelor pe care şi le asumă părţile şi perspectivele implementării acestora. Acesta a spus că manualul reprezintă o sursă de referinţă unică pentru înţelegerea aprofundată, într-o formă mai accesibilă, a principiilor politice, economice şi de cooperare pe care le implică Acordul de Asociere şi crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.
Lumea trebuie
să înțeleagă oportunitățile
integrării europene
Autorii manualului menţionează că principiile politice, statul de drept şi politica externă trebuie să asigure cel mai important obiectiv politic, cel al respectării valorilor europene, al supremaţiei legii şi al respectării drepturilor omului. Potrivit lor, nerespectarea acestora ar compromite ireversibil existenţa Acordului. Pe dimensiunea economică, autorii subliniază că adoptarea standardelor tehnice ale UE privind produsele industriale şi agroalimentare este vitală pentru asigurarea competitivităţii industriei moldoveneşti pe piaţa unică europeană, dar şi pe plan internaţional. Denis Cenuşa a mai spus că publicaţia se adresează cititorilor profesionişti: oficialilor, parlamen tarilor, diplomaţilor, juriştilor,jurnaliştilor etc.
Prezentă la eveniment, Maria Creminscaia, consultant principal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a spus că acest manual este foarte important, pentru că va ajuta populația să cunoască mai multe despre beneficiile integrării în UE.
„Este un manual util cetățenilor care nu prea cunosc informații despre integrarea în Uniunea Europeană. Mulți dintre aceștia cunosc informații denaturate sau chiar nu le cunosc deloc. Trebuie să oferim mai multe consultări publicului, să mergem în teritoriu cu acest manual, pentru că este unul foarte bun. Lumea trebuie să înțeleagă în detaliu ce și cum, pentru ce. Și atunci nu ar mai apărea lucruri neclare sau ezitări în ceea ce privește vectorul european”, a spus, pentru ziarul „Vocea poporului”, Maria Creminscaia.