
Foto: vivafm.com
Un macaragiu de la o întreprindere de reparaţii ale căii ferate din raionul Basarabeasca a fost accidentat, recent, în timpul exercitării obligaţiilor sale de serviciu. Vasile Siloci, inspector sindical de muncă, a precizat pentru „Vocea poporului” că incidentul a avut loc în timpul executării unor lucrări fără a fi respectate normele de securitate şi sănătate în muncă.
Sursa citată a precizat că salariatul a primit sarcina de a demonta, prin smulgere, coloane din beton armat fixate vertical, lucru interzis de cerinţele de securitate industrială la construcţia, montarea, punerea în funcţiune, utilizarea, repararea şi verificarea tehnică a macaralelor.
În consecinţă, după ce a demontat două coloane, cea de a treia, care a fost agăţată de partea de jos, s-a frânt în două, iar jumătatea de sus s-a prăbuşit peste cabina macaragiului. În urma impactului, salariatul s-a ales cu o fractură închisă a piciorului drept şi a fost transportat de urgenţă la Chişinău pentru a-i fi acordată asistenţă medicală.
![]() |
Angajatorul şi-a onorat obligaţia de a anunţa accidentul şi a respectat drepturile salariatului |
Vasile Siloci a subliniat că lucrătorul dispune de pregătirea profesională necesară, a trecut atestarea în termenul cuvenit şi cunoştea întocmai cerinţele de exploatare a macaralei. Totodată, din cauza că lucrarea nu era permisă de cerinţele de securitate, dar şi a lipsei schemei de agăţare, salariatul era în drept să refuze îndeplinirea sarcinii.
„Important este că angajatorul a respectat toate drepturile salariatului şi a anunţat accidentul în corespundere cu prevederile legislaţiei în vigoare.
Lucrătorului îi vor fi restituite în modul corespunzător costurile pentru tratament, medicamentele procurate, îi va fi achitat concediul medical şi ar putea să-i fie plătit şi un ajutor material”, a concretizat Vasi-le Siloci.
Versiunea victimei
Bărbatul de 27 de ani a precizat că, de circa trei săptămâni, este în concediu medical. După ce a suportat o operaţie la piciorul traumatizat, acum se află la domiciliu şi urmează tratament în regim de ambulatoriu.
La împlinirea a trei luni de la operaţie, urmează să fie supus unor investigaţii radiologice, pentru a se decide dacă poate să păşească deja cu piciorul accidentat, iar la însănătoşire, va reveni la serviciu.
Întrebat dacă nu a fost tentat să refuze îndeplinirea sarcinii, bărbatul a afirmat că a acceptat atunci când s-a uitat cum lucrau colegii săi şi s-a gândit că este vorba despre o activitate care trebuia îndeplinită. Cu toate acestea, el s-a arătat conştient de faptul că nici pericolul frângerii coloanelor nu fusese estimat şi a sperat că experienţa de care dispune îl va ajuta să evite riscurile pe viitor.
Înţelegeri verbale
La rândul său, Zaharia Grecov, şef de subdiviziune la întreprinderea de la Basarabeasca, a confirmat faptul că accidentul s-a produs din cauza că macaraua care executa lucrările a ridicat o greutate interzisă, dar şi a frângerii coloanei din beton armat. El a afirmat, de asemenea, că a fost şi o problemă legată de documentaţia ce urma a fi perfectată pentru executarea lucrărilor respective. În particular, lipsea harta tehnologică a operaţiunii şi, în aceste condiţii, particularităţile legate de executarea lucrărilor au fost convenite doar verbal.
Accidentul este cercetat în prezent de un inspector de stat al muncii, cu participarea unui expert în materie din partea sindicatelor, în condiţiile în care victima este membru al unei organizaţii primare a acestor structuri.
În urma accidentului în cauză, la toate întreprinderile şi subdiviziunile lor ale nodului de cale ferată Basarabeasca a fost declarată stare de urgenţă, care este valabilă timp de 24 de ore din 24, având ca scop supravegherea strictă a eventualelor riscuri de accidentare a salariaţilor în timpul lucrului. Astfel, au fost desemnate persoane cu atribuţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, care circulă pe teritoriile acestor unităţi pentru a evalua riscurile pentru angajaţi la locurile de muncă.