În ajunul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, marcată anual în întreaga lume pe 10 decembrie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în cooperare cu reprezentanții săi din raioanele Edineț și Briceni, au organizat, pe 8 decembrie, seminare de informare a tinerilor absolvenți de la Școala profesională din orașul Briceni și de la Școala profesională din orașul Cupcini.
Astfel, la seminarul de la Școala profesională din orașul Briceni, organizat cu suportul Galinei Gumen, reprezentanta CNSM în raionul Briceni, tinerii absolvenți au avut un dialog cu Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, care a comunicat despre politicile de susținere a tinerilor specialiști promovate de CNSM la nivel național.
Politici de susținere a tinerilor specialiști
Lilia Franț le-a vorbit tinerilor despre aplicația mobilă „Drepturile salariaților”, lansată de CNSM cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, care oferă acces gratuit la informații cu privire la drepturile angajaților, noutăți despre activitatea CNSM, posibilitatea de a adresa întrebări și a afla rapid răspunsuri de la specialiștii CNSM.
De asemenea, tinerii au primit pliante elaborate în cadrul proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă”, ce conțin informații utile privind drepturile la locul de muncă.
Totodată, la activitatea organizată la Școala profesională din orașul Cupcini, moderată de Stela Ciobanu, reprezentanta CNSM în raionul Edineț, participanții au aflat de la Irina Ciudin, consilier principal în Departamentul juridic al CNSM, informații utile despre procesul de angajare în câmpul muncii, privind negocierea și încheierea unui contract individual de muncă, despre prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă, timpul de lucru și de odihnă.
La rândul său, Stela Ciobanu a vorbit despre problemele cu care se confruntă tinerii pe piața muncii la nivel local, activitatea și rolul organizațiilor sindicale în procesul de apărare a drepturilor și intereselor salariaților, membri de sin-dicat, despre beneficiile apartenenței la sindicate.
Eduard Rudenco, directorul Școlii profesionale din orașul Briceni, și Svetlana Cucoară, directoarea Școlii profesionale din orașul Cupcini, au salutat inițiativa CNSM de a organiza astfel de activități în raioanele țării pentru a spori cunoștințele tinerilor absolvenți privind drepturile lor ca viitori angajați și a crește oportunitățile de adaptare la cerințele pieței forței de muncă din Republica Moldova.
E nevoie de a spori cunoștințele tinerilor absolvenți privind drepturile lor ca viitori angajați
Tot săptămâna trecută, pe 7 decembrie, CNSM a organizat o activitate similară la Școala Profesională nr. 9 din Chișinău, cu participarea lui Boris Babici, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașina Agricole din Republica Moldova, care le-a vorbit tinerilor despre activitatea și rolul sindicatelor la nivel de unitate.
De menționat că aceste seminare sunt o continuare a proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă”, implementat pe parcursul anului 2023 de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova în cooperare cu Fundația „Friedrich Ebert”.