
Foto: vocea.md
Gestionarii fondurilor de locuinţe au decis recent să încheie contracte de administrare a spaţiilor comune din blocuri. Asta după ce, pe parcursul mai multor ani, ei refuzau s-o facă, iar proprietarii de apartamente şi chiriaşii acestora spun că, deşi achită lunar facturi, de multe ori sunt nevoiţi să rezolve cu forţele proprii problemele ce intră în obligaţiunea gestionarului. În urma unei plângeri din partea asociaţiilor de locatari, reprezentanţii Agenției pentru Protecția Consumatorilor au anunţat că noul contract conţine abateri esențiale de la legislația în vigoare şi au solicitat Primăriei capitalei anularea acestuia.
Astfel, Agenția pentru Protecția Consumatorilor informează persoanele care au semnat deja contractul să solicite administratorilor de blocuri anularea lui, pentru a fi adus în conformitate cu legislația în vigoare. Totodată, reprezentanţii instituţiei le recomandă consumatorilor ca, înainte de a semna documentul, să citească textul acestuia, să ceară detalii despre clauzele pe care nu le înţeleg şi numai atunci să completeze toate rubricile.
Un contract trebuie să conţină expres informaţii corecte, accesibile consumatorului mediu, complete şi precise privind obiectul acestuia, momentul începerii şi încetării, dar şi drepturile şi obligaţiile părţilor. Contractul va include şi informaţii privind preţul, tariful, comisioanele, dobânzile sau alte taxe, penalităţile şi despăgubirile. De asemenea, este necesar ca textul documentului să prevadă şi modul de prestare a serviciului – termene de executare a lucrărilor, de livrare a unui produs, de remediere a defecţiunilor, să includă prevederi privind rezilierea, se specifică într-un comunicat al Agenției pentru Protecția Consumatorilor.
Totodată, Primăria capitalei a anunţat anterior despre iniţierea unui proiect de eficienţă energetică ce presupune înlocuirea ferestrelor din lemn de la scările blocurilor şi a uşilor de la intrare cu altele noi din termopan. În context, se menţiona despre desfăşurarea unei acţiuni de prezentare a acestei oferte locatarilor blocurilor. Într-o informaţie făcută publică pe site-ul Primăriei se preciza că pentru iniţierea proiectului este necesară semnarea unui contract „pentru lucrări curente” dintre fiecare locatar şi gestionarul fondului locativ. Totodată, Direcţia locativă a fost împuternicită să semneze contractul cu privire la administrarea blocurilor cu proprietarii de locuinţe sau chiriaşii acestora.
Edilul capitalei a subliniat, în context, că preţul de înlocuire în cadrul acestui proiect a geamurilor de la scările blocurilor şi a uşilor este de două ori mai mic decât cel de piaţă. Şi asta din contul unei componente de grant de 30 la sută din cost. Plata pentru lucrări urmează a fi efectuată pe parcursul a cinci ani, iar în acest răstimp inflaţia va duce la o ieftinire de circa 20 la sută, a estimat Dorin Chirtoacă. Astfel, costul lucrărilor ar fi de circa 15 mii de lei pentru o scară de bloc cu cinci etaje şi de 25-30 de mii de lei pentru o scară cu nouă nivele.
Reprezentantul Direcţiei locative, Vlad Ungureanu, a declarat la solicitarea unui corespondent al ziarului „Vocea poporului”, că textul contractului a fost elaborat de către specialiştii acestei subdiviziuni a Primăriei şi reprezentanţii întreprinderilor municipale de gestionare a fondului de locuinţe. Vlad Ungureanu a afirmat că la Direcţia locativă nu a parvenit nicio solicitare din partea Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor privind anularea contractului de administrare a blocurilor locative.
![]() |
Când îi anunţ gestionarului de bloc că există vreo problemă, nu am nicio garanţie că va veni s-o rezolve |
Acesta a mai remarcat că gestionarii trebuie să dispună de contract cu fiecare locatar al blocului şi că semnarea acestuia nu ţine de proiectul pentru eficientizarea consumului de energie, anunţat de Primăria capitalei. Întrebat dacă la momentul întocmirii textului contractului au fost luate în calcul interesele şi opiniile locatarilor, Vlad Ungureanu a opinat că aceştia au fost reprezentaţi de către gestionarii fondului de locuinţe.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice „SINDASP”, Vlad Canţîr, a declarat pentru „VP” că acest contract pare a fi mai degrabă un soi de aranjament prealabil dintre unii reprezentanți ai autorităţilor publice locale şi careva gestionari ai fondului de locuinţe. „Contractul nu este sub nicio formă un document juridic de reglementare a unor relaţii comerciale dintre clienţi şi prestatori de servicii. Interesele proprietarilor de locuinţe sau ale chiriaşilor pur și simplu nu au fost luate în calcul.”
Astfel, textul acestui contract nu prevede clar care sunt serviciile de care va beneficia locatarul blocului din contul plăţii lunare achitate gestionarului. Din moment ce nu este specificat clar ce trebuie să facă gestionarul, nu se ştie nici care sunt lucrările pe care este în drept să le solicite de la acesta plătitorul. Astfel, documentul nu va produce efecte juridice şi pare a fi întocmit cu alt scop. Despre care scop este vorba putem desprinde din felul în care gestionarul încearcă prin acest contract să-i indice clientului său, să-l oblige, de fapt, să achite facturile şi să asigure de sine stătător executarea anumitor lucrări cum ar fi curăţenia în scările blocurilor.
Este curios faptul că, de ani buni, municipalitatea a aprobat tarifele pe care le achită locatarii pentru deservirea blocurilor, dar nu a fost asigurată încheierea unui contract cu gestionarii, care ar asigura condiţii echitabile şi transparente de utilizare a acestor plăţi.
Provoacă nedumerire atât modul în care a fost elaborat şi aprobat acest document, fără a fi solicitată opinia proprietarilor de locuinţe sau a chiriaşilor, cât şi felul în care li se explică oamenilor necesitatea contractului. Cred că la întocmirea lui s-a produs o deviere de la scopul iniţial şi acesta se face a fi defavorabil gestionarului. Or, întreprinderea respectivă are unele responsabilităţi concrete ce ţin de relaţiile cu proprietarii de locuinţe şi acestea urmau a fi punctual expuse.
Părerile participanţilor la un sondaj, efectuat de un reporter al ziarului în acest subiect sunt împărţite. În timp ce majoritatea acestora este gata să-şi dea acordul pentru implementarea proiectului propus de Primărie, cei mai mulţi nu acceptă condiţiile contractelor propuse de gestionari.
Ruslan Doltu din capitală se pronunţă în favoarea ferestrelor din termopan, dar este pentru limitarea spectrului de probleme ce trebuie rezolvate de către întreprinderile municipale pentru gestionarea fondului de locuinţe. „Când îi anunţ gestionarului de bloc vreo problemă la scară, în subsol sau pe acoperişnu am vreo garanţie că va veni s-o rezolve. Prefer să-i plătesc acestuia mai puţin şi să-mi soluţionez cu forţele proprii unele probleme”.
Şi Elena Zlatev din Chişinău spune că îi pare o idee bună iniţiativa Primăriei de a înlocui ferestrele din lemn de la scările blocurilor cu altele din termopan. Ea constată însă că uşa de la intrarea în scara unde locuieşte a fost instalată de curând şi nu necesită înlocuire.
Chişinăuianul Constantin Rusu s-a declarat, însă, sceptic în ceea ce priveşte calitatea ferestrelor din termopan ce ar urma să fie instalate în cadrul proiectului anunţat de municipalitate. El a spus că nu va achita facturile pentru deservirea blocului, după ce cu un an în urmă apartamentul i-a fost inundat din cauza sistemului de canalizare înfundat în subsolul casei, iar gestionarul nu a rezolvat problema şi a fost nevoit să achite din buzunar toate lucrările.