Sunt membru de sindicat și particip activ la mai multe activități sindicale, inclusiv pentru protejarea drepturilor de muncă ale salariaților de către sindicatul nostru de la unitate. Doresc să cunosc mai bine ce presupune abaterea disciplinară și răspunderea disciplinară a salariaților?
Pavel Ciorici, Chișinău
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Abaterea disciplinară constituie unicul temei pentru aplicarea răspunderii disciplinare a salariaților. Or, răspunderea disciplinară trebuie apreciată, în primul rând, ca o măsură care are drept scop de a preveni abaterea disciplinară.
Angajatorul dispune de dreptul (dar nu și obligația) de a aplica, potrivit legii, sancțiuni disciplinare salariaților săi ori de câte ori constată că aceștia au săvârșit o abatere disciplinară.
Prin abatere disciplinară, urmează să înțelegem încălcarea cu vinovăție de către salariat a obligațiilor sale de muncă. Dar, pentru ca angajatorul să aibă dreptul să aplice salariatului o sancțiune disciplinară, în acțiunile salariatului urmează, în mod obligatoriu, a fi constatată abaterea disciplinară respectivă. Răspunderea disciplinară înseamnă obligația angajatului de a răspunde în fața angajatorului pentru săvârșirea unei abateri disciplinare și de a suporta sancțiunea prevăzută de legislația muncii.
Codul muncii nu conține o enumerare expresă a abaterilor disciplinare, însă acestea rezultă din nerespectarea prescripțiilor legale de către salariați, cum ar fi, spre exemplu, încălcarea obligațiilor asumate de către salariat, inclusiv prin contractul individual de muncă, încălcarea prevederilor regulamentului intern al unității, în cazul în care acesta este elaborat la unitate etc.
În acest sens, art. 199 alin. (1) din Codul muncii dispune că, dacă angajatorul elaborează și aprobă regulamentul intern al unității, conform art. 198 din același Cod al muncii, acesta (regulamentul intern) trebuie să conțină inclusiv abaterile disciplinare.
Regulamentul intern al unității are o importanță pentru asigurarea disciplinei de muncă
Astfel, regulamentul intern al unității are o importanță considerabilă nu numai pentru salariați, dar și pentru angajator, în sensul asigurări administrării eficiente a unității, asigurării disciplinei de muncă, preîntâmpinării abaterilor disciplinare, precum și al respectării drepturilor și intereselor salariaților, fapt pentru care sindicatele susțin necesitatea existenței acestui act juridic (regulamentul intern) la unitate.
Pentru a determina dacă o faptă anumită a salariatului poate fi calificată drept abatere disciplinară și, prin urmare, tragerea acestuia la răspundere disciplinară, angajatorul trebuie să constate dacă sunt îndeplinite cumulativ anumite elemente ale răspunderii disciplinare și anume – obiectul, latura obiectivă, subiectul și latura subiectivă a abaterii disciplinare. În cazul în care nu sunt constatate toate aceste patru elemente, salariatul nu poate fi tras la răspundere disciplinară.
Trebuie subliniat în mod deosebit faptul că vinovăția este o condiție indispensabilă stabilirii răspunderii disciplinare. Nerespectarea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de muncă atrag după sine răspunderea disciplinară doar în măsura în care sunt imputabile acestuia. Or, salariatul nu poate fi tras la răspundere disciplinară pentru circumstanțe ce nu depind de voința acestuia.
Mai mult, înainte de a identifica sancțiunea disciplinară pe care urmează a o aplica salariatului, angajatorul trebuie sa țină cont de gravitatea abaterii disciplinare și de consecințele negative pe care le-a produs pentru unitate abaterea disciplinară comisă de salariat. Cu alte cuvinte, angajatorul trebuie să individualizeze sancțiunea disciplinară.
Aplicarea sancțiunilor disciplinare specificate la art. 206 alin. (1) din Codul muncii are loc în condițiile expres prevăzute de Codul muncii, care stabilește inclusiv organele abilitate cu aplicarea sancțiunilor disciplinare, modul și termenele de aplicare a sancțiunilor disciplinare, termenul de validitate și efectele acestor sancțiuni și altele.