3 iulie 2024
Chisinau
Social

A început campania de vaccinare împotriva coronavirusului și la noi

Loading
Social A început campania de vaccinare împotriva coronavirusului și la noi
A început campania de vaccinare împotriva coronavirusului și la noi
puntodincontro.mx

Pe 2 martie, în Republica Moldo­va a fost dat startul campaniei de vaccinare împotriva coronaviru­sului. Prima persoană vaccinată a fost Alexandru Botezatu, medic în secția de terapie intensivă a Spita­lului Clinic Republican.

„Mă simt foarte bine. Nu este dure­ros, înțepătura nu a fost deloc dureroasă. Sunt cele mai frumoase emoții. Cu aceleași emoții, mândrie și gânduri bune am luat și diploma după absolvirea studiilor în me­dicină. În sfârșit, există speranță în acest tunel întunecos. Mă bucură faptul că și colegii mei sunt dornici să se vaccineze”, a declarat Alexandru Botezatu imediat după imunizare.

Medicul a declarat că el și colegii săi nu s-au temut să se vaccineze, pentru că au studiat primele rezultate și au așteptat administrarea vaccinului. El susține că nu contează cine este producătorul vaccinu­lui.

În aceeași zi a fost vaccinată și aneste­zistul Iana Cotorcea. Imediat după vacci­nare, ea a spus că se simte bine, iar fiind întrebată dacă nu se teme de reacții adver­se, a afirmat că toate vaccinurile au reacții adverse. Ambii medici au fost anterior bol­navi de coronavirus.

A doua doză de vaccin AstraZeneca va fi administrată peste opt săptămâni.

Conform planului autorităților, prima etapă a campaniei de imunizare va dura aproximativ două luni și va acoperi vacci­narea lucrătorilor din sistemul de sănătate al R. Moldova, a personalului și a benefici­arilor din cadrul azilurilor și al centrelor de plasament temporar sau de lungă durată.

Inițial, vor fi vaccinați un număr de apro­ximativ 7000 de persoane care activează în cadrul secțiilor de reanimare și ATI, precum și în cadrul secțiilor spitalicești cu specific de tratament Covid-19.

Ulterior, procesul de vaccinare va fi ex­tins pentru aproximativ 53.000 de persoa­ne, care activează în sistemul de sănătate, în următoarea prioritate:

  • Personalul din asistența medicală pri­mară;
  • Personalul din asistența medicală ur­gentă prespitalicească;
  • Personalul medical din cadrul asistenței medicale spitalicești;
  • Personalul din serviciile de diagnostic și laborator;
  • Personalul din serviciile stomatologice;
  • Personalul din farmacii;
  • Personalul din serviciile de dializă, trans­fuzii și transplant;
  • Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
  • Personalul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

În cele din urmă, etapa 1 va cuprinde 1.500 de persoane care se numără printre personalul Azilurilor și Centrelor de pla­sament temporar sau de lungă durată și 18.450 de beneficiari ai acestora și urmă­toarele grupuri țintă:

  • Personalul din cadrul centrelor de pla­sament cu profil medico-social;
  • Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
  • Asistenții sociali comunitari;
  • Personalul din cadrul instituțiilor bal­neo–sanatoriale, de reabilitare și recupe­rare.

În total, în prima etapă de vaccinare, vor fi vaccinate peste 78 de mii de persoa­ne.

În cea de-a doua etapă, în următoare­le patru luni, vor fi vaccinați persoanele de peste 60 de ani, persoanele cu boli croni­ce, profesorii, polițiștii, militarii și lucrătorii din închisori. Potrivit Ministerului Sănătății, este vorba de aproximativ 733 de mii de persoane.

A treia etapă, în care restul populației va fi vaccinată, va dura până la formarea imunității colective în țară.

De remarcat faptul că primele 21.600 doze de vaccin Republica Moldova le-a primit din România în calitate de donație. În următoarele luni vor fi trimise şi alte doze.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand