Pe 2 martie, în Republica Moldova a fost dat startul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului. Prima persoană vaccinată a fost Alexandru Botezatu, medic în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican.
„Mă simt foarte bine. Nu este dureros, înțepătura nu a fost deloc dureroasă. Sunt cele mai frumoase emoții. Cu aceleași emoții, mândrie și gânduri bune am luat și diploma după absolvirea studiilor în medicină. În sfârșit, există speranță în acest tunel întunecos. Mă bucură faptul că și colegii mei sunt dornici să se vaccineze”, a declarat Alexandru Botezatu imediat după imunizare.
Medicul a declarat că el și colegii săi nu s-au temut să se vaccineze, pentru că au studiat primele rezultate și au așteptat administrarea vaccinului. El susține că nu contează cine este producătorul vaccinului.
În aceeași zi a fost vaccinată și anestezistul Iana Cotorcea. Imediat după vaccinare, ea a spus că se simte bine, iar fiind întrebată dacă nu se teme de reacții adverse, a afirmat că toate vaccinurile au reacții adverse. Ambii medici au fost anterior bolnavi de coronavirus.
A doua doză de vaccin AstraZeneca va fi administrată peste opt săptămâni.
Conform planului autorităților, prima etapă a campaniei de imunizare va dura aproximativ două luni și va acoperi vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate al R. Moldova, a personalului și a beneficiarilor din cadrul azilurilor și al centrelor de plasament temporar sau de lungă durată.
Inițial, vor fi vaccinați un număr de aproximativ 7000 de persoane care activează în cadrul secțiilor de reanimare și ATI, precum și în cadrul secțiilor spitalicești cu specific de tratament Covid-19.
Ulterior, procesul de vaccinare va fi extins pentru aproximativ 53.000 de persoane, care activează în sistemul de sănătate, în următoarea prioritate:
- Personalul din asistența medicală primară;
- Personalul din asistența medicală urgentă prespitalicească;
- Personalul medical din cadrul asistenței medicale spitalicești;
- Personalul din serviciile de diagnostic și laborator;
- Personalul din serviciile stomatologice;
- Personalul din farmacii;
- Personalul din serviciile de dializă, transfuzii și transplant;
- Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
- Personalul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
În cele din urmă, etapa 1 va cuprinde 1.500 de persoane care se numără printre personalul Azilurilor și Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată și 18.450 de beneficiari ai acestora și următoarele grupuri țintă:
- Personalul din cadrul centrelor de plasament cu profil medico-social;
- Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
- Asistenții sociali comunitari;
- Personalul din cadrul instituțiilor balneo–sanatoriale, de reabilitare și recuperare.
În total, în prima etapă de vaccinare, vor fi vaccinate peste 78 de mii de persoane.
În cea de-a doua etapă, în următoarele patru luni, vor fi vaccinați persoanele de peste 60 de ani, persoanele cu boli cronice, profesorii, polițiștii, militarii și lucrătorii din închisori. Potrivit Ministerului Sănătății, este vorba de aproximativ 733 de mii de persoane.
A treia etapă, în care restul populației va fi vaccinată, va dura până la formarea imunității colective în țară.
De remarcat faptul că primele 21.600 doze de vaccin Republica Moldova le-a primit din România în calitate de donație. În următoarele luni vor fi trimise şi alte doze.