Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) a simplificat procedura de autorizare a preparatelor medicamentoase pentru a relua imediat aprovizionarea cu medicamente de import care lipsesc pe piaţa farmaceutică din ţară, se arată într-un comunicat al Serviciului de presă al AMDM.
AMDM a făcut o evaluare a si-tuației privind aprovizionarea cu medicamente, urmare a solicitării Guvernului, și a dispus realizarea unor măsuri de urgență care au ca scop asigurarea populației cu un spectru larg de preparate eficiente și de calitate.
Potrivit evaluării, pe piață lipsesc circa 60 de denumiri de preparate medicamentoase, 32 dintre care nu au analogi. „Printre motivele care au dus la dispariţia unor produse medicamentoase de pe piaţa autohtonă sunt neprelungirea de către importatori a Certificatului de înregistrare a preparatului, refuzul unor producători de a livra produse farmaceutice în Republica Moldova pe motiv că preţurile de catalog nu acoperă costurile de producţie sau necorespunderea unor producători standardelor internaţionale, transpuse în legislaţia naţională”.
AMDM a propus agenților economici condiţii atractive de înregistrare în Republica Moldova a produselor farmaceutice noi, precum și au fost simplificate cerinţele privind etichetarea şi ambalajul produselor. Astfel, problema lipsei unor tipuri de medicamente de pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova va fi soluţionată în câteva săptămâni.
Totodată, Comisia pentru importul produselor farmaceutice a eliberat autorizațiile de import pentru 20 de denumiri de medicamente neînregistrate, vital necesare sistemului sănătăţii, iar pentru alte 12 decizia va fi luată în zilele următoare.
În același timp, AMDM a lansat negocieri cu producătorii internaţionali, care în ultimii ani s-au retras de pe piaţa farmaceutică a ţării, în vederea reluării conlucrării. Unii producători și-au manifestat
deja interesul de a prezenta pachetul de documente pentru autorizarea medicamentelor fabricate.
La începutul acestei săptămâni, premierul Pavel Filip a convocat reprezentanţii instituţiilor responsabile de implementarea Planului de acţiuni pentru soluționarea problemelor în domeniul farmaceutic pentru a discuta, punctual, acţiunile restante şi modalităţile de înlăturare a impedimentelor la punerea în practică a acestora. În cadrul şedinţei, prim-ministrul a cerut „să fie luate toate măsurile necesare pentru a asigura buna desfăşurare a achiziţiilor centralizate a medicamentelor la nivel naţional, dar şi să fie intensificată activitatea de comunicare pe acest segment”.
În prezent, în Catalogul naţional de preţuri de producător sunt indicate costurile a 4.396 de medicamente, iar în Nomenclatorul de stat al medicamentelor sunt trecute 5.716 denumiri de produse farmaceutice. Doar în luna august anul curent au fost autorizate 256 de medicamente noi, 70% dintre acestea fiind fabricate în ţările UE.