Biroul Relații Interetnice a elaborat şi expus pentru consultări publice proiectul Strategiei de integrare a minorităților naționale din Republica Moldova pentru perioada 2015-2020.
Strategia este documentul-cheie de politici, ce determină mecanismele naţionale pentru consolidarea apartenenței civice față de statul Republica Moldova şi asigurarea condițiilor necesare pentru studierea și aplicarea limbii de stat de către alolingvi, inclusiv adulți. Totodată, documentul este orientat spre promovarea limbilor minorităților naționale, promovarea diversităţii în societate, participarea minorităților naționale la viața publică și facilitarea dialogului intercultural.
Elaborarea acestei strategii a derivat din necesitatea formulării de politici orientate spre asigurarea unei viziuni strategice pentru procesul de integrare și consolidare a societăţii multietnice din ţara noastră. Procesul de elaborare a ținut cont de cadrul normativ, realizările şi lacunele politicilor elaborate anterior, standardele şi obligaţiile în domeniul drepturilor omului și de bunele practici din domeniu, care au fost ajustate la contextul Republicii Moldova.
Conform datelor ultimului recensământ, din populaţia totală a Republicii Moldova, 23,8 la sută constituie persoanele care aparțin minorităţilor naționale. În afară de grupul etnic majoritar, care constituie națiunea titulară, pe teritoriul ţării noastre locuiesc: ucraineni, ruși, găgăuzi, bulgari, romi. De asemenea, în Republica Moldova convieţuiesc şi alte minorităţi, printre care belaruşi, evrei, polonezi, armeni, nemţi, tătari, azeri, georgieni, greci, uzbeci, ciuvaşi, lituanieni, letoni, osetini, coreeni, estonieni etc.
Acelaşi recensământ a arătat că în ţara noastră sunt 176 de localități în care ponderea minorităților naționale depășeşte sau este egală cu 20 la sută din totalul populației.
Proiectul respectiv a fost elaborat cu suportul Înaltului Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale.