30 mai 2024
Chisinau
Varia

A fost desemnat cel mai bun pădurar al anului 2015

Loading
Varia A fost desemnat cel mai bun pădurar al anului 2015
A fost desemnat cel mai bun pădurar al anului 2015
cel-mai-bun-padurar

Foto de autor

 

Recent, la Vadul lui Vodă, s-a desfășurat ediția a XVIII-a, etapa fina­lă a concursului profesional „Cel mai bun pădurar”.

 

Învingătorul concursului în acest an a devenit Valeriu Peli­van, Întreprinderea Silvo–Ci­negetică Sil-Răzeni. Locul II i-a revenit lui Anatol Ciobanu – În­treprinderea Silvică Silva–Cen­tru Ungheni, iar locul III a fost ocupat de către Petru Dandeș – Întreprinderea Silvică Silva–Sud Cahul și Romulus Stoica – Direcția Silvică Prahova (Româ­nia). Câștigătorilor concursului li s-au înmânat premii bănești și diplome: locul I – 2000 de lei, locul II – 1500 de lei, locul III – 1000 de lei.

La eveniment au fost prezenți conducerea Agenției „Moldsil­va”, a Federației Sindicatelor din Silvicultură „Sindsilva” și oaspeți din România, reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – „Romsilva”.

Directorul general al Agenției „Moldsilva”’, Ion Cebanu, a adresat un mesaj de felicitare concurenților și învingătorilor concursului din acest an. El a menționat că „este important ca pe viitor să existe o colabo­rare frumoasă cu fiecare dintre cei care sunt la paza și protecția pădurii, iar cele mai frumoase tradiții să-și păstreze continu­itatea”, a mai specificat Ion Ce­banu.

La ediția din acest an au parti­cipat 27 de pădurari, dintre care trei din România. Concurenții au fost supuși mai multor pro­be atât teoretice, cât și practice: perfectarea proceselor verbale asupra cazurilor de contravenţii silvice (tăieri ilicite), determina­rea speciilor de arbori şi arbuşti forestieri după seminţe, frunze şi puieţi, determinarea produselor accesorii ale pădurii, determi­narea speciei arborescente după lemn, determinarea speciei de vânat după urme, determinarea indicilor dendrometrici ai arbo­rilor (înălţime, diametru), deter­minarea dăunătorilor pădurii.

Concursul este organizat de către Agenția „Moldsilva” , Fe­deraţia Sindicatelor din Silvicul­tură „Sindsilva”. Scopul general al acestuia este de a majora gra­dul de pregătire profesională de ordin teoretic și aplicativ al pă­durarilor, ridicarea nivelului de gospodărire a fondului forestier și cinegetic.

 

Viorica Caciuc,

serviciul de presă al „Moldsilva”

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand