Federația Sindicatelor din Construcții „SINDICONS” și Federația Generală a Sindicatelor (FGS) „FAMILIA” din România au organizat în comun o masă rotundă cu genericul „Bunele practici ale partenerilor sociali din ramura construcțiilor din România și Republica Moldova în consolidarea dialogului social–economic și a proiectelor de dezvoltare a ramurii”.
Evenimentul a început cu o liturghie în memoria persoanelor decedate la locul de muncă, apoi soborul de preoți i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la reuniunea de la Chișinău.
Victor Talmaci, președintele „SINDICONS”, după ce a făcut prezentarea oaspeților de onoare, a explicat semnificația evenimentului. „Acest eveniment l-am gândit, înainte de toate, pentru a comemora pe cei care au stat la baza stabilirii relațiilor noastre de cooperare și pentru sănătatea tuturor celor prezenți în sală și a celor pe care îi reprezentăm”. Apoi și-a amintit de perioada când a început colaborarea cu Federația Generală a Sindicatelor „FAMILIA” din România:
„În 1992 nu se gândea nimeni cu cine să încheie acorduri de cooperare. Începutul anilor ,90 a fost o perioadă grea pentru Republica Moldova și noi, ca sindicate, ne căutam parteneri. Am apelat la colegii noștri de peste Prut ca să învățăm din experiența lor, fiindcă a negocia e o artă. Ei aveau deja câțiva pași făcuți înaintea noastră și puteau să ne împărtășească din ceea ce acumulaseră. Încet, încet, aceste relații de prietenie au parcurs atâția ani”.
Gheorghe Bălăceanu, președinte al FGS „FAMILIA”, i-a mulțumit lui Victor Talmaci pentru prietenia pe care i-a oferit-o toți acești ani. „Doi oameni pot să facă multe lucruri bune împreună, dar două organizații sindicale prietene pot face mult mai multe. Am avut multe planuri, dar o parte din ele au fost zădărnicite din cauza Covid-ului. E bine că ne-a reușit totuși acum organizarea acestui eveniment”, a menționat Gheorghe Bălăceanu.
A fost prezent la eveniment și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM. Domnia sa a salutat această prietenie de trei decenii. „Rezultatele acestei cooperări s-au resimțit pe parcursul tuturor celor 30 de ani de colaborare dintre două sindicate din domeniul construcțiilor. A fost o posibilitate de a studia, de a învăța din experiența colegilor din România privind dezvoltarea acestui parteneriat social pentru a asigura protecția social-economică a membrilor de sindicat”, a declarat Sergiu Sainciuc.
A venit cu un cuvânt de salut și Pintilie Pârvan, președintele Asociației Obștești „Parlamentul – 90”. „Unitatea națională, prin spiritul său, este multidimensională. Sindicatele au un rol deosebit și primordial în procesul profesional. Totodată, pornind de la principiul binelui comun, sindicatele aduc aportul substanțial și în refacerea unității naționale”, a menționat Pintilie Pârvan.
Precum vă spuneam la început, cei 30 de ani de cooperare dintre Federația Sindicatelor din Construcții „SINDICONS” și Federația Generală a Sindicatelor „FAMILIA” din România au fost consemnați prin organizarea unei mese rotunde la Institutul Muncii. Și, precum a fost de-a lungul timpului, scopul evenimentului recent, de asemenea, a fost să se facă schimb de experiență în domeniul dialogului social și al proiectelor comune de dezvoltare a ramurii.
Timp de două zile, formatorii le-auvorbit sindicaliștilor prezenți despre dialogul social la nivel de ramură, protecția socială a salariaților. S-a discutat despre propunerile partenerilor sociali de a fi constituit un fond bipartit de protecție social-economică a salariaților și sustenabilitate a întreprinderilor. Un exemplu în acest sens a servit modul cum funcțio-nează Casa Socială a Constructorilor din România.
De asemenea, cele două sindicate și-au făcut planuri pentru colaborarea de mai departe.