Trei decenii de relaţii diplomatice între Republica Federală Germania şi Republica Moldova sunt prezentate în cadrul expoziţiei aniversare inaugurată recent la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Imaginile marchează cooperarea moldo-germană în domeniul economic, social, precum şi în cel cultural.
La deschiderea evenimentului, secretarul de stat al MAEIE, Vladimir Cuc, a subliniat că cei 30 de ani de relații diplomatice constituie un bun prilej de a reconfirma angajamentele celor două țări. „Mizăm în continuare pe sprijinul Germaniei în vederea realizării parcursului nostru european și regăsirea în viitor în familia statelor membre ale Uniunii Europene”, a spus oficialul moldovean.
Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că Germania este un partener strategic al țării noastre, inclusiv pe dimensiunea culturală.
În discursul său, Claudia Roth, reprezentanta specială a guvernului Germaniei pentru media și cultură, a reafirmat sprijinul țării sale în implementarea proiectelor bilaterale. Totodată, a mulțumit cetățenilor Republicii Moldova pentru solidaritatea de care au dat dovadă în contextul crizei refugiaților generate de războiul din Ucraina. „O ţară mică cu inimă mare – ce descriere perfectă pentru a reprezenta Republica Moldova”, a afirmat Claudia Roth.
De menționat că în acești ani sute de mii de cetăţeni moldoveni au beneficiat de proiecte multidimensionale, implementate cu sprijinul statului german.
O expoziție cu genericul „30 de ani de relații diplomatice între Republica Moldova și Republica Austria” a fost inaugurată, pe 9 iunie, și la Biblioteca Națională din Chișinău. Organizatorii evenimentului sunt: Biblioteca Națională, Ministerul Culturii, Ambasada Republicii Austria la Chișinău în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
În mesajul său de salut, șeful Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică din cadrul Ambasadei Austriei în R. Moldova, Gunther Zimmer, a menționat că, din 2004 până în prezent, Austria a investit în țara noastră peste 60 de milioane de dolari în diverse domenii de activitate. Oficialul a afirmat că Austria va rămâne și în continuare un partener de încredere al RM. Scopul expoziției este de a reflecta relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Republica Austria pe parcursul acestor trei decenii și de a le promova în continuare. Documentele sunt expuse în compartimente tematice: „Austria, țara vecină din perspectivă istorică”, „Viena, capitala de o frumusețe rară”, „Influențe culturale, motive vieneze: arhitectura clasică a Chișinăului de altădată”, „Documente austriece din colecția BNRM”. Standurile sunt dedicate și muzicii austriece clasice, precum și picturii austriece. Din suita de evenimente consacrate acestei aniversări, face parte și expoziția de fotografii „Maria Cebotari și Valentina Naforniță pe scena Operei Vieneze”, care cuprinde 14 fotografii istorice despre activitatea cântăreților de operă care au evoluat pe scenele europene, inclusiv austriece.
În Republica Moldova activează 98 de companii cu capital austriac. Expoziția va fi deschisă până la 29 iulie.