3 iulie 2024
Chisinau
Vocea femeii

24 de femei consiliere implementează proiecte care salvează mediul, dar și vieți omenești

Loading
Vocea femeii 24 de femei consiliere implementează proiecte care salvează mediul, dar și vieți omenești

24 de consiliere la primul mandat din diferite zone ale Republicii Mol­dova au dorit să schimbe lucrurile în bine în localitățile lor. Cunoșteau problemele comunității, aveau dorință, dar nu știau cum să facă, cum să-i convingă pe consăteni să le susțină, de unde să atragă fonduri.

În ajutor le-a venit Programul Național de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O”. Astfel, consilierele au prins la curaj, au învățat cum să țină un discurs, cum să fie convingătoare, cum să-i determine pe oameni să le pese și să se implice, unde tre­buie căutate proiecte. După mai bine de cinci luni de participare în cadrul acestui program, toate cele 24 de consiliere au realizat câte un proiect în localitățile unde își desfășoară acti­vitatea. Astfel, în zonele rurale au apărut săli de sport pentru tineri, centre de dezvoltare pentru părinți, au fost lichidate gunoiști etc.

„După un proces complicat de identificare a problemelor comunității, scriere și evaluare a proiectelor, majoritatea beneficiarelor, ghi­date de mentore și cu participarea acestora, implementează proiecte comunitare”, spune cu satisfacție Galina Precup, coordonatoare în cadrul Programului Național de Mentorat pentru femei consiliere „INSPIR-O!”.

În prezent, „INSPIR-O” este la etapa de implementare a proiectelor comunitare. De exemplu, Pelaghia Traci din satul Taraclia, raionul Căușeni, prin proiectul său a reușit să rezolve o problemă veche din localitate. „La intrarea în sat de mai mulți ani era o gunoiște neautorizată. Grație acestui proiect, am reușit să evacuăm deșeurile în afara satului, am ni­velat terenul și am plantat acolo 1000 de ar­bori. Apoi am mobilizat comunitatea și au fost procurați încă 1000 de arbori, plantând astfel 2000 de copaci”, povestește Pelaghia Traci.

Menteea Veronica Spânache, consilieră locală în satul Pepeni, raionul Sângerei, prin proiectul său a reușit să obțină permisiunea de a instala limitatoare de viteză la o curbă foarte periculoasă din localitate. Ea speră că astfel aici nu vor mai avea loc accidente rutie­re și vor fi salvate vieți omenești.

Natalia Bordeianu, consilieră la Cașcalia, Căușeni, împreună cu mentora sa, Elena Eșanu, primăriță în aceeași localitate, vor organiza un Centru comunitar unde vor fi instruiți părinții tineri. Cașcalia este o loca­litate unde natalitatea depășește mortalita­tea, însă din 100 de mame doar opt au studii superioare. Iar Aurica Cebotari, consilieră în Consiliul raional Ștefan Vodă, la rândul său, a reușit să amenajeze un teren de joacă pentru copii, grație susținerii în cadrul proiectului, dar și datorită mobilizării comunității. De fapt, fiecare istorie poate servi drept subiect al unui material de presă.

Participante în cadrul programului și-au împărtășit experiența la întrunirea ce a avut la mijlocul lunii mai, a doua etapă a Progra­mului Naţional de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O”. Menteele și mento­rele au discutat despre succesele relaţiilor de mentorat, ce dificultăţi au întâmpinat, cum poate echipa de implementare să intervină pentru a oferi suport în depăşirea acestor di­ficultăţi şi care sunt activităţile ulterioare în cadrul fiecărei relaţii de mentorat.

La eveniment a participat și Valentina Ba­drajan, directoarea executivă a Fondului de Dezvoltare Durabilă – Moldova. Ea le-a vor­bit despre importanța atragerii proiectelor pentru dezvoltarea localităților.Programul Național de Mentorat pentru Femei Consi­liere „INSPIR-O!” este realizat de Centrul „Parteneri pentru Dezvoltare”, în cadrul pro­gramului ONU „Femeile în Politică”, imple­mentat de Entitatea Națiunilor Unite pen­tru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și cu sprijinul finan­ciar al Guvernului Suediei.

 

Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).

Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.

Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand