
Foto: wall-street.ro
Potrivit Indicelui global al respectării drepturilor 2015, ţările Golfului Persic s-au pomenit în rândul celor mai nefavorabile state din lume la capitolul drepturile lucrătorilor, în timp ce, din cauza măsurilor de austeritate, angajaţii europeni suportă şi ei o deteriorare vădită a standardelor.
Indicele Confederației Interna-ționale a Sindicatelor (CIS) al respectării drepturilor analizează 141 de ţări, plecând de la 97 de indicatori recunoscuţi la nivel internaţional în scopul aprecierii gradului de protejare a drepturilor muncii atât la nivel legislativ, cât şi la cel practic.
„Muncitorii din zona Golfului Persic, unde este răspândit sistemul draconic „kafala”, suferă din cauza multiplelor încălcări ale drepturilor, care plasează Orientul Apropiat şi Africa de Nord printre regiunile cele mai nefavorabile la capitolul respectarea drepturilor fundamentale”, a declarat Sharan Burrow, secerarul general al CIS/ITUC.
„Trezeşte îngrijorare şi faptul că, în ultimele 12 luni, muncitorii europeni suportă şi ei o deteriorare vădită a drepturilor lor, cauzate de măsurile de austeritate impuse masiv de guverne”.
CIS colectează de peste 30 de ani informaţii despre încălcarea drepturilor sindicale în lume. În acest an, CIS prezintă pentru a doua oară rezultatele acestui studiu sub formă de Indice al respectării drepturilor, oferind mediului de afaceri şi guvernelor un tablou comprimat al modului în care legile lor şi lanţurile de aprovizionare au îmbunătăţit sau înrăutăţit situaţia pe parcursul ultimelor 12 luni.
În top-10 al celor mai nefavorabile ţări pentru lucrători au intrat Belarus, China, Columbia, Egipt, Guatemala, Pakistan, Qatar, Arabia Saudită, Swaziland şi Emiratele Arabe Unite.
Într-un alt grup, evaluat cu un rating mai redus, au intrat ţările în care în anul curent a fost înregistrată o tendinţă negativă clară pentru lucrători. Aici s-au pomenit Burundi, Republica Dominicană, Hong Kong, Iran, Georgia, Rusia, România şi Spania.
„Lucrătorii în Columbia şi Guatemala sunt ucişi pentru tentativa de a iniţia negocieri privind ameliorarea condiţiilor de muncă, iar în Qatar şi Arabia Saudită imigranţii lucrează în condiţii de muncă forţată şi într-o situaţie de derogare de la lege, prin care este permisă sclavia”.
„În 73 din 141 de ţări, lucrătorii se confruntă cu concedieri, retrogradări în funcţie şi reducere a salariilor în urma încercărilor de a iniţia negocieri privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, în timp ce, în 84 de ţări, angajatorii recurg la metode ilegale de refuz sau amânare a negocierilor cu reprezentanţii sindicatelor.
„Chiar daca ratingul unor țări s-a ameliorat în comparație cu anul trecut, totuși a sporit numărul celor unde se atestă o degradare a condițiilor. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în Camerun, Ungaria, Spania și Africa de Sud”, a spus Burrow.
Printre principalele aspecte ale indicelui pot fi menționate:
- Dintre 141 de state incluse în rating, a crescut de la 35 la 44 numărul celor unde salariații sunt arestați și reținuți ilegal. Astfel de fenomene se întâmplă inclusiv în Spania și Brazilia.
- În circa 60 la sută dintre țări, anumite categorii de angajați nu beneficiază de drepturile fundamentale la muncă.
- Asasinări ale activiștilor sindicali au avut loc în 11 țări – anul trecut, astfel de cazuri au fost atestate în 10 țări. Doar în Columbia au fost omorâte două persoane.
- În 70 la sută dintre state, muncitorii nu beneficiază de dreptul la grevă.
- 2/3 dintre țări nu le oferă muncitorilor dreptul la negocieri colective.
- Mai bine de jumătate dintre țările incluse în Indice nu le oferă salariaților posibilitatea de a se bucura de supremația legii.
Pe parcursul ultimului an, sindicatele au anunțat măsuri drastice de suprimare a protestelor pașnice în Cambogia, Costa Rica, Paraguay și Ucraina; în noiembrie trecut, în Qatar, au fost arestați circa 100 de imigranți care protestau împotriva salariilor mizere, iar în martie anul curent, un organizator sindical din Filipine a devenit a 18-a victimă a execuției extrajudiciare din anul 2010. „Standardele internaționale în domeniul munci stipulează accesul la drepturile fundamentale pentru toți angajații”, a menționat Barrow. „Dar pentru că guvernarea corporativă și inegalitățile iau amploare în lume, aceste rezultate sugerează că guvernele și angajatorii din toată lumea urmează să-și amelioreze atitudinea față de salariați și să oprească extinderea încălcărilor la locurile de muncă”.
Indicele global al CIS în domeniul drepturilor pentru anul 2015 clasifică statele pe o scară de la 1 la 5 în baza a 97 de criterii, astfel încât indicele general raportează țara respectivă la una dintre cele 5 categorii.
1. Încălcarea sporadică a drepturilor: 16 țări, inclusiv Finlanda și Uruguay
2. Încălcarea repetată a drepturilor: 26 de țări, inclusiv Irlanda și Japonia
3. Încălcarea în mod regulat a drepturilor: 36 de țări, inclusiv Israel și Australia
4. Încălcarea sistematică a drepturilor: 27 de țări, inclusiv Polonia și SUA
5. Drepturile nu sunt garantate: 27 de țări, inclusiv Belarus, China și Nigeria
5+. Drepturile nu sunt garantate din cauza unui sistem defectuos al supremației legii: 9 țări, inclusiv Siria, Republica Centralafricană și Palestina.
Confederația Internațională a Sindicatelor