19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Proteste: sindicatele i-au ajutat pe pedagogi să se facă auziţi

Loading
Без рубрики Proteste: sindicatele i-au ajutat pe pedagogi să se facă auziţi
Proteste: sindicatele i-au ajutat pe pedagogi să se facă auziţi
protest-pedagogi

Foto. vocea.md

Câteva sute de pedagogi, sub egida Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, au pi­chetat săptămâna aceasta sediul Guvernului, reven­dicând majorarea salariilor cu 50%. Chiar în prima zi a acţiunilor de protest, prim-ministrul Iurie Leancă s-a întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor şi le-a cerut un termen de o lună, timp în care a promis să între­prindă toate măsurile ca să identifice mijloacele nece­sare pentru majorarea sa­lariului.

 

 

Tot atunci s-a decis că vi­neri, adică azi, premierul se va întâlni la masa de nego­cieri cu activiştii sindicali, cu care va discuta propu­nerile privind ameliorarea situaţiei.

„Revendicarea de majo­rare a salariului, a bursei şi suplimentelor de calificare a fost înaintată de sindica­te încă în octombrie 2013, însă, din păcate, nici până în prezent nu a fost consti­tuită o comisie de negocieri în acest sens, iar acordurile la care s-a ajuns cu guver­nul nu au satisfăcut peda­gogii”, ne relatează din isto­ria problemei preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza.

 

g_social

Dorim să muncim acasă, să fim alături de copii, de părinții care sunt în vârstă și nu vrem să-i abandonăm

 

La manifestaţie au par­ticipat pedagogi sindica-lişti din mun. Chișinău și Bălţi, precum și din diver­se raioane ale ţării: Ane-nii Noi, Dubăsari, Călă-raşi, Străşeni, Ialoveni etc.

„Vrem salarii decente! Vrem o viaţă decentă! Vrem să fim auziţi!”, a menționat Dumitru Iva­nov, președintele sindica­tului de ramură .

 

Vezi și: FOTOREPORTAJ: Sindicaliștii din educație la acțiunea de protest din 8 aprilie 2014

 

„Nu i-aşdori nimănui să trăiască cu un salariu ca al meu. Primesc 1000 de lei pe lună. Ei bine, mă bucur că am acest loc de muncă. Sunt pensionară, nu mă descurc cu pensia de 1300 de lei. Şi asta în condiţiile în care am 44 de ani lucraţi în domeniu”, spune Dora Railean, una din protesta­tare, profesoară de educa­ţie fizică la Liceul Teoretic „Olymp” din Costeşti (rai-onul Ialoveni).

„Preţurile cresc, salariile rămân aceleași. Fiul meu îmi spunea că în România, de exemplu, preţul unui ki­logram de carne e de două ori mai mic decât la noi în Moldova. Însă cum este nivelul de viață la noi și ce salarii avem, se întreabă retoric Constantin Busuioc, profe­sor la Liceul „M. Eminescu” din sa­tul Sadaclia (Basarabeasca). Sunt pensionar, însă am continuat să muncesc, fiindcă am o pensie mică, de 1600 de lei”.

 

Salariile sunt derizorii, iar prețurile o iau razna

 

Totodată, acest pedagog, care are la activ atâția ani lucrați, este preocupat nu doar de propria persoană. Dascălul își face griji și pentru tineri. „Tinerii profesori au lefuri foarte mici. La absolvirea facultății, aceștia pot spera să ridi­ce cel mult 2000 de lei. Ce să facă un tânăr cu acești bani?! Cum să-și întemeieze o familie?! Pe când în școli se resimte o insuficiență de specialiști tineri. Aceștia nu accep­tă să se angajeze cu astfel de salarii și pleacă peste hotare”.

Ne interesăm ce salariu au ti­nerii pedagogi, veniți și ei la pro­teste. Vasile Haiduc, antrenor la școala cu profil sportiv din orașul Cimișlia, ridică pe lună 1500 de lei, iar în momentul când a fost angajat aici, acum trei ani, avea o leafă de 1200 de lei.

 

Citește și: Sindicatul din învăţământ a anunţat declanşarea unor proteste în masă

 

„Când un tânăr specialist este an­gajat la o grădiniță, i se oferă un sa­lariu de 1800 de lei, ne spune Auri­ca Prodan, educatoare la Grădinița nr. 40 din mun. Chișinău. Lucrez deja de 10 ani, pentru vechimea în muncă mi s-a majorat salariul până la 2000 de lei.

Nu vrem să plecăm din țara noastră, ne dorim să muncim acasă, să fim alături de copii, de părinții care sunt în vârstă și nu vrem să-i abandonăm. Iată de ce am ieșit la proteste”.

„Salariile sunt derizorii, pre-țurile o iau razna, menționează Pa­vel Iasânban, profesor de sport la Liceul Teoretic Rus „A. Pușkin” din Cimișlia. Am o vechime în muncă de 23 de ani și ridic un salariu de 2400 de lei. Cum să trăiești cu acești bani?! Doar pentru servicii comunale achit 1500 de lei! Însă mai trebuie să mănânc ceva, să mă îmbrac, unde mai pui că am și un fecior care e student. Ne descurcăm foarte greu. Cerem să fie majorate salariile nu doar pentru profesori, ci și pentru medici, pentru educa­tori cu minim 50 la sută. Și așa ar fi puțin. Însă ce-i de făcut?!”.

 

Urmăriți materialele noastre.

Ziarul și portalul național „Vocea poporului” va con­tinua să reflecte acest subiect.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand