Anual, la 7 octombrie este consemnată Ziua Mondială a Muncii Decente. Această zi are ca scop promovarea condițiilor de muncă decente și echitabile pentru toți lucrătorii din lume, subliniind importanța respectării drepturilor muncitorilor, a salariilor corecte, a siguranței la locul de muncă și a unui mediu de lucru fără discriminare sau exploatare. Munca decentă nu este un lux, ci un drept fundamental al salariatului, iar sindicatele joacă un rol esențial în eforturile comune de a crea o lume în care toți lucrătorii să se poată bucura de beneficiile unui loc de muncă sigur, demn și corect remunerat. În această zi, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în cooperare cu Organizația Internațională a Muncii (OIM), a organizat o masă rotundă tripartită, în cadrul căreia a fost pusă în discuție situația în domeniul ocupării forței de muncă din Republica Moldova și provocările cu care se confruntă forța de muncă.
O muncă decentă înseamnă nu doar condiții bune de muncă, fiind respectate drepturile angajatului, dar și un salariu echitabil și, mai ales, plătit legal. Datele arată însă că, în prezent, avem în jur de 270 de mii de moldoveni care lucrează neoficial. Ramurile cu cea mai înaltă rată a salariilor în plic sunt agricultura și construcțiile. Inspectoratul Muncii susține că a intensificat în ultima perioadă controalele pentru a depista angajatorii neonești și a combate acest fenomen.
„Inspecția Muncii s-a activizat. De la 80 de cazuri în anul precedent, avem peste 1800 de cazuri chiar acum, în doar nouă luni. Doar săptămâna trecută, inspectorii de muncă au identificat 136 de cazuri de muncă nedeclarată și toate aceste cazuri se transformă în contracte de muncă. În jur de 70 la sută din persoanele identificate au deja contracte de muncă. Uniunea Europeană vine cu noi standarde, trebuie să ne ridicăm la nivelul lor de instituții moderne. Și salariile au crescut, dar trebuie să crească și mai mult”, susține Corina Ajder, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Peste 260 de mii de moldoveni muncesc la negru și își primesc salariile în plic
Directiva Uniunii Europene din anul 2022 prevede că salariul minim trebuie să fie de cel puțin 50 la sută din salariul mediu pe economie. În Republica Moldova, această cotă abia atinge 35 de procente. Chiar dacă sindicatele propun ca în 2025 salariul minim pe economie să fie de șase mii de lei, cu o mie de lei mai mare decât în prezent, cifra este în continuare una foarte mică.
„Creșterea salariului minim, practic, duce și la diminuarea cotelor salariilor plătite în plic. Din studiile pe care le avem noi, desigur, dacă vorbim de un salariu nu minim, dar adecvat, acesta ar fi între 18 și 20 de mii de lei. Un salariu care ar fi motivațional nu doar pentru a-ți acoperi cheltuielile pe care le ai zi de zi. Consider că sunt necesare măsuri urgente pentru asigurarea unei munci decente și susținerea angajatorilor și a salariaților, mai cu seamă în legătură cu promovarea vectorului european. CNSM deja este membră a Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), precum și suntem parte a proceselor de integrare în UE, acordând tot suportul în atingerea acestui obiectiv. Îndemn partenerii sociali să ne angajăm împreună pentru a depăși provocările existente, astfel încât să fie respectate drepturile, interesele și demnitatea fiecărui lucrător. Munca decentă este o responsabilitate comună, iar eforturile noastre trebuie să se convertească într-o realitate palpabilă pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a menționat Igor Zubcu în discursul său.
Salariu de 20 de mii de lei, râvnit de cei mai mulți
Expertul economic Veaceslav Ioniță, care a prezentat, în cadrul evenimentului, nota analitică privind ajustarea salariului minim în Republica Moldova la standardele UE, elaborată la comanda CNSM, spune că Republica Moldova pierde competiția pe piața forței de muncă în condițiile în care moldovenii merg la munci peste hotare. Un salariu minim mult mai mare decât în prezent ar putea inversa situația. Ioniță face referire la mai multe sondaje realizate în ultimii ani.
„Pentru mai puțin de 7500 de lei, cea ce este mult mai mult decât salariul minim pe care îl propunem, ar fi gata să lucreze în țară doar 2,5 procente din populație. Practic, nu găsești oameni care sunt de acord să lucreze cu 7500 de lei și noi propunem salariul minim 6200 de lei, care este un minim, minimul de jos. Cel mai important este ca către 2030 să ne apropiem de acest standard, de minimum 50 la sută față de salariul mediu. Peste 30 la sută dintre respondenții unui sondaj de opinie consideră că salariul unui angajat în Republica Moldova, pentru ca acesta să nu fie nevoit să plece peste hotare, ar trebui să fie între 15000 și 20000 de lei. Totodată, la întrebarea „De câți bani aveți nevoie lunar ca să vă simțiți fericit?”, media națională arată că această cifră constituie peste 16000 de lei, așteptările respondenților cu vârsta cuprinsă între 30 și 44 de ani fiind de peste 20000 de lei”, ne-a spus Veaceslav Ioniță.
Expertul a menționat că graficul de ajustare a salariului minim în Republica Moldova, astfel încât către anul 2030 el să constituie 50% din salariul mediu pe economie, trebuie să prevadă o creștere treptată a raportului dintre salariul minim și salariul mediu, în prima perioadă, cu 3 puncte procentuale anual, iar în faza finală – cu 2 p.p. pe an. Pentru protecția celor cu venituri mici va fi implementat un mecanism suplimentar, care va prevedea că majorarea salariului minim nu trebuie să fie mai mic decât rata inflației din anul precedent.
Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, susține că, în procesul de negocieri, Moldova și-a asumat oferirea unor condiții decente de muncă pentru salariați. Acestea se referă la legislația privind securitatea muncii, exploatarea prin muncă, egalitatea de gen, dar și asigurarea unui salariu minim echitabil.
„UE va continua să vă susțină sub diverse forme”
În calitate de țară candidată pentru aderarea la UE, odată cu deschiderea negocierilor, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a combate munca nedeclarată, de a implementa legislația UE etc. Un alt element important pentru creșterea economică și stoparea migrației este mărirea salariului minim și crearea locurilor de muncă decente în Republica Moldova. Salariul minim pentru sectorul bugetar s-a dublat în ultimii doi ani, însă acest fapt nu a reușit să rezolve problema defici-tului de personal cu care se confruntă instituțiile publice. Reformarea Inspectoratului de Stat al Muncii a reprezentat un alt pas important.
„UE va continua să vă susțină sub di-verse forme. Este necesar ca actualizarea salariului de bază minim garantat să implice consultări continue cu partenerii sociali. Creșterea salariului minim brut pe economie reprezintă o schimbare semnificativă cu impact variat asupra economiei. Pe de o parte, mărirea salariului minim va asigura disponibilitatea angajării unei forțe de muncă mai calificată pentru mediul de afaceri. Iar pe de altă parte, aceasta va crește povara financiară asupra lor. UE susține asigurarea unui dialog social eficient între Guvern, Sindicate, Patronate cu privire la stabilirea salariului minim și îi încurajează să apeleze la bunele prac-tici europene, pentru a asigura un echilibru între părțile implicate”, a relevat Jānis Mažeiks.
La ședința din august anul curent a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova au propus stabilirea, de la 1 ianuarie 2025, a salariului minim în mărime de 6000 de lei, astfel încât să fie prevăzută o creștere constantă și echilibrată a salariului minim în următorii ani, asigurând implementarea prevederilor Directivei Uniunii Europene 2022/2041.
Sindicatele și Patronatele au menționat că salariul minim actual, de 5 mii de lei, asigură doar circa 70% din minimul de existență pentru un salariat și un copil minor, iar economia națională în continuare se confruntă cu provocări în menținerea și atragerea forței de muncă.
Precizăm că în Republica Moldova sunt puțin peste 900 de mii de salariați. Salariul minim pe economie în acest an este de cinci mii de lei, iar cel mediu de aproape 14 mii de lei.