3 iulie 2024
Chisinau
Social

Vor fi stabilite pedepse mai dure pentru ultragierea profesorilor

Loading
Social Vor fi stabilite pedepse mai dure pentru ultragierea profesorilor
Vor fi stabilite pedepse mai dure pentru ultragierea profesorilor
Vocea poporului

Codul Contravențional urmează a fi completat cu două articole noi, pentru a sancționa unele acțiuni reprobabile. Este vorba despre ul­tragierea personalului didactic și accesul neautorizat în instituție. Anunțul a fost făcut de către minis­trul Educației și Cercetării, Dan Per­ciun, care a menționat că a transmis deputaților din Parlament un amen­dament la Codul Contravențional, prin care să fie un articol care să vină în sprijinul și protecția cadre­lor didactice.

Se întâmplă la câteva zile după ce di­rectoarea unei școli din raionul Drochia și-a pus capăt zilelor, iar apropiații acesteia spun că femeia ar fi fost victima unor deni­grări legate de activitatea ei profesională.

Potrivit ministrului, primul articol pre­vede sancțiuni pentru ultragierea perso­nalului didactic. Suma amenzii depinde de gravitatea infracțiunii. Astfel că pentru jignirea onoarei, demnității sau reputației profesionale a unui pedagog va fi prevăzu­tă o amendă între 500 și 1300 de lei. Iar în cazurile în care în raport cu profesorii ori cu alți angajați din școli va fi aplicată violența fizică cu vătămări corporale, persoana va fi sancționată cu maxim 7500 de lei și riscă să petreacă până la 15 zile în arest. Cel de-al doilea articol presupune sancțiune pen­tru intrarea neautorizată în instituțiile de învățământ din țară.

„Hărțuirea profesorilor și a directori­lor de școală este inacceptabilă și duce la consecințe grave. În majoritatea țărilor ci­vilizate, nu intră nimeni în școală fără pro­gramare”, a spus Dan Perciun.

 

Au semnalat, dar nu au fost auziți

La rândul lor, sindicaliștii spun că de mai mulți ani trag semnale de alarmă, au cerut autorităților să intervină în protecția cadrelor didactice, doar că nu prea au fost auziți.

„Avem multe cazuri potrivit cărora așa-numiții activiști civici de la noi din raion uneori încep să vină cu o avalanșă de în­vinuiri la comanda cuiva. Există câteva instituții în care au avut loc astfel de cazuri. Ei afirmă că este spațiu public și așa mai departe. Asta ne-ar proteja nu numai ca­drele didactice și administrația instituțiilor, dar și elevii. Fiindcă nu știi cine intră în instituție”, ne-a spus Iurie Melinte, directo­rul Liceului „B. P. Hasdeu” din Drochia.

Și Ana Cimpoieșu, președinta Consiliului raional Hâncești al FSEȘ, spune că demult se impuneau aceste modificări.

„Demult trebuia. Cazul de la Drochia probabil a fost ultima picătură care a um­plut paharul și deja nu mai este loc și nu mai este chip de tolerat aceste lucruri. Sin­dicatele au făcut un sondaj încă înainte de pandemie despre bullyingul asupra profe­sorilor. Și atunci ni s-a spus că nu este bul­lying, că sunt niște cazuri aparte. Autoritatea profesorului a scăzut foarte mult și părinții își permit prea multe lucruri, nemaivorbind despre elevi”, spune Ana Cimpoieșu.

Președintele Federaţiei Sindicale a Edu­caţiei și Științei (FSEȘ), Ghenadie Donos,  spune că prin aceste modificări se vrea și responsabilizarea oamenilor, iar noile sancțiuni vor aduce protecție inclusiv elevi­lor, astfel încât și ei să-și cunoască dreptu­rile, dar și obligațiile.

„Avem cazuri de agresiune verbală și chiar fizică contra pedagogilor. Avem cazuri de relații tensionate între părinți și profesori, între profesori, între administrație și pedagogi. Dacă ar fi acest cadru legal ajustat, cred că i-ar opri pe acești oameni care încearcă să dezechilibreze inclusiv atmosfera din unele colective. Asta este o chestie de avertizare mai mult. De profilaxie, să spunem așa. Nu de a sancționa. Atunci când știi că există cadru legal, te gândești să faci pasul acesta sau să nu-l faci. Va trebui să cugete cel care până acum nu avea practic nici un fel de obstacol și putea să facă orice”, este de părere Ghenadie Donos. Pentru a intra în vigoare, modificările urmează să fie exami­nate și supuse votului în Parlament.

FSEȘ întrunește în rândurile sale peste 100 de mii de membri de sindicat, angajați și studenți ai instituțiilor afiliate acesteia.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand