2 December 2024
Chisinau
Без рубрики

Vocea tinerelor mame a fost auzită de către Guvern

Loading
Без рубрики Vocea tinerelor mame a fost auzită de către Guvern
Vocea tinerelor mame a fost auzită de către Guvern
protest-mame

Foto: publika.md

Indemnizațiile oferite de stat la naşterea şi îngrijirea copiilor nu dau posibilita­te de a creşte o generaţie sănătoasă şi puternică, a declarat Daria Bostan, președinta Organizației de Femei a Federației Naţi­onale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „AGROINDSIND”, într-o conferință de presă. Daria Bostan a anunțat, în con­text, că organizația pe care o reprezintă lansează o nouă campanie națională cu genericul „Femeia și co­pilul – viitorul țării”.

 

După protestele la care au participat mamele cu copii mici și femeile care se pregătesc să devină mame, percepția guvernanților asupra problemei s-a schimbat. Ministrul Muncii, Protecției Socia­le și Familiei, Valentina Buliga, a solicitat Guver­nului susținerea modifi­cărilor la Legea privind indemnizațiile pentru in­capacitate de muncă și alte prestații de asigurări soci­ale.

Oficialul a propus in­troducerea proiectului de modificare pe ordinea de zi a Executivului, anunţând că decizia a venit în urma discuţiei cu un grup de fe­mei însărcinate şi mame cu copii mici.

 

g_social

Executivul a fost nevoit să-şi schimbe atitudinea faţă de femeile care vor să nască şi să-și crească în condiții decente copiii

 

Reamintim că, luni, 10 martie curent, ministrul Valentina Buliga a avut o întrevedere cu un grup de femei, printre care mem­bre de sindicat, care au ce­rut autorităților să anuleze modificările operate la Le­gea privind indemnizațiile pentru incapacitate tem­porară de muncă. În ca­drul întrevederii, Buliga a declarat că nu există bani suficienți în buget pentru a rămâne la actuala formulă de calcul.

Referindu-se la această problemă, Daria Bostan, președinta Organizației de Femei a Federației Națio-nale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „AGROINDSIND”, a decla­rat că noua metodă de cal­cul a indemnizațiilor este o înjosire a femeilor, care nu vor mai vrea să nască. Însă, dacă autoritățile ar reduce munca la negru, în buget ar fi bani suficienți pentru cele necesare de a naște și a crește copii sănătoși.

„Pentru majorarea salariilor la judecători și premii pentru deputați se găsesc bani din buget, însă pentru ma­jorarea indemnizațiilor la nașterea și îngrijirea copiilor, autoritățile afirmă că statul nu dispune de resurse finan­ciare suficiente. Trebuie luate măsuri urgente în această privință”, a adăugat Daria Bostan.

În fine, la insistenţa mamelor, a femeilor din sindicate, Guvernul a fost nevoit să-şi schimbe atitudinea în pro­blema dată, fiind vorba de copii, de creșterea și educarea acestora în condiții decente.

În cadrul şedinţei de miercuri a Executivului, prim-mi­nistrul Iurie Leancă a insistat să se procedeze la dezbateri pe marginea proiectului de modificare a legii în cauză, pen­tru a avea posibilitatea să fie îndepărtate toate lacunele.

Conform proiectului de modificare a legii, se propune substituirea lunilor care nu au fost lucrate complet în pe­rioada celor 12 luni calendaristice din motiv de concediu medical, maternitate cu minimul garantat al salariului sau, la cererea asiguratului, lunile care nu au fost lucra­te complet se propun a fi substituite cu o perioadă simi­lară anterioară în care a fost realizat venitul asigurat, cu condiția că aceasta va conduce la majorarea cuantumului indemnizației.O altă modificare propusă va viza situația persoanelor asigurate care în ultimele 12 luni calendaris­tice premergătoare lunii survenirii riscului asigurat s-au aflat în concediu pentru îngrijirea copilului până la vâr­sta de trei ani. În acest caz, cuantumul indemnizațiilor de maternitate și pentru creșterea următorilor copii se stabilește pornind de la baza de calcul din care s-au stabilit indemnizațiile respective pentru copilul precedent.

Totodată, în proiectul de lege se propune revenirea la situația existentă de până la adoptarea Legii nr. 332 din 23 decembrie 2013 în cazul persoanelor care în perioada concediului de îngrijire a copilului şi-au reluat munca în condiţiile timpului de muncă parţial. În acest caz, persoa­nele respective vor beneficia de salariu pentru timpul efec­tiv lucrat și de indemnizație stabilită în mărime de 30% din baza de calcul până când copilul va împlini vârsta de trei ani.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand