„Noi am răbdat, am crezut că o să fie bine. Tragedie mare. Ne pare foarte rău pentru ce am făcut. Nu am vrut”, își amintește cu tristețe Mariana, care stă acum încarcerată în Penitenciarul pentru femei din localitatea Rusca, fiind condamnată la 12 ani de închisoare.
Mariana are 51 de ani. Ultimii șase i-a petrecut după gratii. A ajuns în penitenciarul de la Rusca după ce a încercat să se apere de soțul ei agresiv, dar în încăierare i-a aplicat o lovitură letală. Femeia spune că a trăit 16 ani într-o permanentă teroare, iar frica de a-și petrece nopțile sub același acoperiș cu agresorul o făceau uneori să doarmă în cimitir, cu capul pe mesele de lângă morminte. De fiecare dată, când bărbatul ridica mâna asupra ei, o lăsa plină de răni și vânătăi, spune ea. A încercat să apeleze la poliția din sat, dar fără rezultat. Îi era frică să plece, pentru că avea un copil mic. În una din zile, însă, cearta s-a încheiat tragic, iar femeia a fost condamnată pentru omor.
De atunci, stă după gratii. Regretă că nu a avut curajul să plece. „Femeile nu trebuie să rabde. Ai văzut că nu mai poți, du-te și divorțează. Am ajuns aici și mi-au venit mințile la cap: de ce am stat eu și am răbdat. Eu spuneam că plec, dar el îmi zicea: Unde te duci, acolo te găsesc și te omor. Îmi era frică atunci”, își amintește Mariana.
Astăzi duce dorul rudelor, dar mai ales al copilului ei. Își regretă fapta și se visează în libertate.
Violența naște violență. Acesta a fost și mesajul autorităților care s-au alăturat campaniei împotriva violenței domestice. Numai în anul trecut, poliția ar fi înregistrat peste 2450 de cazuri de certuri cu bătăi în familie. Statistica neoficială, însă, ar fi mult mai mare, având în vedere că multe victime rabdă în tăcere. În unele cazuri, certurile din familie se încheie cu nenorociri, iar multe dintre femei ajung să ispășească o pedeapsă pentru omor. O istorie asemănătoare cu a Marianei a trăit-o și Maria.
Oportunități de salvare
„Eu am încercat să plec de îndată ce au început bătăile și, să fi făcut cum am vrut, nu aveam să ajung aici. Dacă au făcut pasul de a ieși din casa agresorului, trebuie să meargă înainte. Să fie puternice și să-și împlinească visele aproape de copii”, menționează femeia.
„Astăzi, există mai multe oportunități. Despre asta se vorbește. Poți să mergi la psiholog, la instituțiile statului. Există ONG-uri care te pot ajuta. Spre deosebire de timpurile anterioare, când despre asta nu se discuta și chiar se credea o normalitate când într-o familie femeia era bătută. La sfârșitul campaniei, am fost într-o vizită la penitenciarul Rusca, acolo unde-și ispășesc pedeapsa 237 de femei. M-am întristat să aflu că 16 dintre acestea au fost aduse la starea de a comite crime tocmai din cauza violenței domestice la care au fost supuse. În povestea lor se regăsesc, probabil, multe femei din țara noastră care aleg să tacă, în loc să denunțe, care aleg să suporte umilință și durere de teamă „ce va zice lumea din sat”. Trebuie să o spunem răspicat: violența în familie este o crimă, nu o tradiție. E de datoria noastră, a întregii societăți, să condamnăm violența sub toate formele ei, să rămânem solidari cu victimele acestui fenomen imoral și să oferim suportul necesar supra-viețuitoarelor”, a spus ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Circa 442 de femei și fete au fost victime ale violenței domestice în anul 2021, arată datele Biroului Național de Statistică. Numărul de cazuri înregistrate a crescut în comparație cu cele din 2020, dar a scăzut cu mai mult de 50% față de acum șase ani. Potrivit datelor statistice, în anul trecut, 18 femei au fost victime ale omorului, mai puține cazuri decât în anul precedent. Iar 227 de femei au devenit victime ale violului.