22 iulie 2024
Chisinau
Cultura

Vine, vine primăvara… cu Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”

Loading
Cultura Vine, vine primăvara… cu Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”
Vine, vine primăvara… cu Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”
itinari.com

Zeci de renumiți artiști din Republica Moldova și de pes­te hotare vor participa la cea de a 56-a ediție a Festivalu­lui Internațional de Muzică „Mărțișor”, care va avea loc, în mod tradițional, în perioa­da 1-10 martie, la Chișinău și în întreaga țară.

Potrivit organizatorilor, în total, Festivalul va include 40 de concerte, 19 dintre care în capitală, iar 21 în alte localități ale țării. O premieră în acest an este inaugurarea, pe 24 februarie, de Dragobete, în spațiul adiacent Pala­tului Național „Nicolae Sulac”, a Târgu­lui „Mărțișor”.

În cadrul unei conferințe de presă, organizată cu această ocazie, Sergiu Prodan, ministrul Culturii, a menționat că cea de-a 56-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” e posibil să fie ultima în acest format.

„Începând cu anul viitor, Festiva­lul Mărțișor ar putea trece Prutul, cu o agendă elaborată în comun pentru ambele țări. Este cel puțin o nobilă intenție, agreată și de ministrul român al Culturii, Lucian Romașcanu, urmare a discuțiilor prilejuite de întâlnirea inter­guvernamentală moldo-română care a avut loc recent la Chișinău.

Acest festival trebuie să aibă o am­ploare cât mai mare și un viitor strălu­cit”, a subliniat Sergiu Prodan.

Referindu-se la Târgul „Mărțișor”, Svetlana Badrajan, șefa Direcției patri­moniu a Ministerului Culturii, a men-ționat că la târg vor participa meșteri populari din întreaga țară. Tot aici, Muzeul Național de Etnografie și Is­torie Naturală va organiza atelie­re de confecționare și de purtare a Mărțișorului. Târgul va activa de la orele 16.00 până la 20.00 în zilele de lucru și de la 10.00 până la 20.00 în zilele de odihnă.

Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” 2022 va debuta, pe 1 martie, cu un concert la Palatul Național „Nico­lae Sulac”, organizat în cinstea compo­zitorului Eugen Doga, care împlinește 85 de ani în aceeași zi. Pe scenă vor evolua nume de primă mărime de pe ambele maluri ale Prutului: Orchestra Națională „Lăutarii”, Angry Band, Cape­la Corală „Doina”, Corul „Vocile primă­verii”. Soliști: Paula Seling, Ana Maria Donose, Alexandra Coman, Irina Baianț, Brio Sonores, Vlad Miriță, Cătălin Josan și Cristina Pintilie.

Pe 2 martie, iubitorii de folclor sunt invitați la spectacolul aniversar al maes­trului Ion Dascăl – „Viața mea – cântec și dor”. Pe 3 martie, publicul va descoperi cultura etniilor din Republica Moldova. La concertul cu genericul „Interetnica” vor evolua cu un program de tradiții ale etniilor lor ansamblurile de cânte­ce și dansuri „Rodoliubie”, „Kadînja”, „Veselia”, „Mărțișor”, „Enigma romilor”, „Sturczanskie Dzwoneczki”, „Diuz-Ava.

Pe 5 martie, Alex Calancea Band va prezenta concertul „Mugur, Mu­gurel”; pe 7 martie, formația „Zdob și Zdub” – spectacolul „Primăvara vine-n țară”; la 8 martie – Vali Boghean Band – concertul „Iubito, pentru tine”; pe 9 martie, Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros – concer­tul „Hora Primăverii”; și pe 10 martie – un concert al artiștilor Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Artiștii Filarmonicii Naționale, ai Sălii cu Orgă, Ansamblul de dansuri popu­lare „Joc”, acordeoniștii de la „Concer­tino”, precum și membrii Capelei corale „Doina” vor delecta publicul spectator de la Bălți, Cahul, Telenești, Hâncești, Căușeni, Nisporeni, Anenii Noi, Soroca și Cimișlia. Ansamblul „Joc” planifică să meargă și la Tiraspol.

Prima ediție a Festivalului Interna­ţional de Muzică „Mărţişor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, cti­tor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand