20 November 2024
Chisinau
Social

Viitorii lucrători medicali însușesc ABC-ul privind apărarea drepturilor legitime

Loading
Social Viitorii lucrători medicali însușesc ABC-ul privind apărarea drepturilor legitime
Viitorii lucrători medicali însușesc ABC-ul privind apărarea drepturilor legitime
Vocea poporului

Gata cu vacanța mare, sezonul esti­val s-a încheiat, au început pregă­tirile pentru construirea unui viitor sigur, aceasta însemnând munca pe diferite planuri: educație profesio­nală, instruire sindicală, însușirea calităților de lider. Federația Sin­dicală „Sănătatea” a organizat în acest scop, la sfârșitul săptămânii trecute, Forumul „Sindicatul pentru TINEri”, la care au participat în jur de 60 de elevi și studenți, membri de sindicat de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Ni­colae Testemițanu”, de la Centrul de Excelență în Medicină și Farma­cie „Raisa Pacalo” și de la colegiile de medicină din Cahul, Bălți, Orhei și Ungheni.

Evenimentul s-a desfășurat timp de câteva zile la Centrul de odihnă și creație „F’estival” din satul Leordoaia, raionul Călărași, la acesta fiind antrenați lideri și specialiști de la Federația „Sănătatea”, precum și invitați speciali din România.

În debutul forumului, Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, a formulat obiectivele Forumului, a prezentat programul și participanții la eveniment. El a relevat, în context: „Ne-am propus să orga­nizăm acest forum, împreună cu organizația de tineret, pentru a vă instrui spre binele vi­itorului dvs., pentru a vă putea descurca în hățișurile legislației și a-i ajuta și pe colegi să-și apere mai eficient drepturile, dar și a cunoaște obligațiile aferente raporturilor de muncă. Fiindcă nu pot exista drepturi și înlesniri fără anumite obligații. Iar studenții de azi sunt liderii de mâine. Un alt aspect important este folosirea rațională a timpului de muncă și comunicarea eficientă. Pande­mia ne-a convins că sindromul arderii pro­fesionale (așa-numitul sindrom burnout), este o problemă care trebuie rezolvată prin negocieri cu factorii de decizie”.

Sindromul epuizării profesionale a trecut ca un fir roșu în luările de cuvânt ale forma­torilor.

Natalia Chihai, consilier principal pe pro­bleme sociale la Federația „Sănătatea”, le-a prezentat elevilor și studenților (este adevă­rat, printre aceștia erau câțiva care deja au fost încadrați în câmpul muncii) mai multe prevederi și beneficii pentru tineri prin pris­ma Convenției colective (nivel de ramură) pe anii 2022-2025, semnată la 18 iulie a.c.

Dânsa a explicat detaliat specificul activității sindicale în unele domenii, impor­tante pentru viitorii specialiști: Cum se ne­gociază și se încheie Contractul individual de muncă; Liderismul, crearea și constituirea echipei, care va facilita în viitor obținerea beneficiilor pentru angajați, pentru colegi; Folosirea eficientă a timpului de lucru, care conține multe aspecte, nuanțe, mai ales în situații ieșite din comun, cum ar fi pande­mia, dezastre naturale etc.; Comunicarea efi­cientă, care poate soluționa multe probleme ce par uneori insurmontabile; Identificarea situațiilor de stres și aplanarea acestora.

Natalia Chihai a dezvăluit detalii lega­te de clauzele Convenției colective privind protecția tinerilor și a femeilor, dezvoltarea parteneriatului social, încheierea și mo­dificarea contractelor colective de mun­că; facilitățile pentru cei care activează în condiții nefavorabile; organizarea și retribu­irea muncii; regimul de muncă și de odihnă etc.

De asemenea, ea a adus la cunoștința vi­itorilor specialiști medicali clauzele privind facilitățile de care ar trebui să beneficieze în condiții nefavorabile de muncă, inclusiv de sporurile la salarii, dar și de beneficiile pen­tru tineri negociate în Convenția colectivă.

Bineînțeles, munca lucrătorilor medicali are specificul și regulile sale. Specialista de la Federația „Sănătatea” a explicat care sunt clauzele privind regimul de muncă și de odihnă, munca în ture/gărzi, monitori­zarea influenței timpului de muncă majorat asupra stării de sănătate a salariaților (feno­menul arderii profesionale) și calitatea ser­viciilor. Acest lucru a ieșit la iveală mai ales pe timpul pandemiei, în care mulți lucrători medicali au plătit cu sănătatea, iar unii chiar și cu viața…

 

Gărzile, indemnizațiile și compensațiile

Natalia Chihai a vorbit, de asemenea, despre protecția tinerilor specialiști, des­pre indemnizațiile și compensațiile pe care aceștia trebuie să le primească la repartiza­re, dar și despre alte înlesniri pe care anga­jatorul le poate acorda, de comun acord, cu autoritățile publice locale. Fiindcă un popor care nu are bine pus la punct sistemul medi­cal nu are viitor.

Elena Carchilan, consilier principal în domeniul juridic la Federația Sindicală „Sănătatea”, la rândul său, a relevat pentru tineri că fiecare persoană proaspăt angajată trebuie să-și cunoască drepturile și obligațiile. Iar toate clauzele conținute în Convenția colectivă trebuie să fie reflectate, prevăzute și în contractul colectiv de muncă, în contractul individual.

„La prima vedere, s-ar părea, care e pro­blema: lucrătorii medicali cunosc toate subtilitățile… Dar nu e chiar așa. Pandemia de Covid ne-a demonstrat că aceștia nu au fost protejați cum se cuvine, noi nefiind pregătiți pentru așa ceva. Lucrătorii medicali trebuie să fie asigurați cu echipamente de protecție, fiindcă există riscuri de contami­nare, riscuri de alt gen, având în vedere că ei contactează cu pacienți infectați, uneori cu persoane inadecvate, agresive”, a punctat Elena Carchilan.

Totodată, ea a subliniat că un aspect im­portant în relațiile de muncă este să fie făcu­te toate defalcările la CNAS, fiindcă acestea pot avea consecințe benefice sau mai puțin benefice asupra viitorului lucrătorilor medi­cali.

„Bineînțeles, în instituțiile de stat sunt respectate toate clauzele Convenției colec­tive în acest sens, aici nu se muncește la negru, dar în instituțiile private nu peste tot sunt respectate prevederile legale. Este vor­ba de indemnizațiile de incapacitate tempo­rară de muncă, de indemnizații de îngrijire a copilului ș.a. În plus, din 2003, după ce au fost scoase din uz carnetele de muncă, este obligatoriu să fie semnat contractul indivi­dual de muncă pe hârtie, care prevede atât drepturi, cât și obligații”, a subliniat Elena Carchilan.

În a doua zi a forumului, tinerii sindicaliști de la instituțiile de învățământ au fost vizitați de Lilia Franț, vicepreședinte al CNSM, de Emil Ceban, rectorul USMF „N. Testemițanu”, și Marcel Abraş, prorector pentru activitate socială la USMF „N. Testemiţanu”.

De asemenea, despre beneficiile apartenenței la sindicat pentru tineri (experiențe internaționale), despre aplanarea situațiilor de stres/conflict, managementul timpului le-au vorbit participanților la forum Vita­lie Popescu, AEGIS Training, Victor Sandu, vicepreședinte al Comisiei de tineret a CNSLR-Frăția, Alexandru Odica, aceștia din urmă fiind experți ai Sindicatelor Europene din Serviciile Publice (EPSU).

Invitații de onoare la lucrările Forumului le-au urat succes tinerilor, exprimându-și convingerea că ei dispun de toate calitățile necesare pentru a deveni lideri în viitor.

Important este ca tinerii să devină, în primul rând, buni specialiști care să-și aducă contribuția la menținerea sănătății concetățenilor, a părinților, semenilor, a în­tregii societăți.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand