2 December 2024
Chisinau
Social

Veteranii mișcării sindicale, apreciați pentru muncă și reușite

Loading
Social Veteranii mișcării sindicale, apreciați pentru muncă și reușite
Veteranii mișcării sindicale, apreciați pentru muncă și reușite
Vocea poporului

Luna octombrie a început cu Ziua vârstnicilor, sărbătorită în toată lu­mea. Potrivit datelor statistice, fi­ecare al patrulea moldovean are peste 60 de ani, semn că, pe funda­lul migrației, populația Republicii Moldova îmbătrânește într-un ritm alert.

Și dacă în Occident vârstnicii abia așteaptă pensionarea pentru a se bucu­ra de viață, pentru majoritatea bătrânilor de la noi vârsta este o povară, așa cum statul nu are bani suficienți pentru pensii decente. Pe 1 octombrie, în contextul Zi­lei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, membrii Asociației Obștești a Veteranilor Mișcării Sindicale s-au întrunit în incinta Ca­sei Sindicatelor, în cadrul unei ședințe. Cu un mesaj de felicitare a venit vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Lilia Franț, subliniind ro­lul important al veteranilor mișcării sindi­cale care și-au adus aportul la dezvoltarea mișcării sindicale de-a lungul anilor.

La rândul său, președintele Asociației Obștești a Veteranilor Mișcării Sindicale, Mihail Hâncu, a mulțumit conducerii CNSM pentru susținerea liderilor și activiștilor mișcării sindicale și și-a exprimat speranța că experiența acumulată de veteranii mișcării sindicale va fi valorificată, inclusiv de generația de tineri sindicaliști.

„Pensionarii de azi, și cei din sindicate, sunt cei care, au realizat reușite economice, culturale, sociale, practice au creat o țară modernă, cu un potențial care a fost de in­vidiat în trecut de multe țări din Europa. Nu trebuie să-i uităm pe cei care, zeci de ani, și-au făcut datoria față de țară, de mișcarea sindicală, față de generația actuală; nu tre­buie să uităm eforturile și sacrificiile pe care le-au făcut pentru ca cei de astăzi să construiască viitorul”, a menționat în mesa­jul său Mihail Hâncu.

„Din păcate, situația social-economică a țării a influențat toate aspectele vieții celor „cu mai multe amintiri” și ne-am pomenit a fi una dintre cele mai vulnerabile pături sociale. Mulți dintre pensionari, inclusiv din  Asociația noastră, duc lipsă de cele mai stringente lucruri, nu dispun de sufi­ciente mijloace pentru întreținere. Durerea persoanelor de vârsta a treia este durerea națiunii, ea reprezintă atitudinea noas­tră, a tuturor, inclusiv a celor tineri față de experiența, înțelepciunea și moștenirea bu­neilor și părinților, care prin eforturile lor de viață au contribuit la dezvoltarea țării”, continuă Mihail Hâncu.

Asociația Veteranilor Mișcării Sindicale a fost fondată în anul 2001 și întrunește pes­te 50 de veterani ai mișcării sindicale.

La începutul anului, în Republica Moldo­va locuiau 610,7 mii persoane cu vârsta de 60 de ani și peste, ceea ce reprezintă 25,2% din populație. Minimul de existență pentru pensionari pentru limită de vârstă, în 2024, a fost de 2403,9 lei. Datele arată că 97 de mii de persoane cu vârsta de 60 de ani și peste au fost active economic, ceea ce re­prezintă 10,4% din totalul forței de mun­că. Cei mai mulți vârstnici activi au lucrat în agricultură, gospodăriile țărănești fiind o sursă importantă de venit.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand