În Republica Moldova, se înregistrează tot mai multe persoane infectate cu Covid-19. Valul al patrulea al pandemiei, care a lovit deja multe țări, pune autoritățile pe jar. Se pare că cetățenii au obosit de restricții, chiar dacă specialiștii avertizează că noua tulpină Delta este mult mai agresivă, și nici nu prea se grăbesc să se vaccineze. Medicii se tem că spitalele vor fi iarăși suprasolicitate, cum s-a întâmplat în lunile februarie-martie.
Din cauza informațiilor false difuzate intens pe multe canale de internet, mulți oameni sunt rezervați în privința vaccinării. În ceea ce privește acoperirea vaccinală în zonele țării, cele mai bune rezultate sunt înregistrate în municipiul Chișinău – 28,5%, Soroca – 21%, Dubăsari – 20%. În același timp, în raioanele Sângerei, Taraclia și UTA Găgăuzia, se înregistrează cea mai redusă acoperire vaccinală din țară de 10,3–13%. De asemenea, o rată mică se numără în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.
Fiind îngrijorată de evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel naţional, dar și internațional, determinată de răspândirea virusului Covid-19, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a elaborat și a remis pe adresa Parlamentului Republicii Moldova propunerea, în forma unui proiect de Lege, pentru completarea Codului muncii al Republicii Moldova nr.154/2003, care are drept scop instituirea unor garanții pentru salariații care se vaccinează împotriva Covid-19, ceea ce poate motiva și stimula salariații să se vaccineze împotriva Covid-19 și, astfel, să prevină şi să combată efectele pandemiei.
Proiectul prevede, între altele, că salariați-lor care se vaccinează împotriva Covid-19 li se acordă, în baza unei cereri scrise, câte o zi liberă cu menținerea salariului mediu pentru fiecare doză de vaccin. La cererea scrisă a salariatului, aceste zile pot fi alipite la concediul de odihnă anual. Totodată, salariații care au beneficiat de garanțiile prevăzute de respectivul proiect sunt obligați să prezinte angajatorului certificatul de vaccinare împotriva Covid-19, eliberat potrivit legislației în vigoare.
Sindicatele cer Guvernului garanții pentru o zi liberă și menținerea salariului mediu pentru angajații care se vaccinează
În opinia CNSM, promovarea propunerii în cauză va avea ca efect perfecționarea legislației muncii în vigoare, motivarea și stimularea salariaților să se vaccineze și, drept urmare, prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei. De asemenea, va fi asigurată securitatea și sănătatea în muncă a salariaților.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis un comunicat de presă în care informează că susține importanța imunizării, dar este împotriva obligativității vaccinării. Declarația a fost făcută după ce mai multe țări iau în considerare impunerea vaccinării obligatorii.
„În general, OMS este împotriva oricărui tip de vaccinare obligatorie”’, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Fadela Chaib, într-o conferinţă de presă.
Cu toate acestea, „este necesar să explicăm populaţiei cum funcţionează vaccinurile şi cât de importante sunt acestea”, a spus ea, adăugând că vaccinurile sunt doar „unul dintre instrumentele pe care le avem la dispoziţie” pentru a combate pandemia de Covid-19.
Experţii OMS au reiterat pe tot parcursul acestui an că vaccinurile nu sunt suficiente în lupta împotriva coronavirusului şi că acestea trebuie combinate cu măsurile sanitare care au fost deja larg răspândite anul trecut pentru a limita contagierile.
Acestea variază de la utilizarea măştilor până la spălarea frecventă pe mâini, aerisirea locuinţelor, distanţarea fizică şi evitarea locurilor aglomerate.
În Republica Moldova, acoperirea vaccinală împotriva Covid-19 încă nu a atins rata de 20%, fiind administrate un pic peste un milion de doze de vaccin.
„Avem o creștere a numărului de decese, a numărului de cazuri noi de Covid-19. În acest context, îndemnăm cetățenii să se vaccineze și să respecte măsurile de protecție, pentru a-și proteja sănătatea și viața. Toate vaccinurile disponibile astăzi în Republica Moldova sunt sigure și eficiente”, a declarat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat al MSMPS.
Totodată, ea a atras atenția asupra ratei joase de vaccinare în rândul angajaților din educație, de circa 30%. În context, le-a recomandat acestora să se vaccineze, pentru a oferi siguranță copiilor, odată cu revenirea la școală.
„Atenționăm oamenii de toate categoriile de vârstă care sunt eligibili pentru imunizare. E ultima șansă să mergeți la vaccinare, să vă protejați și să începeți anul școlar alături de copii, în siguranță. Virusul va crea noi variante, iar următoarea ar putea fi mai contagioasă și fatală în multe cazuri”, a menționat Ninel Revenco, președinta Consiliului Național de Experți în Imunizare.
Cei mai conștiincioși sunt lucrătorii medicali. Potrivit rapoartelor, 87,5% dintre lucrătorii medicali au fost imunizați împotriva virusului. Asta a determinat reducerea cu 90% a ratei de îmbolnăvire în rândul acestora. De altfel, de la începutul campaniei de imunizare, au fost raportate 1.456 de reacții adverse, dintre care 93% cu forme ușoare, iar 6,9% cu forme moderate.
Vaccinarea împotriva Covid-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile în sănătate la nivel național și internațional, fiind singura soluție pentru a opri pandemia.