3 December 2024
Chisinau
Social

Universitățile din Republica Moldova, tot mai atractive pentru tineri

Loading
Social Universitățile din Republica Moldova, tot mai atractive pentru tineri
Universitățile din Republica Moldova, tot mai atractive pentru tineri
tv8.md

Admiterea din anul curent la universitățile din țară pare să fie îmbucurătoare. Dacă în anul tre­cut numărul celor care au ales să depună actele la unele instituții de învățământ superior a fost mai mic, în acest an, reprezentanți comisiilor de admitere ne spun că numărul lo­curilor disponibile s-a ocupat chiar după primul tur. La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nico­lae Testemițanu”, bunăoară, la spe­cialitatea „Stomatologie”, în medie, 47 de candidați au pretins pentru un loc la buget.

 

O creștere cu 20 la sută

Lupta a fost mare la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF), unde au fost depu­se în primul tur peste 1200 de dosare în original, cu 20 la sută mai mult decât anul trecut.

„În total, am acoperit planul de stat, toa­te 500 de locuri sunt ocupate și, din numă­rul total de 678 de locuri cu taxă de studii, am rămas cu 51 pentru sesiunea suplimen­tară. În anul acesta, proporția originalelor este cea mai înaltă depusă din ultimii cinci ani, ceea ce ne bucură. Chiar dacă există tendința de migrare a tinerilor la studii peste hotare, totuși, credem că medici­na și farmacia sunt domenii care necesită prezența tinerilor acasă”, ne spune Vladis­lav Badan, secretar adjunct al Comisiei de admitere de la USMF.

Și la Universitatea de Stat din Moldova au fost înmatriculați cu 500 de studenți mai mulți față de anul trecut. Totuși, sunt și specialități care au rămas cu locuri vacante, inclusiv la buget. „Anul trecut, am înmatri­culat 3500 de studenți în două tururi, iar în anul acesta doar în turul întâi avem rezul­tatele de anul trecut. Circa 150 de locuri vacante mai avem la diferite specialități. Din păcate, ca și anul trecut, majoritatea dintre acestea sunt în domeniul științelor exacte și ale naturii”, menționează Otilia Dandara, prim-prorector al USM.

 

Mai mulți studenți și la UTM

Mai mulți studenți au fost acceptați și la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM). În primul tur au fost înmatriculați 2770 de studenți, cu aproximativ 10 la sută mai mulți decât la admiterea de anul trecut. Astfel au mai rămas puține locuri vacante. La mare căutare au fost specialitățile: teh­nologii informaționale, game design interi­or, animație, game-design sau arhitectură.

„Practic, fiecare facultate are câte un program, unde au fost cel puțin de la trei până la 11-12 tineri pe un loc vacant. Anul acesta a crescut și numărul con­tractelor la aceste programe de studii. Dacă, în anii precedenți, am avut 100 de locuri la buget, 100 la contract, în anul acesta avem 130 la buget și 150 la con­tract. În domeniul ingineresc mai sunt câteva locuri bugetare vacante”, a spus Radu Melnic, secretar responsabil la Comisia de admitere de la UTM.

Ministerul Educației și Cercetării sa­lută interesul tinerilor de a-și continua studiile în țară, dar spune că instituția nu poate influența preferințele pentru unele specialități.

„Trebuie să remarcăm că anul acesta s-a făcut admitere la câteva licențe noi, care s-au bucurat de popularitate, cum ar fi cele din lista profesiilor viitorului. Noi dispunem de câteva instrumente, de la bursă până la condiții de studii, dar bineînțeles că atractivitatea unei specialități depinde și de oferta pe piața muncii”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciune, într-o conferință de presă.

Pentru anul de studii 2023-2024, Ministerul Educației și Cercetării a oferit 8277 de locuri finanțate la buget, dintre care 5307 la licență, 2864 la masterat și 106 la doctorat. Sesiunea suplimentară pentru ocuparea locurilor rămase vacante va dura încă o săptămână.

Veaceslav Ioniță, expert economic, susține că în anul de studii 2005/2006 în Republica Moldova, după primul val de migrație, când oamenii trimiteau bani acasă pentru ca ai lor copii să meargă la facultate, a fost înregistrat un boom al studenților: un număr de 34,6 mii de tineri au mers în anul I la facultate. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria țării niciodată. În următorul an de studii, 2006/2007, nu­mărul celor înmatriculați la primul an de licență a scăzut la 25,9 mii de persoane. Și de atunci, numărul a continuat să fie în scădere dramatică. Astfel, în anul de stu­dii 2017/2018 s-au înscris la facultate 13,3 mii de tineri. De două ori mai puțin față de 2006/2007.

În 2021/2022, s-a remarcat o învio­rare a situației, legată de pandemia de Covid-19. În 2022/2023, a fost situația bună, legată de numărul studenților străini și de cei care au mers să facă studii după 30 de ani.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand