Laboratoarele Facultății Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) au fost dotate cu echipament modern în valoare de 542 de mii de dolari. Ajutorul a fost acordat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și de Ambasada Marii Britanii, prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA).
Echipamentul este unic în țară și a fost donat cu scopul de a facilita accesul studenților UTM la tehnologii inovatoare de instruire. Tinerii vor putea învăța procesele de generare a energiei din surse regenerabile și stocarea acesteia sub formă de hidrogen. Un laborator separat a fost dotat pentru studiul electromobilității, unde studenții vor cunoaște procesele ce stau la baza funcționării vehiculelor hibride și a celor electrice, a stațiilor de încărcare a bateriilor.
Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, în calitate de gazdă a evenimentului, a subliniat importanța acestui moment pentru UTM și Republica Moldova în ansamblu, în contextul unei priorități energetice naționale: „Resursa umană este cea mai importantă. Prin dotarea acestor laboratoare cu echipamente moderne, studenții vor putea acumula competențe practice necesare în domeniul vehiculelor electrice și energiei regenerabile. Aceste echipamente vor contribui la deschiderea de noi cursuri adaptate cerințelor pieței muncii din Republica Moldova, cum ar fi transportul electric”.
În context, Viorel Bostan a adus mulțumiri pentru ajutorul acordat poporului american si celui britanic.
Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova are o durată de patru ani și prin intermediul acestuia USAID va investi cel puțin 60 de milioane de dolari în consolidarea și diversificarea sectorului energetic al țării noastre.